G4Media.ro

Raed Arafat: Recomandarea este ca alegătorii să vină cu mască de acasă…

Raed Arafat: Recomandarea este ca alegătorii să vină cu mască de acasă pe 27 septembrie

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni că este recomandat ca alegătorii să îşi aducă propria mască în momentul în care se vor prezenta la secţia de votare, arătând însă că se vor putea asigura măşti şi pentru cei care nu au, transmite Agerpres.

„Eu, din ce am înţeles, da, va putea să obţină o mască (alegătorul care nu are – n.r.), dar recomandarea, totuşi, este ca alegătorii să vină cu mască”, a spus Arafat la finalul şedinţei de guvern.

Întrebat dacă este bine ca alegătorii să îşi aducă şi pix de acasă pentru a putea semna, el a replicat că este de preferat, pentru evitarea transmiterii infecţiilor.

„Pentru semnătură, da, poate să vină cu pixul de acasă şi să semneze cu pixul de acasă. Poate că este şi mai bine aşa, ca să nu se transmită între membrul comisiei şi alegător. Deci, este foarte bine”, a arătat şeful DSU.

Raed Arafat a arătat că masca va trebui dată jos în incinta secţiei de votare, pentru confirmarea identităţii alegătorului.

„În mod normal, pentru verificare, va fi dată masca, să se vadă, după care va fi pusă înapoi. Cam ăsta este modul în care se va lucra. Normal că trebuie să fie văzută faţa persoanei care votează”, a spus el.

În ce priveşte persoanele care refuză să poarte mască în secţia de votare sau să o îndepărteze, în vederea confirmării identităţii, Arafat a declarat că în astfel de situaţii, este posibil ca membrii comisiei de votare să îi refuze accesul.

„Acestea sunt situaţii ipotetice. Poate să ia decizia cel care este în comisia de vot, care este în secţia respectivă. Dacă persoana nu vrea să poarte mască, în mod normal nu i se permite să intre în secţia de votare. Este o regulă, stabilită prin ordin de ministru, prin acte normative. (…) Cine nu vrea să respecte regulile – este posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea”, a precizat secretarul de stat.

Arafat a menţionat că persoanele care vor număra buletinele de vot provenite de la persoane infectate sau cu suspiciune de infectare vor fi protejate. De asemenea, numărătoarea se va realiza separat.

Totodată, urna mobilă va ajunge în primul rând la persoanele care nu sunt bolnave de COVID-19, iar ulterior la cei carantinaţi sau izolaţi la domiciliu.

„Urna poate fi solicitată – bineînţeles, în limita legii – şi de către persoanele care nu sunt afectate de COVID. A fost declarat şi în cadrul şedinţei de guvern de către domnul prim-ministru: prima dată, urna va fi planificată la cei care nu au probleme cu COVID şi, după asta, la sfârşit, va merge la cei care sunt carantinaţi, izolaţi la domiciliu sau, bineînţeles, în spital”, a mai precizat Arafat.

Secretarul de stat a arătat că luni a avut loc întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi că prin Hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. De asemenea, au fost formulate mai multe propuneri privind: campania electorală, ziua votului, organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Recomandarea mea este sa te duci tu dracului. Au muri oameni din cauza ta!
  Pentru oamenii care gandesc: https://rofasss.org/2020/04/17/deep-uncertainty/

 2. Și sa nu își uite ștampila de vot! Nu-i așa, felcerule?

 3. Macar acest om, Raed Arafat, are discernamant.

  • Nu orice constipat cu pretentii ochelari are discernamant.
   Arafat nu intelege fenomenul COVID-19. Este o nulitate in materie, dar – evident – are ganduri de pre-marire politica (cum altfel?!).

  • El nu e rau la coordonare, ca de-asta si-a dedicat intreaga viata profesiei. Nici nu este un expert demn de premiul Nobel in medicina, ce-i drept.
   Problema apare pe partea de suport decizional. Atunci cand proiecte cheie pentru eficientizarea ministerelor, finantate din fonduri publice, sunt oferite pe tava firmelor de casa ale expertiilor lui peste prajit, incompetenta lor se vede inclusiv in procesul decizional al institutiilor „consultate”. Consecintele coruptiei si incompetentei nu intarzie sa apara; efectul de bumerang nu iarta pe nimeni din cei implicati in astfel de scheme si din pacate nici pe stakeholderi = populatia.

 4. Eu am alta recomandare:

 5. Stai acasa! asta a fost recomandarea anul asta, hai sa o respectam!

 6. Ok, dar candidații cu ce vin? Noi le plătim campania, alegerile, salariile, pensiile speciale, consilierii, lucrările de mântuială la prețuri de Dubai…

  Să nu uitați să vă aduceți și hârtia igienică, necesară după ce ștampcăcați chenarul preferat! Aveți grijă de igiena dumneavoastră.

 7. Recomandare de alegeri :
  STAȚI ACASĂ………….

 8. Ieri Intr o piata aglomerata populația bălăcărea poliția locală ca la ușa cortului când era rugata sa poarte masca iar Arafat le recomandă să vina cu masca de acasă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.