G4Media.ro

Rachetele, achiziţiile de armament şi veniturile insuficiente cresc deficitul bugetar pe primele…

Rachetele, achiziţiile de armament şi veniturile insuficiente cresc deficitul bugetar pe primele două luni până la 0,59% din PIB

Execuţia bugetară pe primele două luni publicată de Ministerul Finanţelor arată că deficitul bugetar a ajuns la 0,59% (5,5 miliarde de lei), după o creştere abruptă a cheltuielilor de capital cu 441% faţă de anul trecut, până la 3,33 miliarde de lei. Creşterea cheltuielilor de capital e cauzată de plata primelor tranşe din contractele pentru rachetele Patriot şi alte contracte de înzestrare a Armatei, potrivit informaţiilor G4Media.ro.

Totalul cheltuielilor în ianuarie şi februarie a crescut cu 38,5% faţă de primele două luni ale anului precedent, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în timp ce veniturile bugetare au crescut cu doar 21,3%.

În privinţa cheltuielilor, execuţia bugetară comparată cu anul trecut mai arată creşteri de 18,8% pentru salariile bugetarilor şi de 12,6% pentru asistenţă socială. Ambele creşteri sunt cauzate de creşterile de salarii şi pensii operate în ultimele luni.

Creşterea cea mai semnificativă de venituri s-a înregistrat la contribuţiile de asigurări, plus 28,3% faţă de anul precedent, ceea ce indică faptul că majoritatea angajatorilor au păstrat venitul net al angajaţilor după aplicarea modificărilor fiscale.

Veniturile fiscale au crescut pe ansamblu cu doar 3,8% în primele două luni ale anului 2018 faţă de 2017.

(Foto: Eugen Teodorovici / Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează