G4Media.ro

Rechizitoriu DNA: Casa Albă a sesizat FBI falsul prin care Liviu Dragnea…

Rechizitoriu DNA: Casa Albă a sesizat FBI falsul prin care Liviu Dragnea spera să ajungă la vicepreședintele Mike Pence / Bani cash dați prin parcări și în mașină pentru lobbyști

Administrația prezidențială americană a sesizat FBI ”privind acțiunile ilicite ale societății de lobby (Madison & Company LLC – n.r.) constând în contrafacerea invitației adresate lui Liviu Dragnea” de a se întâlni cu staff-ul vicepreședintelui SUA Mike Pence, în octombrie 2017 – potrivit rechizitoriului DNA prin care fostul lider PSD a fost deferit Justiției pentru trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite.

Compania de lobby a lui Alan Madison, plătită cu 100.000 de dolari, nu a reușit să obțină pentru Liviu Dragnea o întâlnire cu vicepreședintele SUA Mike Pence, ci doar cu staff-ul acestuia, reprezentat de Molly Montgomery și Joan O’Hara.

Prin urmare, Alan Madison ar fi falsificat invitația primită de Dragnea pentru a se întâni cu consilierii lui Pence în sensul că pe invitație a fost trecut ”Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu Mike Pence” în loc de ”Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu staff-ul lui Mike Pence”.

Lobbystul miza pe faptul că, la întânirea cu staff-ul lui Mike Pence, ”și-ar fi făcut apariția și vicepreședintele SUA Mike Pence, preț de câteva minute, ocazie cu care ar fi dat mâna cu Liviu Dragnea și ar fi făcut o poză cu acesta”.

Sursa Foto: Rechizitoriu DNA

Liviu Dragnea a solicitat viză pentru SUA, pentru el, iubita lui, Irina Tănase, și șoferul său, Paul Ionescu. În momentul în care s-au făcut verificările necesare la nivelul Casei Albe, s-a constat că ”Mike Pence nu avea nicio întâlnire cu Liviu Dragnea, motiv pentru care a fost sesizat FBI”.

Ca urmare a investigației FBI, compania de lobby Madison & Company LLC a fost nevoită să declare în FARA (Foreign Agents Registration Act – n.r.) sumele de bani primite pentru lobby de la persoane din afara SUA, adică de la Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin Iordache, pentru vizita lui Dragnea în SUA.

De notat, în context, că în SUA există preocuparea privind influența pe care puteri sau persoane străine încearcă să o cumpere prin intermediul firmelor de lobby sau al think tank-urilor. Vezi aici o investigație New York Times în acest sens, care a câștigat premiul Pulitzer în 2014.

În momentul în care Madison a publicat contractul în FARA, presa română a aflat și a dat știrea. Vezi aici ce a scris jurnalistul Dan Tăpălagă, pe atunci la Hotnews, pe 3 noiembrie 2017.

Chestionat de presă la vremea respectivă, Liviu Dragnea a declarat că nu știe nimic, nu îl cunoaște pe Gheorghe Dimitrescu și nu urmărește să se întâlnească cu Mike Pence, deși – notează procurorul DNA Jean Uncheșelu în rechizitoriu – ”la acea vreme, Liviu Dragnea semnase olograf scrisorile adresate lui Mike Pence prin care își manifesta dorința de a se deplasa în SUA pentru a se întâlni cu acesta” și ”se întâlnise de mai multe ori cu Dimitrescu Gheorghe”.

Până la urmă, vizita lui Dragnea în SUA s-a anulat. În februarie 2019, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că Liviu Dragnea nu a plecat în SUA pentru că nu avea viză și îi era frică să ceară pentru că în America era investigat de FBI.

Ulterior, familia lui Liviu Dragnea a primit interdicție de a intra în SUA, pe fondul investigației FBI, după cum a dezvăluit G4media.ro aici în septembrie 2019.

Bani cash dați prin parcări și în mașină pentru întâlnirea lui Dragnea cu Mike Pence

Potrivit rechizitoriul DNA, totul a plecat în aprilie 2017 la o întâlnire de la Bratislava, la Conferința de Parlamente din statele membre UE. Acolo, Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin Iordache (fost președinte al Camerei Deputaților și ministru al Justiției), a aflat de la vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, și de la soțul acesteia, consultantul politic al PSD Horia Mihălcescu, că liderul partidului, Liviu Dragnea, își dorește foarte mult să se întâlnească cu oficiali americani.

