G4Media.ro

Rafila: Sper să existe controale serioase pentru aducerea într-o „limită suportabilă” a…

Sursa foto: Unsplash / Simon Kadula

Rafila: Sper să existe controale serioase pentru aducerea într-o „limită suportabilă” a prescripţiei de concedii medicale / Guvernul impozitează din ianuarie concediile medicale cu 10%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că nu crede că o activitate de control pentru aducerea într-o „limită suportabilă” a prescripţiei de concedii medicale se poate face fără o monitorizare „planificată”, „serioasă” şi „sistematică”, transmite Agerpres.

„Nu cred că activitatea de control serioasă pentru aducerea într-o limită suportabilă a prescripţiei de concedii medicale se poate face fără o activitate de monitorizare şi control care trebuie să fie planificată, serioasă şi sistematică. Nu este atribuţia Ministerului Sănătăţii, nu le dau sfaturi în niciun fel, dar lucrurile aşa trebuie să se întâmple. Nu este ideea publicării de topuri, ideea este să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puşi”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la o conferinţă organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Potrivit ministrului, numărul controalelor făcute de Casele judeţene de asigurări de sănătate în ceea ce priveşte concediile medicale a fost unul mic.

„Eu nu cred că topurile sunt relevante, ci activitatea de control a celor care prescriu multe concedii medicale, poate unii au justificare, altele sunt mai puţin justificate. Sper că, odată cu noua conducere a Casei, să existe controale serioase pentru că numărul acestor controale a fost foarte mic. Vă dau un exemplu: sunt 43 de Case de asigurări de sănătate şi într-un an de zile au făcut 50 de controale, au controlat 50 de prescriptori, adică unul pe an într-un judeţ”, a arătat Alexandru Rafila.

Context. Guvernul a introdus de la 1 ianuarie 2023 un impozit de 10% pentru concediile medicale, fiind afectați inclusiv bolnavii oncologici, bolnavii cronici, femeile însărcinate, părinții care își însoțesc copiii la chimioterapie.

Premierul Marcel Ciolacu declara, în 8 februarie, că va stabili împreună cu ministrul Sănătăţii şi cel al Finanţelor o „foaie de parcurs” pentru rezolvarea situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Mai mult, premierul Ciolacu a declarat, în 13 februarie, că au fost date 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale pentru strănutat şi răceală şi s-a arătat nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit.

„Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. dupa ce rafila „nu eu sunt responsabil” , il avem pe rafila „spera” … oare omul asta SPECIALISTUL… PSDNLUDMR face ceva?