G4Media.ro

Raed Arafat: Grupul tehnico-științific „nu este o autoritate publică”, deci nu se…

Raed Arafat: Grupul tehnico-științific „nu este o autoritate publică”, deci nu se supune transparenței decizionale

„Grupul de experți” care a respins carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov și a decis păstrarea școlilor deschise în pandemie nu este o „autoritate publică”. Cel puțin asta susține Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și, în același timp, președinte al acelui grup de experți, într-un document transmis PressOne.

Nefiind o autoritate publică, susține Arafat, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor (GTS) nu se supune legii privind liberul acces la informațiile de interes public.

Cu alte cuvinte, șeful DSU susține că publicul nu este îndreptățit să afle cum se iau deciziile în cadrul Grupului și nici care sunt criteriile științifice de care ține cont Grupul, atunci când deliberează.

În ultima lună, cel puțin două măsuri impuse de premierul Florin Cîțu au fost bazate pe deciziile acestui Grup: respingerea carantinării Bucureștiului și a județului Ilfov, solicitată de chiar Institutul Național pentru Sănătate Publică, și păstrarea școlilor deschise, chiar și după ce incidența bolii sărea de 6 la mie în localitate.

Ambele decizii au fost anunțate românilor fără nicio explicație. În cel puțin un caz – cel cu menținerea școlilor deschise – decizia a fost anulată trei săptămâni mai târziu. Tot fără nicio explicație.

Cum se întâmplă lucrurile în alte țări

În Marea Britanie, organismul care îndeplinește rolul Grupului tehnico-științific este SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies), prezidat de regulă de Consilierul Științific șef al Marii Britanii. Componența SAGE este diferită, în funcție de problemele pe care le discută. Însă minutele ședințelor acesteia sunt publice. Și, în plus, toate studiile științifice care stau la baza deciziilor sunt publice, pe o secțiune din site-ul guvernului britanic, alocată SAGE.

În Slovenia, componența Grupului este publică, afișată pe site-ul guvernului, și din acesta nu fac parte decât cadre medicale și universitare. Potrivit jurnalistei Taja Topolovek, însă, în Slovenia deciziile privind gestionarea pandemiei sunt luate de guvern pe linie politică și de multe ori experții din Grup critică aceste decizii.

Citește integral pe pressone.ro.

Sursa foto: gov.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

41 comentarii

 1. Oameni ca dl. Arafat au distrus încrederea in știința in rândul romanilor.
  Sau știința făcuta cu bulanul – ca acolo sunt mai multi armata + politie decât știința.

  • In clipa in care esti platit din banul public, esti obligat sa fii transparent. Exceptiile sunt prevazute de legi speciale (armata, servicii de informatii). Grupul tehnico-stiintific nu face parte din acestea.

  • Arahateste puternic sprijinit de iohanis. Iar omul de sfat de taina a lui iohanis e rares bogdan.
   Rares bogdan e cel care il sfatuieste pe iohanis sa il puna pe arahat sa impuna restrictii drastice.
   Sper ca toti 3 vor plati intr-o zi pentru ticalosiile lor.

  • Trioul iohanis-arahat-rares bogdan este cel care dicteaza in prezent in romania.
   Rares bogdan este sfatuitorul de taina a lui iohanis (cei doi crezand unul despre altul ca are priza la public).
   Iar arahat este dulaul, care executa ce ii cere iohanis, sfatuit de rares bogdan.
   Rares bogdan fiind pregatit de iohanis si de ramura cîtu, sa devina viitorul presedinte al romaniei.

 2. Democrație, libertate, securicitate !

  • Paranoia in legatura cu serviciile. Or fi si alea. Dar in primul rand e vorba de incompetenta si frica de asumare a responsabilitatii. Fiind incompetenti le este frica sa-si asume responsabilitatea pentru deciziile luate. Fuga de responsabilitate este in gena noastra.

  • Sau naivitatea celor care neagă influența lor în România.

 3. Ce oligofren!

 4. Cred ca după atâta secretariat de stat a început sa i se urce la cap domnului Arafat.
  Este momentul sa fie înlocuit din aceasta funcție, ca in orice democrație.

 5. TOT ce se intampla de un an si jumatate in Romania in legatura cu plandemia este ILEGAL si NECONSTITUTIONAL.

  De la instaurarea starii de alerta prin hotarari neconstitutionale, amenzi neconstitutionale pana la restrangerea drepturilor prin simple hotarari de guvern, hotarari ale senatelor universitare samd.