Prin urmare, Dimitrescu s-ar fi gândit să i se facă util liderului de partid pentru că își dorea să ocupe din nou o poziție de consul la New York. Dimitrescu mai fusese consul la NYC între 2000-2005 pe vremea lui Năstase și Iliescu.

Mai departe, Dimitrescu a luat legătura cu un prieten vechi, lobbystul Alan Madison din Washington DC, care i-a promis că îi poate aranja lui Liviu Dragnea întâlniri cu vicepreședintele SUA Mike Pence, cu speakerul Camerei Reprezentanților Paul Rayn și cu secretarul Apărării James Mattis.

A cerut în schimb 100.000 de dolari. Era o problemă însă, notează procurorul DNA. Dragnea nu voia să se știe în țară că s-a întâlnit cu oficiali americani contra-cost, ci că a fost invitat de aceștia. Prin urmare, nu a făcut demersurile și plățile pentru vizita în SUA pe căi oficiale, prin partid și Camera Deputaților, ci prin intermediul unor persoane private.

De notat, de asemenea, în context că, la acea vreme, în România erau proteste masive ale populației privind intențiile majorității PSD controlate de Dragnea de a modifica legile Justiției, prin urmare liderul PSD avea nevoie de legitimări de la nivelul administrației americane.

Rechizitoriul DNA reconstituie în detaliu eforturile lui Gheorghe Dimitrescu de a-i aranja lui Dragnea o vizită în SUA, de a face rost de bani cash și de a-i da lui Alan Madison.

Cei 100.000 de dolari au fost dați până la urmă astfel:

– 45.000 de dolari de la Gheorghe Dimitrescu

– 15.000 de doalri de la Florin Pîslaru, un fost deputat PSD, apropiat de Florin Iordache

– 40.000 de dolari chiar de către Liviu Dragnea.

Interesant cum ar fi fost date sumele de bani, potrivit DNA. Dimitrescu și Pîslaru s-ar fi întâlnit prin parcări cu Laurențiu Tuca, cumnatul lui Daniel Dragomir, un om de afaceri din Galați, stabilit la New York, și i-ar fi dat banii cash.

Odată ajunși banii la Dragomir, firma acestuia, Inovative Electric LLC din NYC, a transferat banii în conturile Madison & Company LLC din Washington, DC, sub paravanul unui contract de consultanță între cele două firme.

Inclusiv, Liviu Dragnea i-ar fi transmis banii lui Pîslaru ca să ajungă în final la Madison, via Laurențiu Tuca-Daniel Dragomir, lăsându-i într-un plic pe bancheta din spate a mașinii, iar șoferul lui i-a înmânat lui Pîslaru.

De notat ca picanterie și că Pîslaru a trecut testul cu detectorul de minciuni atunci când a fost întrebat de poliție, la solicitarea DNA, dacă minte atunci când susține că în luna iulie 2017, în Brăila, Dimitrescu nu i-a dat un plic cu bani pentru a-l da mai departe lui Laurențiu Tuca. În schimb, Dimitrescu a picat testul poligraf.

O altă picanterie din dosar este faptul că a fost audiată ca martor în dosar și Gabriela Firea. Ea a declarat că a fost solicitată de Iulia Zoubian, șefa de cabinet a lui Dragnea, ”să verifice din punct de vedere gramatical și stilistic o scrisoare de intenție întocmită în numele lui Liviu Dragnea, redactată în limba engeleză, adresată unor înalți oficiali americani”.

A fost audiat în dosar, ca martor, și Gabriel Vlase, la acea vreme vicepreședinte al Camerei Deputaților, actual director SIE. Vlase ar fi urmat să participe la vizita lui Dragnea în SUA din octombrie 2017 când ar fi trebuit să se vadă cu Mike Pence, Paul Ryan și James Mattis.

În această parte a dosarului DNA, Liviu Dragnea este acuzat de trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite, iar Gheorghe Dimitrescu, de cumpărare de influență. Serviciu contra serviciu: Dragnea voia să ajungă la înalți oficial americani ca să se legitimeze în țară, Dimitrescu voia să fie numit consul. Până la urmă chiar a fost numit, însă nu la New York întrucât postul era ocupat de avocatul Cătălin Dancu, ci la Bonn.

