G4Media.ro

Raluca Turcan: Sprijinul din sezonul rece pentru consumatorii vulnerabili va crește de…

Raluca Turcan: Sprijinul din sezonul rece pentru consumatorii vulnerabili va crește de 6 ori față de subvenția acordată în prezent

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că se lucrează la un sprijin pentru consumatorii vulnerabili şi că sprijinul pentru aceştia va creşte de şase ori faţă de subvenţia acordată în prezent. „Dacă până acum un pensionar cu o pensie de 800 de lei primea un ajutor de 20 de lei pe lună şi o subvenţie de 100 de lei pe tot sezonul rece, acelaşi pensionar va primi de şase ori mai mult pentru că primeşte pe de-o parte compensarea facturii pe tipul de energie, dar şi suplimentul de energie pe toată perioada anului”, a susţinut Raluca Turcan.

„Sprijinirea consumatorilor vulnerabili este o necesitate şi face parte din responsabilitatea unui guvern axat pe dezvoltare pe de-o parte şi ţintit pe politici publice pentru cei care au nevoie de ajutor. Din păcate, pentru momentul actual, acest proiect de lege al consumatorului vulnerabil este un exemplu tipic despre cum un subiect de interes public nu poate fi adus în atenţia publică şi îmbunătăţit decât atunci când el urcă pe agenda presei. În momentul în care am ajuns ministru al Muncii, acesta a fost primul proiect de lege pe care mi l-am asumat şi pe care am început să îl negociez, să îl perfecţionez şi să îl punem pe masa Guvernului Cîţu”, a declarat Raluca Turcan, la Antena 3, joi seara.

Ministrul Muncii a arătat că proiectul pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili urmează să fie dezbătut în Parlament.

„La momentul la care am abordat subiectul, lumea se uita oarecum chiorâş, de aceea am încercat tot felul de subterfugii, chiar am trecut data de intrare în vigoare, 1 septembrie 2022, ca să îmi conving colegii şi potenţialii susţinători că el are capacitatea de a deveni viabil. Aproape toată lumea a spus la unison că avem ajutorul de încălzire, lasă că ne descurcăm. Vreau să ştiţi că ajutorul de încălzire are în momentul de faţă un cost de aproximativ 41 milioane de lei şi un număr de beneficiari de 209.000 de gospodării. Îmi amintesc că acest proiect a fost pus în dezbatere publică în decembrie, anul trecut (…) Aproape misiune imposibilă, a fost aprobat în martie anul acesta, în Guvern, transmis la Parlament şi acolo pentru că nu exista duplicitatea de a-l pune în dezbatere din prima, a fost asumat în procedură de urgenţă, însă uitat în sertarele Parlamentului. Până acum, când toate aceste creşteri de preţuri pe care le simţim cu toţii, la utilităţi, la produsele de consum, au adus în discuţie, din nou, intervenţia statului pentru cei care se află în vulnerabilitate extremă”, a declarat Turcan.

Raluca Turcan a explicat care sunt condiţiile pentru a beneficia de aceste subvenţii şi a vorbit de cuantumul ajutorului.

„Primul criteriu este acel al nivelului veniturilor. Acest proiect creşte nivelul de venituri până la care oamenii pot accesa sprijin din partea statului şi în acelaşi timp creşte şi suma pe care statul îşi asumă să o acorde celor care sunt în situaţie de vulnerabilitate şi de sărăcie energetică. În loc de 800 de lei cât este venitul pe persoană, pe membru de familie care primeşte în momentul de faţă subvenţia de încălzire, noi am crescut plafonul la 810 lei, iar pentru persoanele singure de la 1.000 de lei, la aproximativ 1.045 lei. Aşa creşte deopotrivă şi baza de beneficiari, dar şi suma pe care noi o acordăm. Acest sprijin se acordă diferenţiat, în funcţie de tipul de energie pe care oamenii îl folosesc pentru încălzire. Oamenii trebuie să îşi asume, folosesc energie pe gaz, elergie electrică, pe combustibil solid şi de asemenea primesc un supliment de sprijin pentru consumul pe care îl au pe perioada anului astfel încât să compenseze aceste creşteri de preţuri. Dacă până acum pentru sezonul rece sprijinul ajungea la aproximativ 100 de lei, acum subvenţia pe care o acordă statul va creşte de şase ori. Dacă până acum un pensionar cu o pensie de 800 de lei primea un ajutor de 20 de lei pe lună şi o subvenţie de 100 de lei pe tot sezonul rece, acelaşi pensionar va primi de şase ori mai mult pentru că primeşte pe de-o parte compensarea facturii pe tipul de energie, dar şi suplimentul de energie pe toată perioada anului”, a susţinut Raluca Turcan.

