G4Media.ro

Raluca Turcan: Măsurile importante adoptate prin Ordonanța de Urgență vizează educația, sănătatea,…

Sursa foto: Facebook

Raluca Turcan: Măsurile importante adoptate prin Ordonanța de Urgență vizează educația, sănătatea, dar și mediul economic

Vicepremierul Raluca Turcan informează că a fost adoptată o Ordonanță de Urgență pentru prelungirea unor măsuri de sprijin pentru persoane și companii, după ce expiră actuala Stare de Urgență. Măsuri importante vizează și domeniul educației și cel al sănătății.

Una dintre măsuri prevede prelungirea termenului până la care se pot înainta către instituţiile de credit, cererile de suspendare a plăţii ratelor, precum şi termenul de eliberare a certificatelor de situaţie de urgenţă, până la 15 iunue, arată Turcan.

Alte măsuri importante anunțate: Prelungirea șomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020, cu posibilitatea menținerii după această dată doar în domeniile în care se vor păstra restricții, atât pentru angajații cu contracte individuale de muncă, dar și profesii liberale, PFA și alte categorii de profesioniști.

„Intenţia noastră este de a completa ulterior acest mecanism cu o măsură activă de sprijin pentru reluarea activității companiilor, prin suportarea de către stat a unei părți din salariile angajaților care se întorc la muncă din șomaj tehnic sau care intră în câmpul muncii”, a subliniat Turcan

În domeniul educației se reglementează transportul gratuit pentru elevi.  „Procedura va fi sumplă: elevul va merge cu carnetul de elev la transportator – i se va elibera un document de călătorie și transportatorul va păstra cotorul. Elevul va preda cealaltă jumătate a documentului la școală. Școala va da lista cu aceste documente autorităților publice locale, care vor vira banii direct transportatorilor. Elevii nu vor plăti nimic. Vor circula doar pe bază de carnet”; a explicat Turcan

Operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport sau a retragerii licenței de traseu, în cazul transportului interjudețean.

Alte prevederi în domeniul educației privesc probele orale de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, asigurarea finanțării de bază (per elev) pentru copiii din învățământul privat autorizat și confesional, organizarea examenului de definitivat și pentru gradul didactic II, organizarea concursurilor pentru ocuparea catedrelor din învățământul preuniversitar.

Va fi prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor anului școlar, adică până la 12 iunie 2020. Companiile și instituțiile publice cu un număr mai mare de 50 de angajați au obligația de a stabili programe individualizate de muncă, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră de la începerea și până la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.

„Am prelungit până la 31 mai 2020 acordarea unor drepturi de asistență socială (concediile și indemnizațiile pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru acomodare în cazul încredințării copilului spre adopție)”, a spus Turcan.

În domeniul sănătății se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină și persoanelor infectate cu COVID19.  Consultaţiile medicale acordate de medicii de familie şi în ambulatoriul de specialitate pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare. Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea COVID-19 se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, indiferent dacă au sau nu calitatea de asigurat.

Raluca Turcan: INQUAM Photos/Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. Este foarte bine ca avem grija de copii defavorizati, unii dintre ei adevarate genii, care din pacate nu se pot afirma datorita lipsurilor materiale si financiare ale familiei. Dar o masa calda cand le veti asigura???

    • Masurile sunt bune dar luate cu asa mare intarziere ca mai aveam un pic si murea nevasta-mea de inima ca doreau sa plece alea acasa de la hr si nu stia ce sa faca, daca se mai incadreaza cu copilul de maine…chiar nu se poate face o treaba ca lumea in tara asta?! Plus eu nici acum nu am primit banii pe medicalele din 2018 si 2019…

  2. Pentru animalele mici de companie de ce nu s-au adoptat masuri ?

  3. Tot la mana intinsa stai handralaule du-te la munca! Masurile guv. Orban sunt f bune, felicitari dnei Raluca Turcan.

  4. Ce mutră inteligentă !
    Cum mai stăm cu televiziunea HD (Hunedoara) ?

  5. Buna seara!Am inteles cu sănătatea,am inteles cu educația dar,cu economia!!!De 2 luni doar promisiuni și analize!!!Cei mai liniștiți sunt cei cu telemunca!!!Dar ,ca să mănânce si sa aiba confortul dorit,telemunca nu poate funcționa în spatii de servicii și de producție!!Deci cand vreti sa va abateti si sa faceti fandari prin constitutie(citez cealalta inteligenta a pnl-ului:Alina Gorghiu!!!),poate va reusesc si niste fandari pentru economie!!!Si,cum werner ne-a amenințat ca va instaura din nou starea de urgență, poporul nu are cum sa ramana educat si sănătos cu punga goală!!!Deci,ganditi niste pași mai mari pentru economie!!Imm invest este deja depăsit!Are fonduri de 4 ori mai mici decat cererile si,băncile aprobă nici 5% din cereri!!!