G4Media.ro

Reguli dure impuse de conducerea Bisericii Ortodoxe Române: credincioșii nu mai au…

Reguli dure impuse de conducerea Bisericii Ortodoxe Române: credincioșii nu mai au voie la slujbă, anumite slujbe sunt interzise, preoții pot merge la credincioșii bolnavi doar cu mască și mănuși

Sfântul Sinod, organismul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a aprobat duminică un set de 20 de măsuri pe care preoții sunt obligați să le respecte pentru a preveni răspândirea coronavirsului, potrivit unui comunicat de presă.

Printre măsuri se numără oficierea slujbelor fără credincioși, suspendarea slujbei Sfântului Maslu de obşte, obligativitatea ca preoții care merg să spovedească sau împărtășească pe credincioșii bolnavi să poarte mănuși și mască de protecție, dezinfectarea repetată a bisericilor.

Iată lista completă a noilor măsuri privind slujbele și activitățile sociale bisericeşti:

Pe baza Ordonanţei militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioşilor, în urma consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne, vă transmitem următoarele:

 1. La toate parohiile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoţi, diaconi, cântăreţi, paraclisier), fără participarea publicului (credincioşilor mireni). Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.
 2. În mănăstiri, slujbele vor fi oficiate în biserică de către slujitorii bisericeşti, în prezenţa membrilor comunităţii monahale, fără participarea publicului. Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.
 3. Toţi credincioşii ortodocşi români din România şi din diaspora pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.
 4. Deşi Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice sunt săvârşite în biserică, fără participarea publicului (credincioşilor mireni), bisericile vor putea fi deschise totuşi pentru situaţii speciale (cum sunt cele de la punctul 8).
 5. Întrucât credincioşii mireni nu pot participa fizic la slujbele din biserică, aceştia sunt îndemnaţi să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărţi de rugăciuni şi de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor.
 6. Toţi credincioşii din parohie vor fi pomeniţi la Sfintele Liturghii, îndeosebi acum când aceştia nu pot participa fizic la Sfânta Liturghie, ci doar spiritual, de la distanţă.
 7. În această perioadă, credincioşii vor menţine prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special cu duhovnicul. La solicitarea credincioşilor, preotul se poate deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască şi mănuși sanitare.
 8. Taina Botezului şi Taina Cununiei se pot oficia în lăcaşul de cult şi vor participa maximum 8 persoane.
 9. Slujba înmormântării poate fi oficiată la biserică, în capela mortuară sau la cimitir; la această slujbă pot participa maximum 8 persoane.
 10. Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi în spital se va face respectând regulile spitalului.
 11. Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi la domiciliu se vor face de către preot, după următoarea procedură: preotul îşi va întocmi Declaraţia personală de deplasare după modelul aprobat de autorităţile de stat, bifând ca motiv deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate.
 12. Săvârşirea slujbei Sfântului Maslu de obşte (comun) se suspendă, iar preoţii vor îndemna pe credincioşi sa citească în schimb, miercurea şi vinerea, acatistul unui sfânt vindecător: Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica ş.a..
 13. Se vor efectua dezinfectarea repetată a căilor de acces, a mobilierului bisericesc şi a suprafeţelor, aerisirea frecventă a lăcaşurilor de cult, asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor pentru toţi care vin la biserică.
 14. Centrele sociale bisericeşti şi centrele medicale bisericeşti îşi vor continua activitatea conform reglementărilor în vigoare privind specificul activităţii (cămin de bătrâni, cantină socială, cabinet medical, magazine de obiecte şi cărţi bisericeşti etc.).
 15. Activitatea socială a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecţie stabilite de autorităţi.
 16. Dacă un angajat al Bisericii manifestă simptome sau dacă a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu noul coronavirus, acesta va comunica în scris sau telefonic superiorului său ierarhic situaţia în care se află. În caz că a existat un astfel de contact, angajatorul va anunţa imediat autorităţile sanitare şi va respecta procedurile stabilite de acestea (autoizolare, carantină etc.)
 17. Autorităţile bisericeşti superioare vor emite adeverinţe preoţilor de la parohii şi funcţionarilor din administraţia bisericească, pentru deplasarea la locul de muncă, iar preoţii parohi şi stareţii de mănăstiri vor elibera adeverinţe pentru slujitorii bisericeşti din subordinea lor (preoţi coslujitori, diaconi, cântăreţi, paraclisieri).
 18. Îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu iasă din casă decât pentru situaţii de maximă necesitate.
 19. În starea de urgenţă, atât clericii, cât şi credincioşii mireni au obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar aceştia vor suporta sancţiunile prevăzute de lege.
 20. Măsurile excepţionale luate de autorităţi au ca scop să protejeze propria noastră sănătate şi sănătatea celor din jurul nostru. Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă.

 

Cancelaria Sfântului Sinod / 22.03.2020 

Foto: G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Masuri bune,dar oprirea săvârșirii Sf maslu pare exagerata.de pe vremea bolșevicilor nu s_a mai întâmplat asta.

 2. Niste prsti: se stie clar ca Sfanta Biserica nu este purtatoare de virusuri sau de bacterii. Acum o sa dea ocazia paganilor sa spuna ca este o manipulare ce face Biserica de 2000 de ani. Dumnezeu e sus si ne apara!

 3. Mai ieri erați de părere că rugăciunea (în comun, la biserică) nu poate îmbolnăvi. V-ați pierdut și voi credința sau v-ați trezit la realitate ?

  • Inventezi domnule,unde ai vazut asta? Sf impartasanie luata cu aceiasi lingurita nu imbolnaveste,in rest toate masurile sanitare sunt bine venite.Aratati-mi indemnurile preotilor ordocsi la nesupunere fata de masurile igenice. Dcaca sunteti ignoranti in cele ale credintetei nu fiti ignoranti in lucrurile pamantesti.E suficent ca sunteti necredincuinciosi,nu-i nevoie sa fiti si prosti!

  • Dle Vasile, nu ai cum dialoga cu specia asta ! Noi, ceilalti zicem ca nimeni nu trebuie sa moara doar pentru ca e prost/limitat/ignorant si ca cei responsabili in comunitatea asta ar trebui sa fie Daniel si subalternii lui !!
   (Priviti pe net cand si cat de elegant a procedat Papa in legatura cu slujbele , eventual si la mesajele Bisericii catolice romane si o sa intelegeti unde suntem ….)
   La fel de grav e insa ca de platit economic (individual si colectiv) o sa platim toti !

 4. Io sunt ateea , am citit 70% din Biblie ,respect toate religiile din lume, fiecare are dreptul de a crede in Dumnezeu si Cristos ,Dar va intreb pe toti ,a – ti gasit in Biblie ca unu dintre toti cei care ai scris Noul Testament ca Cristos a pus manusi si masca cand a vindecat leprosi si de toti bolnavi pe care i-a vindecat ??? Apostoli lui cand au vindecat bolnavi in numele lui Cristos au folosi manusi si masca????? Unde va este credinta in Dumnezeu si Cristos?????

 5. Parinte Daniel -Dorim sa mergem la Sf BIserica!
  “Nimeni si nimic nu le poate inchide”
  Nu santem animale sa stam in cusca.
  Dumnezeu sa ne ierte.
  Dorim sa ne impartasim!
  Nu ne furati ora de la Sf si Dumnezeiasca Liturghje!
  Dumnezeu sa ne lumineze!
  Dati legi sa se opreasca avorturile!
  Nici animalele nu isi omoara puii.
  Doamne intoarce la bunatate si la rugaciune pe toti dusmanii nostri!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.