  Asadar de ce sa ne mai miram ca exista si un comitet secret si ilegal care face si drege pe la spatele si pe spatele nostru?
  Si oare ce au in comun toate comitetele astea? Seful lor cel mare si tare este mereu microdictatorul Arafat…

  • SA-ti reamintesc ca avem un referendum validat inca din 2009, carele trebuie deci sa fi fost implementat inca de acum 12 (doisprezece) ani si care … nu-ti tine respiratia! Asadar mai conteaza ca restrang drepturi prin HG?

   Ti se pare ca e stat de drept prin Romania?

   Trebuie sa ne ajustam asteptarile pentru karaoke-le full-option pe care il avem.

 6. Stat eșuat, stat fără autoritate, stat laș si hoț.
  Hai la golf, că la pescuit in Belina am mai fost.

 7. Ce spune acest domn este FOARTE GRAV!!! Si arata ca sunt persoane din conducerea Romaniei care au luat-o rau pe aratura!!, Nu ca asta ar fi mare noutate… Domnul Arafat, daca are astfel de viziuni, trebuie sa paraseasca URGENT functia de secretar de stat pe care o detine. Sunt convins ca la calitatile sale o sa-si gaseasca un job foarte rapid in domeniul privat…

 8. Grupul Tehnico Stiintific e format 90% din ESENTIALI, doar 10% sunt medici acolo

  toti raspund la ordin dar nu dau niciodata socoteala pt decizii. titpic bugetar esential

 9. „Raed Arafat: Grupul tehnico-științific „nu este o autoritate publică”, deci nu se supune transparenței decizionale”
  Daca nu e autoritate publica, indeamna că sunt pareristi platiti din bani publici.

 10. Va dati seama, grupul tehnico-stiintific este compus din asa-zisi specialisti platiti din banii publici, dar acestia nu fac parte dintr-o „autoritate publica”. Un fel de pisica lui Schroedinger, varianta mioritica. Zero transparenta, maxima autoritate – numai bun de o tara ex-comunista care nu a reusit sa scape de moravurile din epoca de mult apusa. Si dupa se intreaba distinsii decidenti de ce populatia nu are incredere in „stiinta” nomenclaturista. Uite de-aia, ca nu exista pic de raspundere din partea autoritatilor. Politica tatucului care da cu pumnul in masa si asteapta rezultate continua in Romania anului 2021.

 11. Ăsta….trebuie demis…judecat și expulzat din România cu interdicția de a mai intra vreodată în țara noastră !
  Daca cenzurați și asta șterg definitiv g4media din site-urile cu știri pe care le accesez zilnic !

  https://www.ferendum.com/en/PID821290PSD1118583529

 12. Ăsta….trebuie demis…judecat și expulzat din România cu interdicția de a mai intra vreodată în țara noastră !
  Daca cenzurați și asta șterg definitiv g4media din site-urile cu știri pe care le accesez zilnic !

 13. Sa nu mai fie platit din bani publici atunci …

 14. Chiar daca legea e proasta si grupul nu e prevazut, asta nu inseamna ca ii e interzis grupului sa comunice transparent cum ia deciziile pe care le ia. De parca n-am sti deja…

 15. savantii nu raspund in fata poporului ! experimentele sunt legale in colonie !

 16. cat timp mai trebuie sa suportam FATA ASTA in fruntea institutiilor romanesti ?!?
  are o profesie ,sa si-o practice ,functii ….”mai subtire”

 17. tehnocratia se.cu.ri.sto.ida alcatuita din personal „special” ia decizii publice iar p**limea n-are voie sa stie cine ne conduce viata asta amara in statul esuat

  misto filtre g..a..yyy4m.edia

 18. Dar ce este,organizație extraterestra,oculta,mafiota ?

 19. Arafat e om bun, zici ca e Ceausescu.

 20. Daca nu e autoritate publica, de ce are autoritatea sa ia decizii ce afecteaza publicul?
  Sunt vaccinat, sustinator ar masurilor de restrictionare al interactiunilor neesentiale, dar nici chiar asa. Cum adica facem ce vrem si sa nu ne intrebati de ce? A mai raspuns cineva la intrebarea „de ce?” cu „pentru ca putem” dar nu a sfarsit prea bine…..

