G4Media.ro

Reacție dură a mediului de afaceri față de OUG-ul taxelor: ”Trist simulacru…

Reacție dură a mediului de afaceri față de OUG-ul taxelor: ”Trist simulacru de consultare publică, taxa pe lăcomie e o denumire jignitoare. Efecte devastatoare la adresa economiei”

Confederaţia Patronală “Concordia”, care reunește mai multe patronate din energie, servicii financiare și alte domenii, denunță în termeni virulenți ordonanța de urgență adoptată vineri de guvern prin care sunt impuse noi taxe companiilor.

Confederația, condusă de Steven van Groningen (director executiv Raiffeisen Bank), critică guvernul pentru ”simulacrul” de dezbatere publică și arată că OUG va duce la concedieri, creșteri de prețuri și birocrație sporită.

Comunicatul integral:

Confederația Patronală “Concordia” (CPC) protestează împotriva adoptării de către Guvernul României, fără o consultare reală cu mediul de afaceri, a Ordonanței de Urgență care introduce măsuri fiscale și economice extreme, ce urmează a fi aplicate chiar de la începutul anului 2019, în ciuda tuturor argumentelor venite din mediul economic, de la specialiștii în finanțe publice, din întreaga societate românească.

Această Ordonanță a fost comunicată public în ultimul moment, modificată ”din mers”, în doar două zile, ajustată discreționar, fără motivarea necesității și mai ales, a urgenței adoptării măsurilor respective, care au un impact devastator asupra întregii economii, efectele ei urmând să fie plătite de toți cetățenii acestei țări.

Este inadmisibil ca Ministerul Finanţelor Publice să inițieze, iar Guvernul să adopte pe repede înainte, după un trist simulacru de consultare publică și dialog social, un act normativ de o asemenea importanță, care modifică nu mai puțin de 45 de acte normative în vigoare la acest moment.

Se instituie noi modificări ale Codului Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2019, prin 28 de puncte care se adaugă celor 236 modificări ale Codului Fiscal impuse pentru primele 11 luni din 2018. Se introduce taxa pe activele instituțiilor financiar-bancare, denumită inițial într-un mod insultător, populist și arbitrar, ‘taxă pe lăcomie’, care va fi plătită în situația în care media trimestrială a dobânzii ROBOR depășește pragul de 2 %, deși această dobândă este stabilită de un număr redus de actori economici dintre cei cărora li se aplică taxa, prin mecanisme transparente, verificabile și raportate la inflație, fără a fi determinată în mod subiectiv sau preferențial.

Companiile din energie electrică, petrol și gaze vor plăti 2% din cifra de afaceri către ANRE, ceea ce reprezintă o majorare de 20 de ori a contribuțiilor financiare datorate către Autoritatea de Reglementare.

Prin stabilirea preţului de 68 lei/MWh pentru cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili, în perioada 01.04.2019 – 28.02.2022, este puternic afectată întreaga piață de energie și se vulnerabilizează securitatea energetică a României, într-un moment complicat pe plan geopolitic și economic.

Efectele asupra populației sunt negative, pornind de la distorsionarea pieței muncii, concedieri colective, creşterea costurilor pentru credite, șubrezirea sistemului de pensii publice, compromiterea definitivă a sistemului de pensii private: această Ordonanță distruge pilonul II de pensii, cu un cinism politicianist care periclitează viitorul generațiilor ce vin și transformă România într-o țară impredictibilă, riscantă pentru investiții pe termen mediu și lung.

Se preconizează creșteri de prețuri la majoritatea produselor și serviciilor, consecință a distrugerii mecanismelor de piață în cele mai importante sectoare ale economiei: energetic, financiar, telecom, retail.

Efectele asupra mediului de afaceri sunt devastatoare: creșterea fiscalității și a birocrației, reducerea competitivității și stoparea contractelor pentru export, îngreunarea implementării reformelor legislative, creșterea cheltuielilor de personal.

