G4Media.ro

Reacția ministrului Rafila în fața crizei medicamentelor: Vom asigura cantități suplimentare de…

sursa foto: Pixabay.com

Reacția ministrului Rafila în fața crizei medicamentelor: Vom asigura cantități suplimentare de medicamente antitermice și antiiflamatorii de tipul ibuprofenului și paracetamolului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marți că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului, menţionând că va fi dată publicităţii o nouă listă cu produse similare, transmite News.ro.

Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, la Prima News, despre criza medicamentelor pentru gripă şi viroze.

“Eu vă spun ce am făcut noi la nivelul Ministerului Sănătăţii. Luna aceasta, în primul rând, vom asigura cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului. Vom da chiar astăzi publicităţii o nouă listă cu produse similare, adică sunt produse identice ce conţin aceeaşi substanţă activă. Oricare dintre ele este bun atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. De asemenea, vom da publicităţii şi variantele pentru Tamiflu. Substanţa activă se numeşte oseltamivir şi există mai multe produse, nu doar Tamiflu. Stocurile pe care le-am cerut chiar azi dimineaţă sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel naţional, de oseltamivir. Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat şi un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de şase luni. Lista este în transparenţă decizională de o săptămână, de săptămâna trecută, înainte de Revelion, iar după ce am pus această listă am notificat Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că este necesar şi un aviz de la UE pentru ca acest ordin să fie publicat.

“Trebuie să primim un aviz din partea Uniunii Europene încât acest ordin să poată să fie publicat, ca să putem să trecem cu bine lunile ianuarie şi februarie, care sunt luni problematice, care duc la consumuri mult mai mari de substanţe antitermice, antiinflamatorii şi chiar antivirale de tip oseltamivir”, a explicat Alexandru Rafila.

G4Media a scris în premieră în decembrie despre criză medicamentelor pentru copii în farmacii în plin val masiv de viroze respiratorii. Banalul paracetamol era aproape de negăsit în farmacii la acel moment.

La sfârșitul lunii noiembrie, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a anunțat că vor lipsi din farmacii Nurofen și Panadol. „Din cauza unui consum mai mare decât cel estimat, pentru Panadol Baby 24mg/ml deținătorul autorizației de punere pe piață (DAPP) a anunțat discontinuitate temporară din motive comerciale”, anunța agenția, care preciza că se preconizează reluarea punerii pe piață în 18 decembrie.

Citește aici mai mult despre criza medicamentelor pentru copii

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dar pana acum ce a facut Puturosul? Spitale nu.

  2. Smecherul de Rafila foloseste expresia 4 milioane de comprimate, ca sa sune mai pompos, sa para mult, daca le calculam la cutiile in care se gasesc in farmacii pentru ca o lege in vigoare interzice vanzarea la bucata este foarte putin, nesemnificativ la nivel national

  3. in Romania lui PNLSD e ca in romanul 1984. Nu conteaza realitatea ci ceea ce ne spune conducatorul suprem. Avem spitale, avem medicamente..ciocu mic.