 21. Deci recitesc si tot mai tare ma enervez. Pai simplul fapt ca este un grup stiintific ar trebui sa il faca transparent. Este o caracteristica de baza a comunitatii stiintifice…..altfel nu se pot valida ipoteze si rezultate. Adica vrem ca oamenii sa se vaccineze dar ii facem prosti pe fata cu astfel de declaratii. Olivia Steer face parte din comitetul tehnico-stiintific?

 22. Sa inteleg ca cineva i-a dat mana libera lui Arafat sa creasca punctajul PSD? La fel ca si cu bisericile. „am luat decizia sa lasam bisericile fara nici o restrictie. nu trebuie sa va dam si motiv. asa am vrut.”
  Serios acum. Stiam ca PSD nu trebuie sa se agite sa creasca dar nici chiar asa.

 23. Domnului Arafat și colegilor din GTS

  Cu aceasta iresponsabila lipsa de transparenta subminati încrederea oamenilor în deciziile autorităților și alimentați teoriile conspiraționiste!

  Dacă obiectivul prioritar ar fi fost sănătatea oamenilor, ați fi comunicat frecvent și consistent cu privire la motivația deciziilor… nu ar fi existat excepții de la restricții, nu ar fi existat aroganță când sunteți întrebați de ce există excepții…

  Nu ați venit niciodată la conferințe de presă împreună cu specialiști în domeniu, ca să transmiteți mesajul că vă pasă de opiniile lor, că acestea sunt fundamentul strategiei pentru a opri dezastrul…

  Nici nu o veți face… pentru că totul e la nivel declarativ… nu vă pasă cu adevărat!

  Nici dvs, nici guvernanților, nici președintelui României!

 24. Ai zice că Arafat e infiltrat acolo după cum ridică mingea la fileu șoșocilor care acuză „dictatura medicală”. Serios, cu el că și principal comunicator, nu e de mirare că există așa mult scepticism.

 25. Avem niște probleme cu măsurile pe care le luați și nu de azi !!!

  DECIZII ALE CURȚII CONSTITUȚIONALE CURTEA CONSTITUȚIONALĂ
  D E C I Z I A Nr. 672 din 20 octombrie 2021
  referitoare la sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
  …………………………………
  CURTEA CONSTITUȚIONALĂ
  În numele legii
  D E C I D E:
  Admite sesizarea de neconstituționalitate formulată de un număr de 50 de parlamentari — deputați neafiliați și deputați membri ai grupurilor parlamentare Alianța pentru Unirea Românilor și Partidul Social Democrat din Camera Deputaților și constată că Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 este neconstituțională. Definitivă și general obligatorie.
  Decizia se comunică președintelui Camerei Deputaților și președintelui Senatului și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Pronunțată în ședința din data de 20 octombrie 2021.
  PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE
  prof. univ. dr. VALER DORNEANU
  Magistrat-asistent-șef,
  Mihaela Senia Costinescu

  Nefiind jurist, mă întreb, care sunt consecințele practice. Deci lași nite acte normative să fie aplicate timp de peste un an, apoi le declari neconstituționale ?!

 26. Arafatu’ e dus rau cu capul!
  Ce spui, Franz, Legea 544/20001 privind liberul acces la Informatii de INTERES PUBLIC va obliga sa comunicati ORICE Informatie de iNTERES public!
  Unde scrie ca „publicul nu este îndreptățit să afle cum se iau deciziile în cadrul Grupului și nici care sunt criteriile științifice de care ține cont Grupul, atunci când deliberează.” si ca astea sunt SECRETE de stat?!
  Dupa mintea Arafatului, trebuie sa intelegem cam asa: „Romani, va ordon sa nu va intereseze!!”
  25.03.2020: „Grupurile „fantomă” de criză. Experții ținuți la secret de Guvern.
  De o lună, românii stau cu ochii pe comunicatele guvernului privind evoluția pandemiei de coronavirus. Toate sunt semnate de ”Grupul de Comunicare Strategică”, o formație de specialiști fără nume și prenume.
  Am cerut Guvernului și ministerului de Interne să ne comunice componența acestui grup, cine face parte din el și în ce bază a fost format. NU am găsit publicat un act prin care au luat ființă aceste „grupuri”, cine a decis înființarea lor și componența acestora.”
  https://romania.europalibera.org/a/grupurile-fantom%C4%83-de-criz%C4%83-exper%C8%9Bii-%C8%9Binu%C8%9Bi-la-secret-de-guvern/30508290.html