G4Media.ro

PSD cere din nou plafonarea prețurilor la energie, după modelul Ungariei: ”Securitatea…

Foto: Pexels.com

PSD cere din nou plafonarea prețurilor la energie, după modelul Ungariei: ”Securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor” / PSD dă ca exemplu naționalizările din Franța și Germania

PSD cere într-un comunicat de presă emis luni reluarea discuțiilor în coaliția de guvernare cu PNL și UDMR pentru plafonarea prețurilor la energie.

”Se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație”, arată partidul condus de Marcel Ciolacu.

În ciuda faptului că liderii PNL au respins categoric până acum plafonarea prețurilor, PSD arată că ”este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie. PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”.

Mai mult, social-democrații amintesc și de naționalizarea în Franța și Germania a unor companii energetice aflate fie în dificultate, fie deja în proprietatea parțială a statului.

”Specialiștii PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor! Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități. Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate; deja a preluat temporar sucursala Gazprom și se pregătește să preia acțiuni de la o altă companie cheie din infrastructura sa energetică – UNIPER”, arată PSD.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. A-ți realizat că va păcăliți cu compensarea deoarece trebuie să dați bani.

  2. PSD nu stie ca sunt la guvernare si nu trebuie sa ceara de la numeni nimica si sa faca?

  3. PSD PNL UDMR HAUR vor sa ne intoarca in comunism cand statul dicta pretul „corect” care le convenea lor si mafiei din energie necontrolata de institutiile pline de pilaraie!

  4. GLUMATATA! Ii crezi in stare pe politicienii romani sa nationalizeze ceva? Nooo! Ei nationalizeaza veniturile proprilor cetateni si le plaseaza multinationalelor ca sa obtina parandaratul! ATAT!

  5. Problema este ca resursele publice (petrol, gaze, etc) ajung in mana unor privati prin mecanismul numit ‘concesiune’. Asta in toate tarile. Normal ar fi ca aceste resurse sa revina statului, iar acesta sa plateasca, celor care exploateaza cheltuielile de extractie. Daca ei au resursele, pun ce pret vor. Exista o doctrina cu resursele strategice, s-a uitat?

  6. USL vrea ca romanii, scalvi la ei in tara, sa treca iar pe cartele de benzina ca in vremurile bune

  7. EDF e companie de stat , detinuta de statul francez cu 83%, deci au cumparat actiunile libere, si motivul e ca compania e in rahat, au facut asta ca sa nu dea faliment