G4Media.ro

Refugiații medicali: Cum a devenit Canada destinație pentru americanii care caută medicamente…

Sursa Foto: G4Media.ro

Refugiații medicali: Cum a devenit Canada destinație pentru americanii care caută medicamente ieftine

În urmă cu câteva saptamâni, într-o vizită intens mediatizată de media americană, senatorul democrat de Vermont, Bernie Sanders, s-a aflat în fruntea unui grup de americani ce suferă de diabet zaharat de Tip I care au mers în Canada ca să cumpere insulină la un preț de zece ori mai mic decât cel perceput pentru același medicament în Statele Unite.

Vizita delegației americane a fost menită să atragă atenția asupra greutăților cu care se confruntă americanii cu diabet zaharat de Tip I, despre care senatorul de Vermont a spus că se datorează în mod direct „lăcomiei” companiilor farmaceutice și congresmenilor de la Washington care refuză să rezolve această criză.

Fenomenul deplasării americanilor  în Canada ca să-și achizitioneze medicamente mai ieftine nu este deloc unul nou, însă el pare că a luat amploare în ultimii ani, odată cu creșterea prețului acestora în Statele Unite.

Sanders și ceilalți pacienți americani care l-au însoțit au călătorit din Detroit (Michigan) pâna în Windsor, o localitate aflată la 20 de minute de mers cu mașina, în provincia canadiană Ontario. Acolo, cei din grupul de diabetici americani au cumpărat insulină de la Olde Walkerville Pharmacy la un preț echivalent cu doar 10% față de ceea ce ea costă în Statele Unite.

Astfel, dacă în Statele Unite o fiolă de insulină costă în medie 340 dolari, același medicament este doar 30 de dolari în Canada.

Potrivit American Diabetes Association, peste 30 de milioane de americani au diabet, iar 7.5 milioane dintre ei necesită insulină. Mai mult de 1.5 milioane dintre ei au diabet de Tip 1. Anul trecut, ADA a afirmat că prețul mediu al medicamentului aproape s-a triplat între 2002 și 2013.

„Astăzi am dus pacienți cu diabet peste graniță, din Detroit în Canada, pentru a cumpăra insulină – medicament de care au nevoie pentru a supraviețui,” a scris Sanders pe pagina sa de campanie (senatorul de Vermont este unul dintre cei peste 20 de democrați care candidează pentru a obține nominalizarea partidului pentru a-l înfrunta pe republicanul Donald Trump în cursa pentru Casa Albă la alegerile din luna noiembrie a anului viitor).

Senatorul american, care se autodeclară un „socialist democratic,” a afirmat că vizita lui și a celorlalți diabetici în Canada a fost determinată de faptul că „Statele Unite sunt singură țară importantă de pe pământ care permite companiilor de medicamente să perceapă orice preț doresc. Una din patru persoane cu diabet își raționalizeaza insulina, deoarece este atât de scumpă. Asta înseamnă că pacienți americani mor din cauza lăcomiei corporatiste.”

Sanders a citat exemplul unei familii din Indiana, care „mi-a spus că nu-și mai plătesc factura electrică pentru a plăti insulina fiului lor. Au plătit astăzi 1.000 de dolari pentru o rezervă de șase luni de insulină. Același medicament i-ar fi costat 10.000 de dolari în Statele Unite.”

„Este o rușine pentru aceia dintre noi care suntem americani. Ne iubim vecinii canadieni și le mulțumim foarte mult, dar noi nu trebuie să venim în Canada pentru a obține medicamentul de care avem nevoie pentru ca să rămână în viață copiii noștri, putem face asta în America,” a spus Sanders după ce a părăsit farmacia din Windsor.

Senatorul de Vermont a afirmat că această situație este determinată de existența a doi factori: „lăcomia producătorilor de produse farmaceutice și faptul că aceste companii cumpără politicieni care le vor proteja lăcomia.”

Bernie Sanders a explicat că „aceste prețuri mai mici sunt posibile în Canada deoarece această țară negociază prețurile medicamentelor cu companiile de medicamente. Ei (canadienii) au bunul simț să spună că profiturile companiilor de medicamente nu sunt mai importante decât viața cetățenilor lor.”

