G4Media.ro

Recomandări OMS privind măștile textile: să aibă trei straturi de protecţie şi…

Recomandări OMS privind măștile textile: să aibă trei straturi de protecţie şi să nu fie prevăzute cu valvă / Folosirea a două măşti de pânză în acelaşi timp poate fi riscantă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat miercuri mai multe recomandări, printre care şi cele privind purtarea măştilor textile în timpul pandemiei de COVID-19, care trebuie să aibă trei straturi de protecţie şi să nu fie prevăzute cu valvă, relatează EFE, citată de Agerpres.

Dintre cele trei straturi, cel interior, care vine în contact cu pielea, trebuie să fie din bumbac absorbant, cel intermediar din polipropilenă, iar cel exterior poate fi din acelaşi material sau dintr-un poliester rezistent la umezeală, a explicat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal.

Organizaţia recomandă şi examinarea ambalajului în care se află măştile pentru a verifica dacă au fost testate în laborator, garantează cel puţin 70 la sută din filtrarea microparticulelor de salivă şi îşi menţin proprietăţile după cel puţin cinci spălări.

Pe de altă parte, OMS precizează că nu trebuie să se aibă în vedere doar capacitatea de filtrare a măştilor, ci şi felul în care acoperă faţă (nu doar gura şi nasul, ci şi bărbia fără a lăsa spaţii descoperite) şi să-i permită totodată utilizatorului să respire.

În acest sens, OMS avertizează că folosirea a două măşti de pânză în acelaşi timp poate prezenta unele riscuri, deoarece ar îngreuna respiraţia celor care le utilizează şi care ar fi astfel nevoiţi să le îndepărteze uneori pentru a lua o gură de aer.

Acest tip de măşti, care nu sunt medicale şi sunt reutilizabile, trebuie păstrate în pungi de plastic sau în ambalaje sigure înainte şi după folosire şi spălate cu săpun sau detergent, preferabil la 60 de grade.

Cu toate acestea, pot fi spălate doar cu săpun şi apă caldă, dar OMS recomandă ca măştile să fie lăsate în apă fierbinte timp de un minut.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Te forteaza cineva sa porti masca?

  2. Cred că întrebarea era daca te forțează cineva să porți ce recomanda oms. Și mie mi-ar fi comod sa merg in pl.a goala pe afară dar îmi iau niste pantaloni. E un contract social, considera ca temporar asta e și cu masca.

  3. Masca pe care o poarta „speriatii” ii protejeaza pe cei din jurul lor,inclusiv pe bizonii de tipul tau.

  4. @Darwin și alți speriați, pai tovarăși, dacă tot o ardeți pe „specialistii”, cam câte rânduri de masti trebuie purtate, „sa fie bine sa nu fie rău”? Ca vad ca va „pricepeți”.

  5. incetu cu incetu ajungem acolo, ca o sa ne zica vara, sa tragem o punga pe cap, si sa-l legam strans de tot de gat, asa functioneaza 100%