G4Media.ro

Reacția președintelui Iohannis la afirmația făcută de premierul Dăncilă că va muta…

Reacția președintelui Iohannis la afirmația făcută de premierul Dăncilă că va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim: Prim-ministrul demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe / Decizia nu aparține doar Guvernului României

Președintele Klaus Iohannis a reacționat duminică la afirmațiile făcute de premierul Viorica Dăncilă despre faptul că va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, atrăgând atenția asupra faptului că șefa guvernului ” demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român” și subliniind că decizia de mutare a unei reprezentanțe diplomatice nu aparține doar Guvernului.

Comunicatul integral transmis de Administrația Prezidențială:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare.

Reacția președintelui vine după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică, într-un discurs susținut la Washington, că ea, în calitate de prim-ministru, va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat ea, duminică, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii.

”Susținerea față de Israel și față de comunitatea evreiască a fost preocuparea noastră constantă”, a mai spus șefa Guvernului.

Declarațiile au fost făcute de Viorica Dăncilă în cadrul vizitei private pe care a început-o în SUA pentru a participa la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

39 comentarii

 1. Mi-a placut promptitudinea reactiei.

  • # kondensatorilor, va veti duce in cap ca si legionarii care s-au luat dupa horia sima

   presh-ul kwi, tradator de neam si de tara, a facut numai „tampenii” si pana cand i se va „găta” mandatul va face numai „nefacute”

   comparati ce au facut fostii lideri din ex-blocul socialist cu ceea ce face kwi in prezent citind urmatoarele pasaje din articolul

   „Nişte complexaţi”

   scris de Mircea Druc, ex Prim-ministru al MOLDOVEI de peste Prut:

   „Ca supus al Imperului, în zbuciumul meu prin „Măreața Uniune Sovietică”, am păstrat întotdeauna sentimentul demnității și onoarei de român. ”

   „[…] fără avizul Kremlinului,

   TARA MEA [nota x-link :ROMANIA]

   a stabilit relații diplomatice cu R.F.G.;

   după războiul de şase zile, nu a rupt relaţiile cu Israelul, ca toate celelalte țări socialiste în frunte cu U.R.S.S.;

   militarii români n-au invadat Cehoslovacia cu tancurile Pactului de la Varșovia;

   economiștii români au respins „Planul Valev”,

   au rezistat la orice presing din partea C.A.E.R.-ului;

   la întâlnirea cu Brejnev, în Crimeea, Ceaușescu a replicat cu demnitate:

   „Nu putem admite teza că ar exista o limbă moldovenească, diferită de cea română”.

   „Prin comparație,

   Janos Kadar, bunăoară, a fost un trădător.

   L-a vândut pe Imre Nagy, un erou național, conducătorul Revoluției Ungare din 1956, spânzurat de sovietici.

   Gustav Husak, un alt trădător, a cerut Kremlinului o intervenție armată, ca să-l elimine pe Alexander Dubcek, să înăbușe „Primăvara de la Praga”.

   Timp de treizeci de ani, dictatorul Todor Jivkov le-a impus bulgarilor tot ce-a dorit Kremlinul.

   Erich Honecker s-a opus vehement unificării Germaniei.”

   https://www.art-emis.ro/analize/niste-complexati

  • @X-link,
   Bag seama Ceausescu Nicolae ti-a fost ca un parinte si probabil si far calauzitor. Ce nu inteleg, pe coana Leana ati privit-o ca pe o mama iubitoare sau ca un academician de renume mondial…? Bobu, Dinca, Postelnicu…?

  • @ skaraotki

   atata poti intelege din ceea ce scrie druc ?

   daca traduc un film / o carte inseamna ca sunt 100% de acord cu subiectele prezentate ?1

   avocatul care apara un criminal este si el un criminal ?!

   eu apar ROMANIA.

   eu vreau un presedinte pentru ROMANIA care sa fie PATRIOT, sa respecte drepturile omului, proprietatea privata, libertatea cuvantului si prezumtia de nevinovatie, deci in nici un caz ceausescu

  • @X,
   Mi-ai cam slavonizat numele, probabil traduci cu predilectie filme rusesti…Am si o curiozitate nevinovata legata de filmele realizate de patriotii Marelui Urss: epava crucisatorului rezista sau de mult timp a fost mancata de bacteriile nepatrioate, mari iubitoare de rugina…?

 2. Viorica Dancila pare mult mai sloboda decat Elena Ceausescu.

 3. Dancilă înțelege ce înseamnă „în deplin consens”, cum a zis cu guriță ei??
  Cred că nu, dovedește că spune prostii , chiar daca citește de pe hârtiuță

  • Eu cred ca Netanyahu a fost chemat la raport, iar Dancila s-a dus sa ceara ceva in schimbul menținerii puterii….
   Lumea nu ar trebui sa uite ca participarea SUA in primul război mondial a fost posibila ca urmare a lobby-ului comunității evreiești, fapt care a dat dreptul acesteia sa participe la Conferința de Pace de la Paris.