O altă parte a dosarului se referă la vizita în SUA a lui Dragnea din ianuarie 2017, când s-a întâlnit cu președintele ales Donald Trump, prin intermediul oamenilor de afaceri Cristi Burci și Elliott Broidy. Cei doi i-ar fi cerut lui Dragnea acces la contracte militare de 10 miliarde de euro, reprezentând cei 2 % din PIB pentru Apărare.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

EXCLUSIV Rechizitoriu DNA: Culisele afacerilor din România dintre Elliott Broidy, omul lui Trump, și Liviu Dragnea / Miza: 10 miliarde de euro, contracte militare / La cât ajungea comisionul lui Cristian Burci / Dragnea l-a invitat pe Trump în România

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

42 comentarii

 1. saracu , a furat si el 1 mil de coco apai pana si fbi il vrea la parnaie , al draq stat papalel american .
  La Multi Ani cu Alifie !

  • Pe Ciordache nu-l cercetează cu detectorul de minciuni?
   Dar pe Iri?

  • Ca să vă demonstrez cât de proști sunteți vă spun un singur lucru, de unde dracu să aibă DNA-ul informații în care să demonstreaze faptul că FBI-ul a fost sesizat de catre Casa Albă iar aceste informații să poată fi dovedite în rechizitoriu cu probe în instanță. Încă un dosar făcut la mișto de către DNA. Dar la proști ține…

 2. Ce vremuri, bossulica, nu mai poti sa faci o amarata de combinatie pe 100.000 de koko, intra repede FBI-ul pe fir! Jos statul paralel!

  • iti dai seama insa de ce insista asa tare la pence, nu? nu se ducea sa vorbeasca de binele tarii. spera sa ii convinga pe americani sa i se puna o vorba buna la justitia din ro. niste protectie, asta cauta. prostul. ca nu vad de ce nu te-ai putea vedea cu vicepresedintele sua in mod normal.

 3. hamsterul flausat o fi crezut ca e ca la el in Gratia (nume predesteinat , se pare) si ca nu-i verifica nimeni cererea de viza. Ca merge cu masluiri ca aici, in Romania. Ghinion, a verificat-o chiar Mike Pence (poate nu neaparat el, ci oamenii din cabinetul lui).
  dragnea trebuie sa multumeasca FBI, nu DNA, pentru ca i se va prelungi sederea la Rahova.

 4. Era clar că pârnăiașul trage sfori pentru a se întâlni cu oficialitățile americane, doar nu-și imagina cineva că americanii erau înnebuniți de-a dreptul să se întâlnească cu marea „lumină” ciumistă! Un personaj de tristă amintire, de el am scăpat, dar au rămas restul! Tot ce există și ce mișcă în psd este profund nociv, corupt,, impostor și retardat! Nu o să încetez să fiu interesat de dosarul „Teldrum”, cu acel dosar ce se întâmplă??? Sunt prea mulți bani la mijloc, sunt prea mulți grei implicați, iar banii au fost împărțiți între ei, iar pe cale de consecință se așteaptă prescripția?! Sper că nu, dar cam așa pare!

  • @Nuțu
   Pare că se lucrează încă la „Teldrum”. Un dosar greu, într-adevăr, toți sperăm să se facă lumină, iar lepra asta și complicii lui care ne-au adus pe malul prăpastiei să primească tot ce merită. Nici mai mult, nici mai puțin.
   https://revista22.ro/actualitate-interna/bologa-dosarul-tel-drum-este-in-faza-reascultarii-interceptarilor-de-cei-cercetati-si-avocatii-lor

  • ar mai fi interesati de dosarele tel drum, belina, do brasil si valizele calatoare pentru a cumpara diverse. numai procurorii din Romania, foarte activi sa ancheteze vreo gainarie a unui incepator in ale furtumui, nu dunt deloc interesati. cazuri complicate dom’le, bataie de cap, ore suplimentare, presiune media. stau in banca lor cuminti, mazgalind eventual o ciorna sau jucand rebus pe salarii bune si foarte bune. oricum daca reusesc sa incropeasca ceva colegii lor judecatorii le pot pune bete in rotile argumentatiei lor infantine, bazata in general pe un dualism primitiv. daca nu e bine atunci e rau, daca nu e asa musai e viceversa.

