G4Media.ro

Reforma electorală pe care China doreşte să o impună în Hong Kong…

Reforma electorală pe care China doreşte să o impună în Hong Kong este un atac direct la adresa autonomiei teritoriului, transmite purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price

SUA au apreciat vineri că reforma electorală pe care China doreşte să o impună în Hong Kong este ”un atac direct” la adresa autonomiei teritoriului, relatează Agerpres conform AFP.

„Statele Unite condamnă atacurile persistente ale Republicii Populare Chineze împotriva instituţiilor democratice din Hong Kong”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, în cursul unei conferinţe de presă.

Beijingul şi-a intensificat ofensiva pentru a-şi impune voinţa la Hong Kong, cu o reformă electorală care îi va permite să excludă de la alegeri candidaţii opoziţiei care militează pentru democraţie.

„Acesta este un atac direct asupra autonomiei Hong Kongului, a libertăţilor şi a proceselor democratice din Hong Kong”, a apreciat Ned Price. În opinia lui, reforma ”va limita participarea, va reduce reprezentarea democratică şi va înăbuşi dezbaterea ceea ce contravine voinţei clare a poporului din Hong Kong”.

„Dacă vor intra în vigoare, aceste măsuri ar submina în mod drastic instituţiile democratice din Hong Kong”, a adăugat el.

Adunarea Naţională a Poporului (ANP) chinez a anunţat miercuri că va delibera asupra modificării sistemului electoral în regiunea administrativă specială Hong Kong. O decizie este aşteptată la 11 martie.

Sesiunea anuală a ANP începe la 5 martie şi s-ar putea încheia cu noi măsuri pentru întărirea controlului Chinei asupra acestui teritoriu semi-autonom, după ce anul trecut a fost impusă o lege privind securitatea naţională.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Pe cine dracu interesează ce zice yankeu asta despre China oricum aia nu îl baga în seama!

 2. Pe mine ma intereseaza bai cocostirc postac.
  Daca in locul Chinei era Rusia si in locul HK era România te interesa?

  • Poate ar fi mai bine sa te intereseze de aia care au murit în războaiele de democratizare ale iubiților tai mâncători de burger, pe aia de ce nu ii plângi!

 3. Salut !
  O scurta istorie:
  La preluarea HK de catre China, s-a convenit un termen de 50 de ani pentru integrare completa a provinciei.
  La vremea aceea, cei 50 de ani erau foarte departe ;
  multe se puteau intampla intre timp, care sa lungeasca tranzitia. Au trecut vre-o 25 de ani in care China a facut pasi decisivi , unul fiind acel pod autostrada, care, la o adica, permite transferul a unei
  forte armate uriase, in max 2-3 ore! Dar, planul de reintegrare, era facut ,cu mult inainte de preluarea HK de la englezi ,in mare parte prin fabricarea de dizidenti comunisti si finantarea lor,cat au vrut, ca sa ocupe pozitii solide in sistemul HK, la vremea aceea,
  controlat de englezi. Aici e cheia. Procesul de reintegrare este fara cale de intoarcere.

  • Englezii au fost trasi pe sfoara de chinezi, iar acum englezii incearca sa faca acelasi lucru cu europenii. C-asa e-n tenis.

 4. Era mai bine sub jugul Britanic bai Hong Kong,da?
  Depinde si cine te colonizeaza.Daca te coloniza imperiul Persan nu aveai nici un beneficiu ca erau primitivi,la fel cu Egiptenii,Chinezii in antichitate.
  Daca insa te colonizau Romanii,Grecii,nu era chiar asa.Teritoriile fostului imperiu Roman au pus sub control lumea intreaga cu o mana de oameni,teritoriile fostului imperiu persan mananca nisip si in ziua de azi.La fel cu cel Egiptean.Chiar si in Africa,pe unde au trecut Romanii,e un pic mai bine decat pe unde nu au trecut.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.