  • I-au facut smechereste discursul ca sa poata spune ulterior ca nu va face de capul ei mutatea ci abia dupa ce va obtine deplinul consens convingandu-l pe Iohannis iar apoi, ca ordinul mutarii ambasadei si toata bucataria apartin Guvernului.

  • S-a urcat o scroafa-n pom si apasa pe diapazon. Sunt prosti cu totii ( psd-udmr-alde), dar cu cozile ridicate.

 4. În logica adversității de ne conciliat dintre președinție și guvern ( două forme ale puterii executive ) trebuie să ne așteptăm ca România să aibă reprezentanți diplomatici atât la Tel Aviv cât și la Ierusalim, două guverne, cel investit de parlament și „guvernul meu”, și ce-o mai fi să fie, o jumătate aparținând majorității și o jumătate aparținând președinției !

  • Cum avem un Guvern care colcaie de penali in prima instanta (Darius) si altii in devenire (cu Veorica-n frunte), n-ar fi mai bine sa trimitem reprezentantii diplomatici direct la un penitenciar de maxima securitate?… langa Ierusalim sau langa Tel Aviv, la alegere…

  • 6 milioane au ales presedintele.. 2 milioane + 1 milion de morti inviati au ales PSD..

  • Pentru George: nu arunca numere in joc fără să înțelegi! 1. L-am ales pe Iohannis și îl susțin. 2. Vreau mutarea ambasadei la Ierusalim. Este extrem de simplu: președintele nostru Iohannis este parte din curentul european liberal, eu sunt parte din curentul european conservator. Iată o mică diferență de opinii in domeniul ăsta.

 5. Consilierea israeliană în contul mafiei dragniste este o continuare a consensului cu putin în a mai distruge bruma de democrație de pe la noi !

 6. „Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță…” „Încă o dată”? V-ați supătat iar, Herr Iohannis? Dar ați numit-o pe analfabetă prim-ministru fară nici un fel de „analiză”! Și n-ați fi avut nevoie de cine știe ce „analiza” sau de „aviz” al vreunei „instituții”, era suficient să-i fi dat o dictare!
  Dar noi, noi ăștia de jos, cui trebuie să mulțumim, domnule Președinte, că la una sută de ani fix de la înfăptuirea României Mari, pe scaunul pe care atunci a șezut MARELE român Ionel Brătianu și-a pus șezutul o analfabetă? Cui, Herr Iohannis?

 7. Presedintele este vinovatul principal in numirea acestei catastrofe mondiale , ajunsa , culmea, si la presdintia UE prin natura lucrurilor!
  Dar cum agenda privata are intaietate pentru el, n-a contat !
  Bine ar fi sa nu mai candideze ca si asa l-au votat romanii sa nu iasa Ponta , nicicecum pt meritele proprii

 8. Dancila este proastă, asta știe toată lumea, nu mai trebuie demonstrat . Mai sunt p-acilea unii, ca de pildă x-link, care apare periodic cu diverse pretexte care mai de care mai aberante.
  E de înțeles doar dacă observăm că amândoi sunt pesediști . O caracteristică a lor este prostia . Una, dar nu singura .

 9. Ce se tânguie dulapul…

 10. Bravo Presedintelui!!!!!!!!!
  Rapida interventie.

  Acum, dupa declaratiile tutei de Videle sa ne asteptam si la reactii din partea tarilor arabe.

 11. Daca palestinienii s-au inflamat și au acuzat-p pe Dancilă că strică pacea și echilibrul în zonă, le spun că trebuie să discute cu ea și cu Dragnea; tuta absoluta nu reprezintă poporul român cum a spus, fără să gândească ! La fel și pt UE, Veorika nu e premierul meu, îmi e rușine cu ea! Sper ca și ceilalți 70% dintre românii care nu au ieșit la vot să își dea seama ce pot face cu pasivitatea lor. Nu , nu toate partidele sunt la fel; înafara de a fi plin de hoți, PSDul e plin de interlopi, plus mulți analfabeți și proști de dau in gropi ( cu multe parașute puse să execute treburile murdare ale stăpânilor)
  Draknea caută aliați și e in stare să îngroape românii sau să îi pună în pericol, panarama asta e bolnavă de putere ( nu de alta boală); după ce i-au ieșit toate combinațiile din TR, acum face alba-neagra la nivel național-mondial. Și când te gândești că a pornit de la a fi un gestionar de birt… ăsta nu e politician, ci un șarlatan invatat să tragă țepe

 12. Cum isi permite aceasta duduie sa vorbeasca in numele guvernului Romaniei si al romanilor intr-o vizita privata ? Oare care este pararea diplomatilor romani profesionisti si serviciilor despre aceasta iesire cu caruta pe aratura a unui prim ministru incapabil sa inteleaga consecintele unei afirmatii inconstiente ? Papusari ajutati de bani si consilieri israelieni care pun hartii in fata unor indivizi aflati in totala incapacitate.