  • ….Nuțu! …dacă cauți(scormoni pe Dreapta! …începând de la Cotroceni(…deja dovedit, prin decizia Tribunalului din Brașov!) … sigur nu mai postezi, opinii plătite! …ai curaj!!!
   Eu, sunt un pensionar care m-am retras din muncă, la 71 de ani!!! …ca mecanic, cu 7+3 profesionale, și 5 ani din tinerțe, pe continetul Nord-American, în domeniul mașini-unelte, montaj și service! (..atunci în COMUNISM!!!! exportam Mașini Unelte în USA!!!!)…sigur tu, n-ai habar, despre ce eu vorbesc! …observ, că toți ne-aveniții, care n-au scos O picătură de transpirație MUNCIND…nu mâncând!!! …au opinii!

 5. ….. Ce sa vezi: cel care se credea marele maestru al combinatiilor, ala care si-a dat jos premierii spunind „n-am avut mina buna”, cel care a nenorocit o tara intreaga si era sa o bage in prapastie… iaca dadea plicuri prin parcari.
  Sic transit gloria mundi!
  Muuulte masini vor mai fi reparate in garajul de la Rahova!

 6. Ce ieftin livache, cu FBI, ca borfași aia cu carduri… măcar CIA sa fi fost, aducea calitate

 7. Dar, ce onoare pe capu’ tău, Livache, să te ancheteze insuși FBI-ul ! Cum să te strigăm de acum inainte, don Livio di Gratia sau L.N. Dragnetti ?

 8. acusi apar „ofuscatii” ca il judeca presa pe amaratul de livache. mi se rupe sufletul cand vad cum e tratat, deja judecat din cauza articolelor. 🙂
  sa mai iasa de acolo cand oi zice eu.

 9. Nuuu creed! Ati tradus gresit, samsterul a primit bani de la pance. A fost rugat sa vina și el sa împotrivit

 10. Dar ce o fi avut de discutat țăranul ăsta flaușatul de teleorman cu nenea pance????🤭🤭
  Sau doar să vedem noi, săracii, la ce nivel a ajuns cel care se credea al doilea ceaușescu?

 11. Daca e FBI-ul pe fir si se descopera ca daddy s-a implicat in politica interna SUA va iesi la pensie din puscarie.

 12. Cum au ajuns aceste materiale in presa? Cand face un inculpat prin avocat o cerere de studiu sau copii, abea de primeste raspuns..

  • se cheama SURSE. baza jurnalismului. logic.

  • Cum au ajuns materialele astea in presa? La fel cum au ajuns aia 100K dolari in buzunarele companiei de lobby care urma sa-l zugraveasca pe dragnea in culorile victoriei. Adica pe sub mana. Tu ioane de ce esti intrigat mai mult, de modul in care e prezentata fapta puscariasului dragnea sau de fapta in sine a taranoiului de Teleorman care pe banii nostri se visa diplomat de rang mondial cu pamant sub unghii?

  • Rechizitoriul, adică actul de sesizare a instanței la finalul urmăririi penale, este un act public.
   Orice jurnalista are acces la el în mod legal și poate fi publicat oriunde.
   Materialele astea de care vorbiți ca la piață sunt extrase din rechizitoriul procurorilor.
   Doamne ajută la un dram de inteligență.

 13. Tot ca-si picanterie putem sa mai retinem ca baietii nu avut incredere in competentele vioricai pentru verificarea din punct de vedere gramatical si stilistic, in ciuda experientei de 10 ani ca-si europarlamentar si s-au adresat gabitei ca-i mai tare-n gura.

  In schimb bnr tocmai in talentele lingvistice ale vioricai isi pune nadejdea ca sa ne introduca in zona euro.
  Ca cu cati a schimbat ea vorbe si a baut si cafea, ehe (sau he-he), o sa mai schimbe 2-3 vorbe si sa ne bage in neuro…

 14. Am auzit de surse, baza securizmului. Kovesi facea la fel, dadea dosarele in presă, care teoretic sunt secrete si vizeaza chestiuni personale. Ca sa linșeze omul in fața opiniei publice. Sau chema presa cand urma sa iasa cineva cu catuse din DNA.

  Dar de ce nu i-a inculpat si pe americanii care au luat banii si au masluit invitatia? Tot jeguri de securiști ati rămas…

  • Habar nu ai să citești articolul. În urma devoalării situației, cei de la firma de lobby au fost obligați să declare sumele de bani și să achite taxe aferente către statul american. Bine, rău, așa funcționează sistemul la ei.
   Pentru partea de trafic și cumpărare de influență dinspre România, cetățenii români au fost cercetați și trimiși în judecată de DNA. Lămurit sau mai umblăm la neuroni?

