G4Media.ro

Pușcăriașii ruși sunt amenințați cu noi dosare dacă refuză să se înroleze…

Sursa foto: Sergei ILNITSKY / POOL / AFP

Pușcăriașii ruși sunt amenințați cu noi dosare dacă refuză să se înroleze în gruparea de mercenari Wagner

Pușcăriașii ruși amenințați cu noi dosare penale dacă refuză să intre în rândurile grupului de mercenari Wagner, relatează site-ul rusesc The Agency, care citează doi avocați și a o activistă pentru drepturile omului, transmite meduza.io.

Potrivit avocatei Iana Gelmel, deținuții sunt supuși la presiuni în coloniile din regiunile Samara și Rostov, în Teritoriul Krasnodar și în regiunile din Caucazul de Nord. „Sosesc agenți ai Ministerului Afacerilor Interne sau ai FSB, promit să deschidă cazuri vechi de 10-20 de ani, pentru care termenul de prescripție a expirat deja, îi sperie că vor iniția cazuri împotriva celor care refuză să meargă la război”, a declarat Gelmel.

Oksana Asaulenko, activistă pentru drepturile omului, a relatat, de asemenea, despre metode similare de presiune în coloniile din Teritoriul Perm. Ca exemplu, ea a citat cazul unui prizonier care mai avea cinci luni până să fie eliberat. Potrivit mamei bărbatului, în ultima conversație, acesta i-a dat de înțeles că a fost forțat să semneze un contract cu Wagner.

Un alt avocat, care a cerut să nu fie identificat, a confirmat că deținuții sunt recrutați prin amenințări. Potrivit avocatului, cea mai activă recrutare are loc în coloniile din regiunile care se află în apropierea graniței cu Ucraina.

Potrivit activistei pentru drepturile omului, noile metode de recrutare a prizonierilor ruși se datorează faptului că tot mai puțini oameni sunt dispuși să încheie un contract cu Wagner, deoarece în colonii au început să ajungă informații despre numărul de morți și răniți în rândul celor care au fost de acord să meargă la război în vara și toamna anului 2022.

Recrutarea prizonierilor din închisorile rusești pentru a participa la războiul din Ucraina a devenit cunoscută în vara anului 2022. În acest scop, proprietarul Wagner, Evgheni Prigojin, a vizitat personal unele colonii.

În decembrie, coordonatorul comunicării strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că numărul mercenarilor Wagner din Ucraina ar putea ajunge la 50.000 de persoane, dintre care 90% sunt foști deținuți. În ianuarie, această informație a fost confirmată parțial de Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit Olgăi Romanova, șefa fundației caritabile Rus Seated, din cei 50.000 de prizonieri recrutați de PMC Wagner, aproximativ 10.000 de persoane au rămas pe front. „Restul sunt fie uciși, fie dispăruți, fie au dezertat, fie s-au predat”, a declarat Romanova în ianuarie.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Ce fata de pr0st are rogojină asta, se vede ca e putinist ‼️

 2. Asa da, sa te tot lupti pentru patria muma!
  Ce urmeaza? Ca femei am vazut ca le luati si pe alea din puscarii.
  Vine contraofensiva rusa! 🤣🤣🤣

 3. Bine că nu le-au deschis dosare pentru „fapte” din viitor. Că s-a mai pomenit şi prin alte state mafiotizate să se anunţe verdictul anterior pronunţării…

 4. 40000 de wagneriți au murit doar la Soledar.

 5. Nu-i nimic nou, asa au facut si in al Doilea Razboi Mondial. Pana la urma au si dreptate rusii, la ce sa-i lase pe puscariasi sa stea si sa se joace de a mama si tata cand ii pot folosi mai util.

 6. Acestia sunt folositi ca tinte vii (momeala ) pentru a obliga pe ucraineni sa deschida focul asupra lor, inainte de atacul principal; in felul asta pozitiile aparatorilor sunt dezvaluite iar focul din linia a doua a rusilor este orientat punctual…
  In conditiile astea inrolarea „voluntara” doar pentru a evita un nou dosar, echivaleaza cu o condamnare la moarte … cam 80%.