Senatorul propune ca „Statele Unite să negocieze pentru prețuri mai mici ale medicamentelor și trebuie să permită importul medicamentelor mai ieftine din alte țări,” înainte de a anunța lansarea unei petiții online în acest sens. „Treaba noastră este acum să punem capăt corupției și lăcomiei incredibile din industria farmaceutică,” a afirmat Sanders, promitând că, atunci când va ajunge la Casa Albă, „ne vom lupta cu Big Pharma și vom câștiga.”

O situație deloc nouă

Vizita grupului de diabetici americani în Canada nu este deloc una inedită. De ani de zile, zeci de mii de americani merg cu regularitate în Canada pentru a-și achiziționa medicamente mult mai ieftine decât în Statele Unite.

Relatări din media americani au dezvăluit că prețul în creștere al medicamentelor a făcut ca mulți pacienți să-și raționalizeze medicamentele, o situație des întâlnita pentru cei care fie și-au pierdut asigurarea medicală, fie nu-și permit plata unor planuri lunare care să le acopere în mod suficient cheltuielile cu medicamentele.

Nu puține sunt cazurile celor care participă la diferite eveninmente și promoții pentru a beneficia de medicamente gratuite sau cei care, în disperare de cauză, apelează la piața neagră pentru a face rost de medicamentele necesare.

Deplasarea în Canada a lui Sanders și a pacienților americani (pe care o membră a grupului i-a numit „refugiați medicali”) a urmărit să atragă din nou atenția asupra problemelor cu care se confruntă cei care suferă de diabet zaharat de Tip 1.

Mergând în Canada, care are are unul dintre cele mai bune sisteme publice de asigurare de sănătate din lume, susținut de guvern, senatorul american a urmărit și să promoveze planul său „Medicare for All,” care ar crea un sistem similar în Statele Unite.

Comentatorii americani au remarcat însa că, în discursul său, Sanders a evitat să menționeze că în Canada există și o industrie a asigurărilor private foarte dezvoltată, deoarece programul său guvernamental nu acoperă toate beneficiile (de exemplu, canadienii trebuie să plătească pentru serviciile de ambulanță, pentru medicamentele prescrise de doctori sau pentru serviciile dentare și oftalmologice). Milioane de canadieni au planuri private care îi ajută la plata acestor medicamente date pe rețeta și a altor servicii.

Nu puțini sunt și cei care l-au acuzat pe Sanders de organizarea unui „eveniment publicitar care să șocheze,” mai ales că el a mai folosit această tactică și înainte. În 1999, politicianul s-a aflat în fruntea unui grup de femei care au mers în Canada pentru a achiziționa Tamoxifen, un medicament prescris pe scară largă, dar foarte scump, pentru cancerul de sân.

Lasând la o parte obiectivele politice ale senatorului de Vermont, comentatorii au remarcat că Sanders are pâna la urmă dreptate. La mai bine de două decenii după prima sa călătorie în Canada, recurgând la multe din aceleași argumente pe care le-a folosit în acea primă călătorie, Sanders continuă să-și popularizeze cazul împotriva companiilor farmaceutice și să ceară guvernului federal să permită importul de medicamente aprobate – o tactică care are un sprijin bipartizan considerabil, inclusiv de la Casa Albă.

Soluții. Dar care ar fi soluțiile la această situație controversată, care de ani de zile provoacă discuții aprinse în Statele Unite?