  • ai auzit o laie, esti praf. nici nu stii ce sunt alea surse. dadea kovesi in presa? au anchetat-o de 100 de ori pe tema asta si nu au gasit nimic. habar nu ai ce inseamna informatii din dosar. dar bine ca ai un neuron stingher.

 15. Devreme ce FBI cerceteaza, o extradare in SUA pentru domnu Liviu…?

 16. Ar fi interesant de vazut o extradare. Scapa si de statul paralel de la noi…

 17. Deci domnule Ciutacu si domnule Gadea abia acum am inteles eu , carciumar de Gratia, pai statul paralel e mare dom’le. Pai FBI e acolo! Este!
  Justitia americana ! Este! Ultima solutie guvernul Veorica 2 !!!

 18. Crede careva ca Dragnea va ajunge iar la puscarie?!
  Sau Dosarul va avea soarta Dosarului Teldrum, ala la care lucra Alexandra Lancranjan, promis de DNA ca va fi gata in fiecare An!!

  • dar de ce sa nu credem? nu a mai ajuns pana acum sau ce? eu cred ca ziceai si la prima condamnare ca nu va ajunge si uite ca a ajuns. las ca stiu ei ce fac.

 19. Serviciile noastre secrete nu au nicio informație despre acest subiect? Instituțiile statului român folosesc doar la recompensarea politicienilor lăsați la vatră.

 20. Ai pus-o țărane, ai pus-o! Dacă te ia FBI-ul ajungi pe scaun…. 380 V……1200 V, sau mai mult? Eiiiiii, mă simt excelent.

 21. Sa-l manance buba neagra de mafiot si de borfas ordinar ce si-a batut joc de milioane de romani

 22. scenariu de film american de serie C. personajele, toate cu ochelari de soare pe un timp ploios, depun precaut pliculetul cu verzisori pe bancheta din spate a unei masini banale parcata cuminte intr-un subteran prost luminat din new york city. odata ajuns respectivul plic, masina condusa de un sofer necunoscut demareaza in tromba spre o directie necunoscuta. autorul scenariului? Dragnea, politicianul care se credea cel mai smecher din east-side-story si care facea si desfacea … sticlele de bere cu dintii, perfecti pentru o astfel de trebusoara.

 23. Asta e nivelul prapaditilor facuti oameni de afaceri si politicieni de ilici , brucan ,roman si gru&kgb in 1989 si cativa ani dupa. Noua clasa politica din RO e compusa din toate leprele santajabile din regimul comunist, din toti neispravitii si borfasii, din tigani bisnitari si din cei care au „ciripit” la secu si apoi au devenit „assets” pt sri. Cam asta e mentalitate de taranus, prima generatie ajunsa in Bucuresti in slapi si blugi Pyramid , care apoi s-au aciuiat care prin partide, care prin Paris,care prin Viena. Astia chiar si cand au contul bancar in Seychelles sau proprietati prin Brazilia , Monaco sau Miami , tot tarani cocliti raman. Miros urat frate, ce vrei, prima generatie total incaltata , nu au stil si le pute gura . Acum intelegeti de ce si pe fixerii din US i-a lovit fandaxia cand au dat cu ochii si nasul de ipochimen.

 24. @Ioane!
  Vezi că ai bătături la buze de la atât pupat în dos pe Dragnetti.

 25. Eu intelev ca FBI a abandonat investigatia.
  Deci nu se justifica sa cheltuie banii poporului american cu toti proștii.
  Subiectul e subtire.
  Ca A vrut Livache s ase vada cu Mike Pence… asa si?
  Ca a dat niste bani pentru qsta. Asa se face!
  FBI ul investigheaza spalarea de bani si traficul de influenta din SUA. De-al de Liviu sunt cu miile.

 26. Corect…daca „dedy” este vinovat să plătească….
  Dar FBI asta acum câțiva ani a anunțat „autoritățile” de la noi că o firmă americană a recunoscut oficial ca a dat șpagă unor primari (Videanu sau Base) pentru a cumpara autobuze de la americani….
  Și DNA (kovesi…) a anchetat… până a uitat…

 27. De la un infractor ca Dragnea la ce sa te astepti?