G4Media.ro

Putin vrea să reunească Bolşoi şi Mariinsky şi să le încredinţeze lui…

Sursa foto: Pixabay

Putin vrea să reunească Bolşoi şi Mariinsky şi să le încredinţeze lui Gherghiev, ca în vremea ţarilor / Mișcarea l-ar înlătura pe actualul director de la Balșoi, care a făcut apel la încheierea războiului din Ucraina

„Ce părere aveţi despre recrearea unei direcţii comune pentru Bolşoi şi Teatrul Mariinsky?”, l-a întrebat Putin pe Gherghiev într-o conferinţă de presă. În fruntea Operei din Sankt-Petersburg din 1988, Valeri Gherghiev nu poate fi decât flatat de idee. În trecut, cele două săli au fost legate într-o structură comună; dar trebuie să ne întoarcem la vremea ţarilor şi a Teatrelor Imperiale, organizare realizată de Revoluţia din 1917, potrivit News.ro, care citează Le Figaro.

Lumea muzicii ruse nu încetează să se confrunte cu repercusiuni ale invaziei în Ucraina. La începutul lunii martie, Tugan Sokhiev a anunţat că demisionează din funcţiile sale de director muzical al Orchestrei Naţionale de la Toulouse şi de director muzical al Bolşoi, la Moscova.

În acelaşi timp, compatriotul său Valeri Gherghiev s-a închis în spatele unui zid de tăcere de la debutul invaziei. Refuzând să se distanţeze de maestrul de la Kremlin sau să condamne războiul, spre deosebire de mulţi dintre colegii săi din străinătate, Gherghiev a văzut, una câte una, cum i se închid uşile marilor săli mondiale.

O lună mai târziu, în cursul unei conferinţe despre cultură în timpul căreia a comparat Occidentul cu al Treilea Reich, Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că peisajul muzicii ruse ar putea cunoaşte o importantă schimbare. Şi Gherghiev va fi recompensat pentru fidelitatea sa.

„Teatrele Bolşoi şi Mariinsky reprezintă amândouă una dintre cele mai puternice tradiţii muzicale sau muzico-teatrale ale planetei (…). Cred că această tradiţie va deveni mai puternică. Cântăreţi tineri incredibili şi dansatori umplu acum scenele acestor două teatre. Fără îndoială, a venit momentul să ne gândim la cum să coordonăm eforturile”, a spus Gherghiev.

Coordonând Bolşoi şi Mariinsky, cele două teatre principale de operă din Rusia, dirijorul şi-ar însuşi de unul singur muzica clasică a ţării. După cum aminteşte Diapason, această propunere i-ar aduce beneficii şi lui Putin. Numirea lui Gherghiev la conducerea Bolşoiului l-ar înlătura pe Vladimir Urin, actualul director. Altădată susţinător al politicii lui Putin, mai ales la momentul anexării Crimeei, omul de teatru face apel astăzi la oprirea „operaţiunilor speciale din Ucraina”.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

 1. sunt convins ca dupa razboiul din ucraina, nimeni nu o sa mai auda de balsoi si de marinski, ele o sa ramana teatre de renume local si o sa pregateasca actori si balerini care o sa fie complet necunoscuti in lume. pana acum, mai stia lumea de balsoi si de balerinele ruse (de marinski aud prima data in viata), dar dupa 2022, balsoi va fi o notiune abstracta pentru lumea din occident. la fel ca si occidentul pentru toti rusii.

  asta daca rusia o sa mai ramana mult timp o tara unitara, ceea ce ma indoiesc.

 2. eu știu și de balșoi și de mariinsky
  ptr iubitorii de artă cu o cultură solidă
  sunt două nume de referință
  iar arta și cultura rusă nu au egal în lume
  acesta este adevărul