G4Media.ro

Reacția traperilor la decizia CNA, care a sesizat YouTube referitor la versurile…

sursa foto: Colaj instagram

Reacția traperilor la decizia CNA, care a sesizat YouTube referitor la versurile acestora: “Vor să creeze cenzură și pe internet/ Este ca și cum ar fi amendați actori care joacă un rol”

Traperii au reacționat, miercuri, la decizia Consiliului Național al Audiovizualului de a sesiza YouTube cu privire la versurile acestora. Ei spun ca se simt cenzurați și ca că fanii lor ar trebui să protesteze. De asemenea, trapperi au transmis mesaje de solidaritate pentru Gheboasă.

Unul dintre cei mai cunoscuți și influenți artiști de trap din Romania, Ian, a postat pe o rețea de socializare: „Faceți ceva în legătură cu asta ca nu e ok e penal rău ne întoarcem la comunism smrio (să mor eu, n.red.)”.

De asemenea, alți colegi de breaslă s-au declarat nemulțumiți de decizia CNA. Azteca, fostul coleg de trupă al lui Ian a postat de asemenea mai multe mesaje, inclusiv de susținere pentru colegul său de breaslă, Gheboasă, care a fost amendat de către Jandarmeria Cluj pentru concertul pe care l-a susținut la Untold. Bărbatul îndeamnă la protest și acuză că dreptul la liberă exprimare îi este suprimat.

  • „Această situație cu CNA-ul care vor să dea piese jos de pe youtube și să creeze cenzură și pe internet + amenzile către artiști la festival este absurdă și numai la noi se putea intampla un abuz așa mare către dreptul la liberă exprimare. Ar trebui sa protestam sa luam inițiativă și să facem cumva pentru că nu este normal ca arta și dreptul la liberă exprimare să fie suprimat”, a scris Azteca pe Instagram.
  • „Un act artistic este un act artistic. Este ca și cum ar fi amendați actori care joacă un rol ca au vorbit în rolul respectiv într-un mod în care lor nu lea convenit. Suntem totuși în secolul 21 și avem toți așteptarea sa fie nor.male lucrurile la noi din tara cum sunt și în alte tari civilizate”, a adăugat acesta

Totodată, Azteca le cere fanilor săi să comenteze pe paginile Jandarmeriei și CNA-ului faptul că fac ceva greșit și că încalcă dreptul la liberă exprimare

  • „Nu am eu toate răspunsurile să știu exact ce trebuie făcut pentru dreptate dar cred ca ce putem face ca întreg, ca artiști, ca ascultători și ca susținători ai acestei comunități este să comentăm în numere cât mai mari într-un mod foarte politicos și rezonabil pe paginile jandarmeriei și a CNA-ului ca totuși este greșit ceea ce vor sa faca și că încalcă dreptul la liberă exprimare”, se arată în postările lui Azteca.

Amuly, un alt reprezentant al noului val a repostat mai multe materiale privind scandalul în care Gheboasă a fost în lumina reflectoarelor pentru cuvintele spuse la microfon pe scena Untold iar ulterior a postat: „Caut beat-uri pentru muzica bisericească”.

Context

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să facă o sesizare platformei YouTube cu privire la faptul că accesul minorilor la videoclipuri inadecvate nu este restricționat, așa cum este menționat în regulamentul intern al YouTube.

În cadrul ședinței au fost analizate melodii trap de la mai mulți artiști autohtoni precum: Gheboasa, Nane, Killa Fonic, Satra Benz, Albert NBN, Amuly, Azteca și Ian. La finalul ședinței s-a votat în mod unanim întocmirea unei sesizări la adresa YouTube pe motiv că videoclipurile analizate nu sunt semnalate corespunzător ca fiind nepotrivite publicului minor.

Tot miercuri, platforma Aresel, care militează pentru drepturile cetăţenilor de etnie romă, a anunţat că va sesiza CNCD pentru posibilă discriminare comisă de Jandarmeria Cluj împotriva artistului Gheboasă. Organizaţia susţine că este singurul dintre artiştii amendaţi la UNTOLD, sau la alte manifestări de acelaşi fel, deşi mulţi artişti consacraţi au mesaje ”rasiste, sexiste, denigratoare şi revoltătoare”. Organizaţia recunoaşte, însă, că mesajul transmis de Gheboasă este ”rasist şi sexist”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. lasati-i bre si pe ei sa mimeze ca se implica si fac ceva… in rest sunt piatra de moara.

  2. sau pur si simplu sa nu ii mai invite nimeni pe la concerte, si atunci nu e cenzura