 13. In Israel sunt alegeri si discursul doamnei in cauza , trebuie privit sub rezerva acestui fapt. Daca cititi cu atentie discursul ,observati ca exista o nuanta si anume punerea in aplicare de catre guvern a mutarii ambasadei (doar ca simplu executant al unei decizii ) in urma consensului general obtinut , in urma unor consultari viitoare.Este evident ca UE , nu agreaza in acest moment mutarea cu pricina (ce contine numeroase riscuri viitoare )si nici Romania nu poate face nota discordanta la nivel de decizie , decizie ce nu apartine decit presedintelui Mai important imi pare anuntul referitor la primirea sau redarea cetateniei ,persoanelor ce au detinut inainte de plecarea din Romania acest statut. Unii israelieni ce au fost in posesia acestui act si urmasii lor, se vor bucura pentru asta . Inca o data , revedeti discursul in cauza si descoperiti usor relativitatea celor spuse de doamna in cauza .Daca aveti pareri pro sau contra , scrieti .

  • Una e o relativitate, conditionata de cuvantul „daca”, alta este „fractura de logica deschisa” cum i-a spus CTP. Nu e nicio relativitate aici, e numai prostie pura.

  • @quovadis
   Discursul lui dancila nu lasa dubii. Asa cum spune si Marcel, lipseste acel « daca » sau « sub rezerva… ».

   Acordarea cetateniei tuturor evreilor sau urmasilor lor este o gogoasa umflata. Romania nu a alungat evreii de pe teritoriul tarii, ei au plecat de buna voie. Nu vad de ce acum trebuie sa acorde cetatenie unor indivizi care s-au debarasat de ea din proprie convingere. Actualmente nu-i opreste nimeni pe evrei sa se instaleze in Romania si sa ceara cetatenie. De ce trebuie acordata cetatenia romana unor indivizi care nu mai au nicio legatura cu Romania ?
   Noi nu suntem in situatia Spaniei, care a alungat evreii in jurul anului 1500 si care recent, in 2015 au « reparat gresala », votand o lege prin care permite descendentilor evreilor expulzati cu secole in urma sa ceara cetatenie spaniola, cu conditia de a avea atasamente istorice si culturale cu Spania.
   Desigur ideea nu-i apartine lui dancila (dragnea a tras-o din nou pe sfoara), dar in mintea ei de curca licareste speranta ca va ramane in istorie ca prim min ce a « repus in drepturi poporul evreu ». Dancila a facut din nou o mare gafa si o va « repara » spunand ca a fost « o parere personala ».

 14. Cat de curand duomnul dracnea isi va lua bocceluta la spinare si o va apuca fie catre Fortaleza, fie catre Rahova/Jilava, moment in care duamna VD va avea nevoie disperata de sprijin macar pana o trimite la Videle vreo motiune , ceva… Americanii nu i-l vor da, neica putin sau aga erdogan nici atat! Cel mai probabil ii ramane speranta la bibi caruia ii este dator macar cu promisiuni pana isi vede cumva sacii in caruta. Prietenul (lui dracnea) la nevoie se cunoaste, nu-i asa?
  Asta e politica externa pe care dumamna veorica intelege sa o faca; asta e modul in care pesedeul a facut in general politica si mai ales in astia doi ani.

  • Politica externa de rasul lumii nu este politica externa.

  • @Radulescu Marcel
   Adevarat! Duamna nu are proprietatea termenilor/conceptelor si tind sa cred ca nici responsabila nu este. Ea face ceva anume crezand ca e de fapt bici si o sa pocneasca…

 15. Discursul in sine nici nu mai conteaza ,relativ sau nu ,practic nu are importanta . Singura problema este modalitatea in care au fost rostite aceste vorbe, ca pe o promisiune , ca sa ma exprim delicat ,in fata unei intregi comunitati evreiesti si intregului mapomond ,chiar daca discursul a fost conceput in ideea de a permite o interpretare ulteriora , rezumind totul ca pe o dorinta personala . (interesant ar fi sa stim , care a fost traducerea exacta in engleza ,facuta si auzita in castile celor prezenti )

 16. Presedintele Iohannis a semnat tot ce a vrut, chiar impotriva recomandarilor MCV si Comisiei de la Venetia.

 17. „Gunernul meu!”…. „Poporul meu”! Cine se crede femeia asta?! Se vede vreo regina, imparateasa? Cine i-a permis sa vorbeasca si sa ia decizii in numele nostru? Oameni buni, voi nu realizati ca s-a ajuns mult prea departe? Nu realizati cat rau ne fac cei din coalitia de guvernare?…. ca ei, cu siguranta nu realizeaza.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.