G4Media.ro

Referendum istoric în Macedonia: Teme cruciale pentru viitorul țării în UE și…

Referendum istoric în Macedonia: Teme cruciale pentru viitorul țării în UE și NATO, supuse consultării populare

”O decizie istorică”, dar dureroasă: Macedonenii au început să voteze duminică în cadrul unui referendum la care sunt chemaţi să se pronunţe în legătură cu aderarea ţării lor la NATO şi Uniunea Europeană, precum şi în legătură cu recentul acord cu Grecia privind noul nume al ţării ”Macedonia de Nord”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Întrebarea care li se va pune duminică votanţilor, care îşi vor putea exprima opţiunea în intervalul orar 7.00-19.00 (8.00-20.00, ora României), este următoarea: „Sunteţi în favoarea aderării la Uniunea Europeană şi NATO acceptând acordul dintre Republica Macedonia şi Republica Elenă?“, informează caleaeuropeană.ro

În cazul în care prezenţa la urne va fi de cel puţin 50% plus unu, pragul necesar pentru validare, iar câştigător va fi răspunsul „da“, guvernul macedonean va face următorul pas în vederea amendării constituţiei. Acordul trebuie ratificat de parlament cu o majoritate de două treimi din cele 120 de locuri. În momentul de faţă, premierul macedonean, Zoran Zaev, şi-a asigurat sprijinul din partea a 73 de parlamentari, însă are nevoie de încă şapte voturi pentru ca amendamentele să treacă.

Acest referendum va fi consultativ şi rezultatul său va trebui să fie validat de Parlament cu o majoritate de două treimi. Referendumul va fi urmărit îndeaproape la Bruxelles, la sediul NATO şi la cel al Comisiei Europene.

Acest referendum ”va schimba lucrurile dacă ne deschide uşa către Europa şi NATO”, a explicat Olivera Argirovska, fostă asistentă medicală, în vârstă de 74 de ani, care s-a prezentat să voteze la o secţie din centrul oraşului Skopje.

Ţară săracă din Balcani care a plătit izolarea sa cu o criză economică persistentă, Macedonia intenţionează să se integreze în aceste organizaţii pentru a avea stabilitate şi prosperitate.

În iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind ‘Republica Macedonia de Nord’. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Grecia, membră NATO şi UE, a refuzat iniţial să accepte numele ţării balcanice, apreciind că acesta implică pretenţii teritoriale asupra provinciei greceşti Macedonia.

Dar, pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele şi în Constituţie. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.

NATO a transmis Macedoniei în luna iunie invitaţia de a începe negocierile pentru intrarea în Alianţă, în urma acordului dintre guvernele de la Skopje şi Atena.

(Sursa Foto: Anadolu Agency)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. evident ca vor alege UE + NATO , nimeni nu ii vrea pe saraciile de rusi.