G4Media.ro

Războaie diplomatice: Noul lider al opoziției ungare va vizita miercuri Ucraina, după…

Foto: Péter Magyar / Facebook

Războaie diplomatice: Noul lider al opoziției ungare va vizita miercuri Ucraina, după atacul rusesc asupra spitalului de copii din Kiev

După atacul mortal al Rusiei asupra unui spital de copii din Kiev, Péter Magyar, noul lider nou al opoziției din Ungaria, se va deplasa miercuri în capitala ucraineană, relatează Politico.

„Ca tată, nu pot face altfel”, a scris Magyar într-o postare pe Facebook. „Oribilul atac cu rachete rusești de ieri a șocat pe toată lumea. Niciun copil nu este în război. Ei nu pot face nimic în privința asta. Ei nici măcar nu au avut șansa de a trăi”.

Mesajul tacit: Viktor Orbán nu vorbește singur pentru Ungaria.

Premierul ungar, care a refuzat să rupă legăturile cu Vladimir Putin în ciuda războiului total al liderului rus împotriva Ucrainei, s-a aflat în ultimele zile într-o misiune diplomatică renegată, vizitând Kievul, Moscova și Beijingul pentru a discuta despre conflict, în timp ce Ungaria conduce Consiliul UE pentru șase luni.

Magyar, avocat de profesie, s-a declarat împotriva sistemului Orbán în februarie. El a inițiat o mișcare publică care a evoluat în Partidul Respect și Libertate – care a obținut aproape 30% la alegerile europene, cel mai puternic rezultat obținut de un partid de opoziție din Ungaria în ultimii 15 ani. Cei șapte eurodeputați ai săi s-au alăturat Partidului Popular European de centru-dreapta.

Atacul asupra Okhmatdyt, unul dintre cele mai vechi spitale pentru copii din Kiev, a ucis două persoane și a rănit peste 30, potrivit Ministerului ucrainean de Interne. În total, 29 de persoane au murit la Kiev în atacurile ruse de luni, inclusiv patru copii, și 117 de persoane au fost rănite.

Magyar a condamnat atacul în postarea sa de pe rețelele de socializare, în timp ce, din partea guvernului Orbán, doar ministrul de externe Péter Szijjártó s-a exprimat, referindu-se la „misiunea de pace” a prim-ministrului și la pericolul „escaladării”, dar fără a menționa Rusia sau rolul său agresiv în conflict.

Magyar a fost anterior reticent în a se exprima cu privire la războiul din Ucraina, susținând în timpul campaniei electorale că a fost de acord cu Orbán să nu trimită „trupe și arme” în Ucraina.

La jumătatea lunii iunie, un purtător de cuvânt al PPE a declarat pentru Politico că nu au nimic împotrivă ca Magyar să își falsifice poziția reală pentru a evita consecințele politice în țară: „Tot ceea ce spune în legătură cu Ucraina și războiul, mașina de propagandă a lui Orbán folosește împotriva lui. Deci este foarte clar de ce este prudent în această privință”.

Este puțin probabil ca liderul opoziției maghiare să se întâlnească cu oficiali de rang înalt la Kiev în această săptămână, deoarece președintele Volodimir Zelenski și echipa sa se vor afla la summitul NATO de la Washington D.C.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...