G4Media.ro

Războiul din Ucraina: „Nu există un clash franco-german”, afirmă șeful diplomației franceze,…

Sursa: Facebook / Emmanuel Macron

Războiul din Ucraina: „Nu există un clash franco-german”, afirmă șeful diplomației franceze, după răsunătorul “Nein” al cancelarului german

Dintre toate respingerile occidentale ale ideii lui Emmanuel Macron de a trimite trupe occidentale în Ucraina, „nein-ul” lui Olaf Scholz a fost cel mai răsunător. Presa germană s-a grăbit să evidențieze conflictul franco-german în legătură cu Ucraina, considerat o „bătălie a orgoliilor” de Spiegel și o „eră glaciară periculoasă” de Bild, scrie Le Figaro.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat sâmbătă ziarului Le Monde, șeful diplomației franceze consideră că nu există nicio divizare între Franța și Germania, în ciuda divergențelor evidente dintre președintele Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz cu privire la Ucraina. „Nu există un clash franco-german, suntem de acord pe 80% din subiecte”, asigură Stéphane Séjourné.

Cele mai vizibile puncte de discordie se referă în prezent la forma de ajutor care va fi acordată Ucrainei în fața tăvălugului rusesc, în condițiile în care un pachet vital de peste 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Statele Unite. La conferința de susținere a Kievului organizată luni de Paris, șeful statului francez a părut să ia în vizor în mod implicit țări precum Germania, care a ezitat multă vreme să livreze anumite arme grele Kievului.

„Diferite niveluri de angajament”

„Am vorbit cu omologul meu german, Annalena Baerbock, și ne vom întâlni marțea viitoare la Paris. Există o disponibilitate de a discuta”, a continuat Stéphane Séjourné. „Nu există nicio dramă aici, pentru că avem același obiectiv de a sprijini Ucraina”, a mai subliniat el. Ministrul de externe a menționat că Franța și Germania au avut „grade diferite de angajament” de la începutul războiului din Ucraina, în special „în privința rachetelor”. Germania a anunțat recent că nu va livra Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, deoarece ar putea lovi Moscova. Franța, la rândul său, a trimis deja Ucrainei rachetele Scalp, care au o rază de acțiune de peste 400 km.

De asemenea, ministrul francez a respins ideea că discuțiile privind prezența militară în Ucraina ar avea scopuri electorale, în perspectiva alegerilor europene din iunie. „Problema nu este electorală, ci existențială. Ucraina se află în centrul dezbaterilor electorale pentru că există, de fapt, diferențe de poziție pe această temă. Aș prefera ca acest lucru să nu fie cazul și să existe un consens larg dincolo de liniile de partid”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Măcar s-a văzut clar cine sunt rusofilii: nemții!