G4Media.ro

Raport: Starea societății civile din România, în declin. Scorul din 2018, similar…

Raport: Starea societății civile din România, în declin. Scorul din 2018, similar cu cel din 2004, la finalul guvernării Năstase. Atacurile lui Dragnea la presă și violențele jandarmilor – printre bilele negre

Starea societății civile din România a înregistrat un declin și în 2018, potrivit Indexului Sustenabilității Organizaţiilor Societăţii Civile pentru anul 2018, lansat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile FDSC). Starea societății civile a revenit în 2018 la un scor similar cu cel din anul 2004, de la finele guvernării Adrian Năstase.

Raportul FDSC notează și atacurile lui Liviu Dragnea la adresa G4Media.ro: ”Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat și-a manifestat explicit recomandarea ca trustul media independent G4Media, al cărui statut legal este acela de entitate non-profit, să fie verificat în privința surselor sale de finanțare”.

Potrivit raportului, cunoscut și ca Indexul USAID, înăbușirea violentă a protestelor civice din 10 august 2018, precum și multiplele inițiative guvernamentale de exagerare a obligațiilor de raportare ale organizațiilor, discursul denigrator la adresa organizațiilor și protestatarilor, proliferat de la cel mai înalt nivel al autorității publice, au contribuit semnificativ la degradarea scorului României pe parcursul anului 2018 (de la 3.6 în 2017 la 3.7, în raportul de față).

Societatea civilă și-a manifestat în 2018 îngrijorarea față de amenințarea guvernului asupra independenței justiției și a luptei împotriva corupției, notează raportul citat. Deși protestele civice s-au micșorat în ampoare față de anii precedenți, România a ajuns pe prima pagină în presa internațională după data de 10 august, când Jandarmeria a răspuns cu violență unui protest pașnic din fața Guvernului. De asemenea, organizațiile societății civile ”au contribuit semnificativ la protejarea drepturilor” minorităților sexuale când au îndemnat cu succes la boicotarea unui referendum care viza limitarea definiției constituționale a familiei, mai arată Indexului.

”Per total, sustenabilitatea organizațiilor societății civile (OSC) s-a deteriorat în 2018, a regresat pe toate dimensiunile, exceptând infrastructura sectorului. Cadrul legal pentru acțiunile OSC s-a deteriorat odată cu înmulțirea încercărilor de reglementare a operațiunilor și a finanțelor asociațiilor și fundațiilor, într-o manieră care pune poveri excesive pe umerii acestora. Mai mult, au intrat în vigoare politici fiscale nefericite și unii oficiali au continuat discursurile acuzatoare la adresa OSC”, notează raportul FDSC.

„Din păcate, în anul 2018, ne-am  îndepărtat și mai mult de acea normalitate în care statul român asigură bunăstare cetățenilor prin integrarea opiniilor venite dinspre societatea civilă, fie ele și critice. Ori, la noi lucrurile au mers în direcție inversă – opiniile critice au tins să fie înăbușite, în niciun caz respectate ca venind de la organizații, oameni dornici de mai bine în comunitatea lor”, a declarat Ionuț Sibian, director executiv al FDSC, la lansarea raportului.

Raportul notează că, fie și în astfel de condiții descurajante, sectorul neguvernamental a reușit în ultimul an să rămână activ și vertical în promovarea principiilor ce stau la baza unei societăți europene: statul de drept, incluziunea minorităților, cetățeni implicați în luarea deciziilor publice, asistență socială pentru cei mai vulnerabili. Societatea civilă a reușit să se mobilizeze în zona inițiativelor civice, de  monitorizare  a acțiunilor împotriva valorilor europene, și să își dezvolte capacitatea de fundraising de la companii si cetățeni. Organizațiile au continuat să se apropie de cetățean pentru a-i câștiga încrederea și sprijinul.

CItește aici Raportul integral al FDSC

Foto: Violențele jandarmilor la protestele din 2018 (Inquam Photos / Liviu Florin Albei)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Stie cineva, unde sunt jandarmii cand nu sunt la protestele noastre?!

    • La…vatră. Adică, îşi fac „veacul” pe la unitățile domiciliare, şi de „sec-tor”. Altă întrebare?!

  2. Fundația asta a lu pește prăjit ce zice de gazele pe care le iau în mufă vestele galbene în Franța sau de bastoanele luate peste spinare de separatiști în Barcelona?

  3. Nici pe vremea sultanilor nu era asa de temeinic caftiti ca sub obladuirea statului roman !

  4. O prosteala. Societatea civila romaneasca e mult mai vie acum decit era in 2004. Acum puteti sa-l intrebati pe Ciordache de ce nu i-a iesit faza cu ordonanta 13, cu asa societate civila slabita.
    A scos fdsc un fis si-a mai luat un ban.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.