G4Media.ro

Replică dură a sindicatelor după eșecul negocierilor cu guvernul: Ne simțim jigniți,…

Sursa foto: FSLI

Replică dură a sindicatelor după eșecul negocierilor cu guvernul: Ne simțim jigniți, a venit timpul ca umilința să înceteze

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a criticat dur oferta făcută duminică de guvern la negocieri. ”A fost un eșec total, ne simțim jigniți, au venit cu aceeași ofertă ca acum 5 luni, deși atunci am respins-o. Am fost umiliți 33 de ani, a venit timpul ca umilința să înceteze”, a declarat Hăncescu la Antena 3.

El a spus că sindicatele vor ca noua salarizare a profesorilor să înceapă de la 4.000 de lei net pentru profesorii debutanți, adică echivalentul salariului mediu pe economie.

Simion Hăncescu a mai spus că la negocierile de duminică liderii sindicali au propus guvernului să adopte o ordonanță de urgență cu o primă creștere de salarii, dar propunerea ”a fost respinsă din start”.

Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.

Reprezentanții guvernului și ai coaliției PSD-PNL-UDMR au propus duminică la întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor din educației câteva măsuri pentru a stopa greva generală programată pentru luni, potrivit surselor G4Media.

Cele mai importante propuneri ale guvernului:

 • instituirea unui bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți
 • acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate
 • creșteri de salarii pentru personalul nedidactic
 • legea salarizării finalizată până la jumătatea lunii iulie

Marile sindicate au respins duminică oferta guvernului și au anunțat grevă generală pentru luni, 22 mai.

Simion Hăncescu a mai spus că circa 85% dintre profesorii din învățământul preuniversitar vor intra în grevă de luni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Și o să votați cu USR, ca să schimbați ceva? Nu, tot PSDNL o să votați, vă cereți singuri cușca.

  • care usr?ce oferta a avut la Cluj,cumva pe ala ce viziona filme porno la lucru,conform spuselor fostului angajator si ajuns senator in detrimentul lui Gotiu?

  • Cum le știi tu pe toate, postac PSDNL ce ești. Oamenii cinstiți vă sperie, fiindcă nu-i puteți controla, cumpăra, șantaja.

  • @cunustiuceperusi
   ofticat trolache?te-am intrebat concret:care a fost lista de specimene propuse de plusecu’ la Cluj,la alegerile trecute.N-ai replica,n-aveti minte sa propuneti din timp un contracandidat pentru tripleta toxica boc-tise-buda asa ca si fara votul meu susnumitii iau potul in 2024…prin non-combatul vostru,sau vrei sa-ti dau nume de usecu’ utili puterii?

 2. Nu mai lăsați analfabeții din guvern să vă spună că educația e importantă, dar să nu facă nimic concret!

 3. Pana la urma o sa ajunga la un acord, o sa primeasca profesorii ceva bani in plus iar invatamantul o sa ramana la fel, pentru ca de fapt pe majoritatea politicienilor si a profesorilor care fac greva nu ii ntereseaza educatia. Cheltuielile cu educatia au crescut constant in ultimii ani dar nu s-au vazut rezultele.

  • Profesorii au dreptate, nu văd cum au crescut cheltuielile cu educația când se menține la puțin peste 2 % din PIB deși e o lege în vigoare care menționează un procent de 6 %. Pe urmă mi se pare cinic să susții că nu sunt bani ( deși nu sunt) dar în același timp să continui să finanțezi pensii speciale care au atins 1 % din PIB , tot felul de instituții bugetofage de tipul AOSR , institutul Levantului care produc doar căcăreze științifice sau privilegii pentru (non)revoluționari pe bani mulți. Atât sindicatele din învățământ cât și cele din sănătate trebuie să-și ceară drepturile iar dacă guvernanții și parlamentarii nu au soluții atunci să plece că Ciucă și Ciolacu n-au zis nici pâs când parlamentarii si-au mărit sumele forfetare cu sume consistente că vezi doamne a crescut inflația parca pentru profesorii și asistentele cu 2500-3000 de lei lunar inflația n-a crescut.

 4. Sunt soluții sa se rezolve problema :
  1. Creșterea normei didactice de la 18 ore pe săptămână la 36 ore pe săptămână.
  Celelalte categorii de lucrători au 48 ore pe săptămână.
  2. Reducerea concediilor de odihna de la 62 zile lucrătoare/ an la 21 zile lucrătoare/ an asa cum au ceilalți lucrători din România!
  3. Creșterea salariilor în învățământ cu 50%

 5. Aceasta greva trebuie tinuta indiferent de”momentul ales” . Guvernul ar trebuii sa demisioneze. Profesorii trebuiesc sustinuti in acest moment.

 6. Pai au dreptate, bătăușii din jandarmerie sunt speciali si orice cerință salarială au se îndeplinește fără crâcnire de către politicieni.
  Profesorii sunt mai nespeciali, ei să aștepte pentru binele țării , poate se va da o lege si poate va fi bine! 😏