G4Media.ro

Regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud aşteaptă un „semnal” de la Moscova…

sursa foto: Facebook

Regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud aşteaptă un „semnal” de la Moscova înainte de a organiza un referendum: „Nu este un proces unilateral. Trebuie să ne înţelegem partenerul strategic”

Noul lider al regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Glagoev, a declarat miercuri că va aştepta un semnal din partea Moscovei înainte de a desfăşura un referendum privind alipirea la Rusia, informează Reuters, citată de Agerpres.

Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi regiunii de coastă Abhazia după un scurt război cu Georgia, în 2008. Moscova a furnizat Osetiei de Sud şi Abhaziei sprijin financiar, a oferit cetăţenia rusă pentru populaţiile lor şi a desfăşurat trupe în regiunile separatiste.

”Acesta nu este un proces unilateral. Trebuie să ne înţelegem partenerul strategic. De îndată ce va exista un semnal, de îndată ce va exista înţelegerea că a sosit timpul, cu siguranţă noi vom ţine acest referendum”, a declarat Glagoev, care l-a înfrânt în weekend pe Anatoli Bibilov într-un vot prezidenţial.

Tratamentul aplicat Osetiei de Sud şi Abhaziei de către Moscova a creat un precedent pentru acţiunile mai recente ale Rusiei în Ucraina. La 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, iar după câteva zile trupele ruse au invadat această ţară sub pretextul protejării populaţiei rusofone de un ”genocid” comis de forţele ucrainene.

Orice decizie a Osetiei de Sud de a se uni cu Rusia ar fi cu siguranţă condamnată de Occident. Georgia a afirmat că orice plan de organizare a unui referendum este inacceptabil.

În luna martie, fostul lider sud-osetin Anatoli Bibilov anunţase că regiunea va lua măsuri în viitorul apropiat pentru a deveni parte a Federaţiei Ruse.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Cetatenii din Siberia vor referendum pentru Alipirea la China. Oare este vreo problema ?

  2. Nu va da niciun semnal partenerul strategic, vorbesc si uzurpatorii puterii din Osetia pentru ca simt ca li se apropie si lor sfarsitul. Federatia Rusa si asa este in pragul impoloziei, ce ar mai fi sa le dea apa la moara celor aproape 200 de nationalitati care ar putea dori si ele sa se separe de maica Rasie.

  3. Ce face Putin cand nu are idei cum sa incheie razboiul? Il extinde..

  4. La o adica, tov putin se multumeste si cu o CCCP 2.0, asa, mai mica, mai de buzunar… 😀