  • Una dintre ele ar fi, potrivit lui Sanders și altor politicieni americani, numirea unui procuror general care va folosi legislația anti-trust pentru a rezolva ceea ce senatorul de Vermont a descris drept „întelegerea secretă” existentă între producătorii de medicamente. „Prețurile cresc și cresc și cresc la același nivel pentru aceleași companii. Deci, ceea ce vom face este să îi trimitem pe acești oameni la închisoare dacă se angajează în activități de fixare a prețurilor,” o practică anti-concurențială prin care companiile se înțeleg să mențină în mod artificial prețurile ridicate la diferite produse.
  • O altă variantă ar fi reglementarea „parteneriatului tacit” care există între companiile de medicamente și legiuitorii federali, care sunt de obicei deschisi la comercializarea libera a unei varietati de produse străine, dar care, până în acest moment, au blocat inițiative similare legate de importul de medicamente. Analiștii cred că acest lucru va fi unul extrem de dificil, în condițiile în care companiile americane de medicamente recurg la unele dintre cele mai puternice și influente activități de lobby în Washington.
  • Soluția ar putea veni chiar de la Casa Albă, în condițiile în care Administrația Trump plănuiește să legalizeze importul din Canada de medicamente prescrise mai ieftine. Recent, administrația de la Washington a declarat că va pune la punct un sistem care să le permită americanilor să importe în mod legal aceste medicamente, modificând astfel o interdicție de lungă durată care a fost o prioritate absolută pentru industria farmaceutică. Administrațiile anterioare au ținut partea companiilor din industrie în ceea ce privește importul, îngrijorate cu privire la faptul că ar putea expune pacienții americani la riscuri de la medicamente contrafăcute sau de o calitate mai slabă. Casa Albă vrea ca medicamentele importate să fie aprobate de Food and Drug Administration, inclusiv cele pentru cancer și infecții cu hepatită C, care de regulă au prețuri de 100.000 de dolari sau chiar mai mult pentru un tratament.

Decizia Administrației Trump vine în contextul în care industria medicamentelor se confruntă cu o creștere a reclamațiilor consumatorilor în ceea ce privește prețurile, precum și cu inițiative legislative bipartizane în Congres pentru a ține costurile sub control (Trump a făcut din scăderea prețurilor la medicamente unul dintre obiectivele sale principale în campania electorală.

În calitate de candidat, el a solicitat o lege care să permită americanilor să importe medicamente eliberate pe bază de rețetă și, recent, a susținut o lege din Florida care să permită rezidenților statului să aibă acces la medicamente din Canada).

Scepticii de pe ambele părți ale frontierei susțin însă că planul lui Trump nu rezolvă problemele care stau la baza sistemului american de asistență medicală și care au creat aceste diferențe de prețuri la medicamente. De asemenea, alte voci subliniază că este posibil ca planul lui Trump să nu se aplice chiar la unele dintre cele mai scumpe medicamente, inclusiv insulină, ceea ce nu va face decât să continue aceeași situație.

Unii experți și-au exprimat scepticismul în privința permiterii importurilor de medicamente din Canada, în parte din cauza îngrijorarilor cu privire la capacitatea furnizorilor canadieni de a răspunde cerințelor pieței din Statele Unite, care este mult mai mare.

Dar grupurile de consumatori americani au susținut puternic ideea, argumentând că acest lucru va presa producătorii de medicamente din SUA să-și reducă prețurile. De asemenea, ei subliniază că industria farmaceutică este o afacere globală și multe dintre ingredientele din medicamentele vândute în Statele Unite sunt fabricate în străinătate.

În sfârsit, în acest context nu este de neglijat nici opoziția făcută chiar de unii canadieni. Cu câteva zile înainte ca Sanders și „refugiații medicali” să se deplaseze în Windsor, o coaliție formată din 15 grupuri de profesioniști medicali și pacienți din Canada a cerut guvernului de la Ottawa să-și protejeze aprovizionarea farmaceutică.

Canada prezintă deja deficit de medicamente și nu are rezervele necesare pentru a trimite medicamente în SUA, a afirmat grupul. Acesta susține, de exemplu, că Diabetes Canadei a fost asigurat de către Health Canada că agenția guvernamentală va interveni dacă cumpărăturile de insulină ale americanilor reprezintă un risc pentru pacienții canadieni.
Surse: Yahoo News, CNN, TIME, berniesanders.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. e normal. dupa ce trump a dat un ordin executiv , imediat un judecator pus de obama l-a suspendat. de ce? pentru ca mincinosii ticalosi ipocriti din partidul democrat sunt finantati de industria farma. asa-zisa stanga bogata americana, la fel ca psd

  2. Ca american, daca esti bolnavicios si n-ai un serviciu stabil, bine platit, esti intr-un very deep shit.
    Mai bine emigrezi.

  3. Dar la noi ca farmaciile pun adaosuri comerciale de peste 100%?