G4Media.ro

Realitatea Plus a fost amendată cu 10.000 de lei/ Mircea Toma: Lucrează…

Foto: Captură TV

Realitatea Plus a fost amendată cu 10.000 de lei/ Mircea Toma: Lucrează pentru subminarea încrederii în Ucraina, în ucraineni/ Televiziunea, în top 3 cele mai amendate de CNA în 2023

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, marţi, cu o amendă de 10.000 de lei postul Realitatea Plus pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale referitoare la informare corectă, imparţialitate şi echilibru prin adoptarea unor poziţii care ar submina încrederea în Ucraina şi ucraineni, transmite Agerpres. În 2023, Realitatea Plus a fost în top trei cele mai amendate televiziuni din România, conform CNA.

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, întrunit în şedinţa publică Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus pentru ediţiile din 20, 21, 25 şi 31 ianuarie ale emisiunii „Caravana România Suverană”, moderată de Alexandra Păcuraru, în cadrul cărora au fost încălcate prevederile art. 47 alin. (3) şi ale art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Propunerea de sancţionare a fost făcută de Mircea Toma, membru al CNA.

„Există, clar, o preocupare a unor entităţi, fie instituţii, fie persoane din România, care lucrează pentru subminarea încrederii în Ucraina, ucraineni. Deci, Ucraina este subiect de discreditare, pentru că ea alimentează motivaţia implicării României în sprijinirea Ucrainei, ceea ce produce deranj Moscovei. În acest context, dincolo de faptul că este un subiect politic şi că e război informaţional şi că asta subminează, de fapt, capacitatea de apărare a României – nu intru în această discuţie care este mult prea ambiţioasă şi greu de argumentat repede – ci pur şi simplu de daunele pe care poate o asemenea campanie să le aducă unei minorităţi prezente în România”, a argumentat Mircea Toma.

El a susţinut că „ucrainenii refugiaţi în România riscă să fie ţinta unor discriminări din cauza acestei campanii”.

„Refugiaţii nu vin aici de plăcere. Ei vin pentru că nu pot să trăiască în ţara lor şi nu au găsit locuri mai bune în Germania, în Franţa şi în Italia şi unde mai sunt. Au trecut prin România 1.500.000, au rămas 70.000. Ăştia 70.000 nu au condiţii bune. Cei care sunt preocupaţi să îi expună că sunt de fapt beneficiarii unui regim preferenţial nu fac decât să ne clădească atitudini ostile faţă de oameni care au, de fapt, nevoie de ajutor”, a mai spus Mircea Toma.

De asemenea, CNA a sancţionat cu somaţie publică postul Global News România pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Starea de veghe” din 30 ianuarie, prin afirmaţiile referitoare la „vaccinul Covid”, care ar produce „crima perfectă, afectând diferite organe ale corpului, la perioade diferite de la injectare”.

Art. 47 – (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede că „sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/ comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.

În art. 64 – (1) al Codului se stipulează că „în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Totodată, art. 66 arată că „în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a aprobat solicitarea Societăţii Române de Radiodifuziune de acordare a licenţei audiovizuale pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice (internet) a serviciului de programe Radio 3 Net din Bucureşti.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aplicat anul trecut 295 de sancţiuni pentru încălcarea legislației din domeniul audiovizualului, potrivit raportului de activitate al instituției. România TV, Realitatea PLUS, Global News și Gold FM au primit cele mai multe sancțiuni, inclusiv întreruperea emisiei.

Realitatea Plus a primit 47 de sancțiuni, dintre care o decizie privind difuzarea timp de 10 minute numai a textului sancțiunii; 26 de amenzi în cuantum de 515.000 lei și 20 de somații

Global News a primit 22 de sancțiuni, dintre care o decizie privind difuzarea timp de 10 minute numai a textului sancțiunii; 15 amenzi în cuantum de 285.000 lei și 6 somații.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Aceste canale sunt puse la coada listei la TV ,doar soția se mai uita .Eu sunt scârbit de vomele tv autohtone .

  2. Pai duminică seara deschid televizorul pe Tvr Info să văd si eu ce se mai întâmplă pe frontul din Ucraina și un general expunea teoriile unei personalități pentru care avea un profund respect, Adrian Năstase, care spunea că mai degrabă trebuie să ne temem de ce se va întâmpla dacă Ucraina câștigă. Si nu era ca si cum era o dezbatere! Nu, tovarășul general era de unul singur invitat și debita fără număr, fără restricții, pe postul național, pe banul contribuabilului român, pentru Rusia!
    Măcar Realitatea sunt susținuți de Putin, fac totul pe bani privați si ai Moscovei, dar recomand CNA să fie si mai vigilent la ce se întâmplă pe postul public!