Vin Sărbătorile, dar ele nu ne găsesc împreună, într-un efort comun de-a construi o țară. Este momentul pentru o reală și asumată cooperare între partenerii de dialog social, pentru a identifica acele soluții economice și legislative care să reinstaureze un climat de responsabilitate politică și echilibru social.

În calitate de organizație reprezentativă a mediului de afaceri, CPC face un apel la normalitate și realism, pentru a opri degradarea ireversibilă a vieții sociale și economice din România.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

  1. Pai bravo. dar cand plateati reclame la latrina tv? cand voi efectiv sustineati acest guvern incompetent? cati dintre voi au iesit in strada? v-a durut in c#r cand populatia s-a strans si a protestat.. pe noi usor usor ne-au invins. ne-au convins ca degeaba iesim.. acum voi ce vreti de la noi? acu va faceti ce va pasa de noi? erati linistiti cu banii vostri care acum sunt amenintati.. uite.. acu moare si capra vecinilor.. si a noastra.. sigur.. pierdem toti.. psd castiga..

  2. Mai confederatia, noi am iesit in strada si ne-am luat gaze si bataie de la jandarmi. Puneti si voi de o greva fiscala, nu mai dati din gura. Voi puteti foarte usor sa ingenunchiati guvernul de penali, pentru ca traieste cu banii imprumutati de la voi. Intrebarea e, aveti sau nu sange-n instalatie? Sunteti capabili sa faceti si voi un bine tarii asteia si sa aratati ca tara e dusa in spate de cei ce muncesc, nu de bugetari si de pensionari? Si ca cei care produc banii in tara asta ar trebui sa comande si nu putorile miluite de la buget? Cred ca nu sunteti capabili.

  3. Oricum, ” taxa pe lacomie ” pare mai eleganta decat ” taxa pe hoție ”

  4. PSD, sa va is dracu’ in noul ban!

  5. PSD, sa va ia dracu’ in noul an!

  6. Bun , ati dat un comunicat , dar alte masuri concrete? De exemplu o greva fiscala?

  7. Tocmai Austriacul ia foc ,prima oara au încercat cu șantajul ca pleacă firmele străine,acum ii e mila de romani.Sa plece si sa ne lase pădurile la locul lor.Stau si întreb,Austria e un investitor mare la noi, nu cumva si,au luat un șut in fund,ca acu vreo doua săptămâni ne ponegreau in fata Europeu si ca nu meritam libera circulație?A fost rai pt. voi,făceați bani neimpozitati aici si,i cărați afara.Nu pleacă câinele de la măcelărie dușmanilor.Nu șanț PSD,ist dar acum ii aprob total.

  8. Mult mai va mai vaicariti si oracaiti . In cazul in care nu va convine , aveti posibilitate de a va lichida afacerile .

  9. Din ciclul CONCORDIA INTERESELOR STRAINE- Intrebari si raspunsuri 1) Oare de ce cand s-a semnat aceasta Ordonanta Presedintele altor interese Palton Voda , NU A MAI VENIT la Guvern-preferand uichendul la sighii? Raspuns Pt ca daca se opunea PUBLIC acestei Ordonanta -agreata conf sondajelor ….ascunse ( sursa Cristoiu)) de cca 90% dintre romani!- isi iscalea de pe acum iesirea din cursa de la viitoarele alegeri prezidentiale! 2)Ce nu spune planjgaretii Ordonantei Lacomiei? :Ne uitam in CIFRE STATISTICE! Capitalul strain reprezinta in Romania 90% si participa cu bani la bugetul tarii cu …10% Cel romanesc de 10% participa la buget cu …90% !!!! 3)Ce spune uieul cand a auzit ce le-a trecut prin cap coruptilor? Ordonanta respecta – si recunoaste!-o hotarare a PE referitoare la impozitarea multinationalelor ,dar care- ce sa vezi?- cica in Romania nu trebuie aplicata, ca e naspa pentru bietii aborigeni !!! PS Alta intrebare?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.