G4Media.ro

Qatar, noul mediator în negocierile privind Afganistanul, a trimis la Kabul primul…

Sursa foto: Wikipedia/ Laurent ERRERA

Qatar, noul mediator în negocierile privind Afganistanul, a trimis la Kabul primul avion de la retragerea americanilor, cu o echipă tehnică care să discute cu talibanii despre „reluarea operaţiunilor pe aeroport”

Qatarul a trimis miercuri un avion la Kabul, la bordul căruia se află o echipă tehnică ce va discuta cu oficialii talibani despre „reluarea operațiunilor pe aeroport”, a declarat o sursă apropiată situației pentru AFP, citată de News.ro.

Acesta este primul avion străin care aterizează la Kabul, după plecarea luni a ultimilor militari americani din capitala afgană.

„Chiar dacă nu s-a obţinut un acord final cu privire la furnizarea unei asistenţe tehnice, o echipă din Qatar a început o discuţie în baza unei cereri” a mişcării islamiste talibane, aflată la putere la Kabul, şi alţi protagonişti, a adăugat aceeaşi sursă, fără să precizeze despre cine este vorba.

Avionul din Qatar, de tip C-17A Globemaster, a aterizat pe pista aeroportului din Kabul. „Negocierile sunt în continuare în curs cu privire la probleme de securitate”, a anunţat sursa AFP.

„Obiectivul este reluarea zborurilor către şi de la Kabul, în vederea unei asistenţe umanitare şi asigurării libertăţii de mişcare în mod sigur şi în securitate, inclusiv reluarea evacuărilor”, a mai spus sursa citată.

Qatarul a jucat rolul de mediator în procesul de pace între guvernul afgan şi talibani, înainte ca islamiştii să preia puterea, la 15 august. Țara a păstrat de atunci o legătură privilegiată cu talibanii.

Bogatul emirat gazifer se află în prezent în centrul atenţiei comunităţii internaţionale, datorită capacităţii sale de a comunica cu noii stăpâni de la Kabul.

„În calitate de mediator drept şi neutru în utimii ani între talibani şi Statele Unite sau între talibani şi celelalte părţi afgane, noi am construit o încredere” cu toţi protagoniştii, a subliniat miercuri şeful diplomaţiei din Qatar, Mohammed bin Abderrahman Al-Thani.

„Această investiţie a produs această încredere. Avem toţi nevoie săo folosim (…) pentru viitorul Afganistanului”, a subliniat el.

Sursa foto: Wikipedia/ Laurent ERRERA

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...