G4Media.ro

„Războiul hibrid” subacvatic amenință securitatea unui miliard de oameni, avertizează un comandant…

Sursa foto: Pixabay

„Războiul hibrid” subacvatic amenință securitatea unui miliard de oameni, avertizează un comandant NATO: „Știm că rușii au dezvoltat o mulțime de războaie hibride sub mare”

Securitatea a aproape un miliard de oameni din Europa și America de Nord este amenințată de încercările Rusiei de a viza vulnerabilitățile extinse ale infrastructurii subacvatice, inclusiv parcurile eoliene, conductele și cablurile electrice, a avertizat un comandant NATO, transmite The Guardian.

Amiralul Didier Maleterre, comandantul adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO (Marcom), a declarat că rețeaua de cabluri și conducte subacvatice de care depind energia și comunicațiile din Europa nu a fost construită pentru a rezista „războiului hibrid” purtat de Moscova și de alți adversari ai NATO.

„Știm că rușii au dezvoltat o mulțime de războaie hibride sub mare pentru a perturba economia europeană, prin cabluri, cabluri de internet, conducte. Toată economia noastră de sub mare este amenințată”, a spus el.

„Și, pentru a fi foarte clar, știm ce au dezvoltat rușii în ceea ce privește submarinele nucleare pentru a opera sub mare. Așa că nu suntem naivi și noi [țările NATO] lucrăm împreună”.

Comentariile vin după două incidente de suspiciune de sabotaj asupra conductelor de gaz din Marea Baltică în ultimele 18 luni – primul asupra Nord Stream 1 și 2 în septembrie 2022, urmat de Balticconnector în octombrie anul trecut. În ciuda investigațiilor extinse efectuate de mai multe state, ambele au rămas nerezolvate, deși Finlanda a declarat în decembrie că „totul indica” că o navă chineză a avariat intenționat Balticconnector cu ancora sa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dezbina si cucereste ,un manual tocit de rusi .Mai nou au capacitati de distrugere de sateliti ,tinand cont ca Musk lanseaza mii de sateliti de internet (in realitate sunt sateliti spioni de supraveghere )

  2. Razboiul rece isi arata noua fata .Este doar o chestiune de timp apasarea butonului rosu .Sa te tii tata ….

  3. Suntem practic ostaticii unui regim dement cu submarine si bombe nucleare si trebuie sa facem frumos in fata lor, sa nu ii suparam si sa ne taie cablurile subacvatice si ne lasa in bezna la propriu sau cibernetic. Eu gasesc situatia asta inacceptabila.

  4. Rusia (cu China ranjind complice din spate si impingandu-i la inaintare pe cioloveci) testeaza limitele lasitatii occidentale, cu precadere europene. Pana acum n-au dat de ele, semn ca zisa lasitate e chiar mai mare decat sperau ei, asa incat se straduiesc in continuare.
    Probabil e o noutate absoluta pentru marile cancelarii occidentale, dar Rusia si China au si ele conducte, cabluri si alte feluri de infrastructuri critice, iar ancore au toate vapoarele, nu doar cele chinezesti.