Întrebată ce se va întâmpla când românii nu vor putea să îşi plătească facturile, ea a precizat că aceste majorări ţin de contextul internaţional, dar şi de unele decizii luate în trecut.

„Contextul internaţional al costului materiilor prime conduce la majorări de perţuri, dealtfel avem în momentul de faţă un preţ record la gaz din ultimii 10 ani. Factura pe care o plătesc românii acum este generată şi de contextul actual şi de deciziile anterioare. În anul 2018 guvernul PSD a blocat exploatările la Marea Neagră în condiţiile în care anul acesta am fi putut avea desfacere de vânzare de gaz din perimetrul naţional”, a declarat Turcan.

Ministrul Muncii a mai precizat că va creşte subvenţia şi va fi majorat plafonul de ajutor prin amendamente ce vor fi depuse în Parlament la începutul sesiunii parlamentare.

sursa: News.ro, sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. „Depindem de contextul international”.Sa vezi cand va costa painea 7,8 lei.Avem grau, faina dar e scumpa energia electrica…iar gazul rusesc revandut de Germania va fi si mai scump!

 2. 1. Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL) freaca menta de 2 ani, iar acum se vad efectele, firmele din energie (gaze si curent electric) jefuiesc fara rusine populatia, iar ministerul, ANRE etc le tin partea!
  2. Ce-a facut Turcana, a crescut media venitului pe membru de familie pentru ajutoare de la 800 la 810 lei? Cu 10 lei???
  3. Daca media e de 1000 de lei / membru de familie, sa zicem, e OK sa fie jefuiti oamenii?
  4. Cum se mai simte baronul Brukental dupa ce Turcana i-a urat „La multi ani” recent? E bine, sanatos? 🙂

 3. Tu, regina tutelor in Romania 99% din consumatori sunt vvulnerabili din cauza dublarii pretului la gaze si curent electric. Pentru tine, poate nu e important fiindca probabil faci parte din aia 1% ai lui Ktu care castiga peste 3000 de euro net, dar ce sa vezi restul de 99% abia o sa se descurece iarna asta. 2024 nu poate sa vina mai repede ca sa va trimitem pe voi la cosul de gunoi al istoriei.

 4. Vorbeste bine, a facut treaba la ministerul ala (cred ca e cel mai performant minister din guvern – legea pensiilor, digitalizare dosare, legea consumatorului vulnerabil, inregistrare copii care traiau fara CNP etc…) si e sigura pe ea, e politician.

 5. Politicienii arunca banii din impozite de parca ei ii produc, nu noi.

 6. Măsuri liberale, de dreapta !
  Subvenții, sinecuri pentru acoliți, cheltuielile bugetare au crescut cu 30% din 2018 până acum, sporurile bugetarilor curg. Cum diferă Pnl-ul de Psd ?

 7. Dar nu puteam sa cheltuim si noi niste bani in trecut sa producem niste energie ? Resurse avem
  Asa importam scump, ca de obicei.

 8. Țara nu se redresează cu politici de austeritate și subvenții ci prin sprijinirea mediului de afaceri spre a se putea mări veniturile.