G4Media.ro

Răzgândire prezidențială în privința BAC-ului unitar. Consilierul Ligia Deca: “Subiectele pot arăta…

Foto: Captură presidency.ro

Răzgândire prezidențială în privința BAC-ului unitar. Consilierul Ligia Deca: “Subiectele pot arăta altfel în funcție de profil” / Modul în care vor fi puse în aplicare examenele de admitere la liceu va spune “dacă propunerea noastră este bună sau nu”

Bacalaureatul unitar propus de proiectul “România Educată” ar putea include subiecte “care pot arăta altfel în funcție de profil”, atât timp cât se testează competențe. Colegiile terțiare non-universitare “reprezintă etapa superioară maximă pe care o poți atinge dacă nu promovezi” Bacalaureatul, dar nu fac parte din învățământul universitar și nu reprezintă “o inovație pe care România Educată o aduce”. Iar în privința propunerii ca liceele să poată da examene de admitere, “modul în care se vor pune în aplicare aceste examene de admitere, ca o formă de pilotare, ne va spune dacă propunerea noastră este bună sau nu”. Acestea sunt o parte din explicațiile și punctele de vedere oferite de consilierul prezidențial Ligia Deca, într-un interviu extins acordat Școala9.ro pe tema raportului România Educată, prezentat săptămâna trecută.

În interviul oferit site-ului menționat, Ligia Deca insistă în mod repetat pe responsabilitatea ce revine în prezent Ministerului Educației și experților care vor elabora legi și proceduri în baza “României Educate”. Iar despre raportul final, care nu menționează niciun autor, ea afirmă: “proiectul România Educată este al președintelui României, dar raportul final, viziunea și propunerile aparțin tuturor actorilor din educație și întregii societăți (…) În momentul în care raportul final a fost asumat de guvern, a fost încă o confirmare a faptului că acest proiect aparține societății”.

De remarcat răzgândirea oficialului din administrația prezidențială, după ce în urmă cu doar două săptămâni tot Ligia Deca a prezentat oficial Bacalaureatul unic introdus în raportul România Educată ca o Evaluare formată din aceleași examene pentru toți liceenii, indiferent de profil, care nu va restricționa accesul la facultate. Înlocuirea Bacalaureatului actual cu un BAC unic pentru toți absolvenții de liceu, pe care sa îl poată susține și elevii de la școlile profesionale sau liceele tehnologice, a fost puternic criticată de specialiștii din educație.

Citește mai mult pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. În primul mandat ammmm gannnndit;
  În al doi- lea am propus în sfârșit mega-prOEctul ” România educata” , apoi după o peREOada, ne-am razgaaaadeanu …
  Ghinion…
  Intr-o bună-zi, Doamne-ajută României ca cetățenii sai sa devina înțelepți !

 2. Se discuta de ani de zile si se razgandesc peste noapte. Multa incompetenta.

 3. Un scurt citat din prea-luminatul proiect „România educată” ne dezvăluie din plin „limpezimea de cristal” a gândirii autorilor:
  „ASUMPȚIA ONTOLOGICĂ A STRATEGIEI ABDUCTIVE S-A BAZAT PE IDEEA CONSACRATĂ CĂ REALITATEA SOCIALĂ ESTE O CONSTRUCȚIE A ACTORILOR SOCIALI”
  http://www.romaniaeducata.eu/wp-content/uploads/2021/07/Raport-Romania-Educata-14-iulie-2021.pdf (pag. 9)
  Astfel de fraze m-au făcut să îmi aduc aminte de un alt politruk (nea Nelu’), care încerca și el la rândul lui să rămână ancorat în sinergia faptelor și să nu eludeze meandrele concretului… În mod evident, „les grands esprits se rencontrent”….

 4. Ca o purcică arată….

 5. Hai SICTIR cu proiectul vostru!

 6. Doamnei îi merge bine

 7. Santa klaus se screme de vreo 8 ani imediat sa faca si el ceva care sa justifice salariul si beneficiile de presedinte…inca doar se screme…nu ii iese nimic…doar toaca bani si vinde ce a nai ramas din tara pe principiul ,,nimic pentru popor totul pentru stapanii de afara..,,…

 8. Adica referitor la admiterea in licee nu au idee ce se va intimpla, fac un experiment si vad apoi ce rezultate au fost?
  Asta da plan.
  De fapt tot ce vor e sa alimenteze pusculita partidului prin directori de scoli , promovarea profesorilor apropiati de partid, mita si meditatii ilegale.