G4Media.ro

Refugiații aflați în străinătate „cheltuiesc 2 miliarde de dolari lunar” / ”Nu…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Refugiații aflați în străinătate „cheltuiesc 2 miliarde de dolari lunar” / ”Nu sunt chiar refugiați, ci turiști destul de bogați, care susțin activ industria ospitalității europene”

Refugiații ucraineni aflaţi în străinătate au cheltuit cel puțin două miliarde de dolari în cursul lunii aprilie, potrivit ediţiei ucrainene a revistei Forbes, informează Radio România Actualități. Publicaţia Forbes, preluată de Korrespondent, citează date ale Băncii Centrale de la Kyiv (NBU), furnizate de reprezentantul Ucrainei la Banca Mondială, Roman Kaciur.

„Reiese că refugiații noștri nu sunt chiar refugiați, ci turiști destul de bogați, care susțin activ industria ospitalității europene”, a remarcat Kaciur. Potrivit NBU, 80% din suma de două miliarde de dolari cheltuiţi în aprilie a fost reprezentată de plăți pentru bunuri efectuate prin terminale POS.

Ucrainenii au cheltuit majoritatea acestor bani folosind carduri bancare pentru plata în magazine alimentare/supermarketuri (17%), achiziționarea de articole nealimentare (11%), servicii hoteliere (8% ), operațiuni la benzinării (5%) şi servicii de catering (4%).

O comparaţie cu statisticile privind cheltuielile externe de anul trecut indică o creștere de 3-4 ori. „În a doua jumătate a anului 2021, ucrainenii au cheltuit prin rețelele băncilor nerezidente 500-700 de milioane de dolari lunar. Alte până la 50 de milioane de dolari au fost retrase în numerar de la bancomate”, a explicat Mihailo Demkiv, analist financiar al ICU Group.

„Având în vedere numărul de refugiați, se dovedește că fiecare ucrainean investește 400 de dolari pe lună în economia țărilor europene”, a subliniat şi reprezentantul Ucrainei la Banca Mondială. Potrivit calculelor NBU, în luna aprilie, fiecare ucrainean a plătit cu cardul, în medie, 125 de dolari și a retras aproximativ 150 de dolari numerar de la bancomat.

Datele ONU arată că 6,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului, dar recent s-a înregistrat o creștere semnificativă a cetățenilor care se întorc în țară.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. RuZZZnacii cr!minali vor plati!

  2. Ukraina are tot dreptul din lume sa bombardeze Moscova ca retorsiune la aceste cr!me! Dati-le HIMARS 500 km!

    • Pana sa bombardeze Moscova mai bine ar bombarda bazele militare rusești din Donbas si Crimeea sa-i mai „rărească” pe invadatorii ruși.

    • Ai dreptate dar după o să spuna că au tot dreptul să dea cu bomba atomică. Dacă se va întâmpla asta ce va face occidentul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.