G4Media.ro

Ranil Wickremesinghe a depus jurământul în calitate de președinte al statului Sri…

Photo by Arun SANKAR / AFP

Ranil Wickremesinghe a depus jurământul în calitate de președinte al statului Sri Lanka

Ranil Wickremesinghe a depus joi jurământul în calitate de preşedinte executiv al statului Sri Lanka, insulă din Asia de Sud cufundată într-o profundă criză politică şi economică, a anunţat biroul său de presă, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Wickremesinghe, 73 de ani, a fost ales miercuri de Parlamentul srilankez şi devenit astfel al optulea preşedinte al acestei ţări. El a depus jurământul în faţa judecătorului-şef Jayantha Jayasuriya, în incinta Parlamentului, plasată sub strictă supraveghere, potrivit unui comunicat al biroului său.

Ranil Wickremesinghe îi succede astfel lui Gotabaya Rajapaksa, care a demisionat săptămâna trecută după ce a părăsit ţara, şi va fi preşedinte până în 2024.

El a obţinut 134 de voturi, faţă de 82 de voturi ale principalului său adversar, Dullas Alahapperuma, şi doar trei obţinute de candidatul stângii, Anura Dissanayake.

Într-un discurs susţinut în parlament imediat după ce a fost ales preşedinte, Ranil Wickremesinghe a dat asigurări că „divizările” din Sri Lanka, pradă unei profunde crize politice şi economice, „s-au terminat”.

Sri Lanka, ţară cu circa 22 de milioane de locuitori, este în prezent lovită de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu penurii drastice de combustibili. Protestele au scăzut în intensitate după ce Rajapaksa a fugit din ţară şi a demisionat, însă circa 500 de oameni continuă să ocupe zone din palatul prezidenţial, după ce acesta a fost luat cu asalt de demonstranţi, în punctul culminant al revoltelor populare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si-au permis sa interzica fertilizantul …