G4Media.ro

PSD cere Avocatului Poporului să conteste la CCR ordonanța de urgență prin…

PSD cere Avocatului Poporului să conteste la CCR ordonanța de urgență prin care urșii pot fi capturați sau împușcați dacă devin agresivi cu oamenii: „Decimarea în masă a urșilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern!”

PSD cere Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvern prin care urșii pot fi capturați sau împușcați dacă devin agresivi cu oamenii.

„Voi sunteți problema, nu urșii! OUG-ul ticălos adoptat azi de Guvernul Cîțu lasă urșii – simbolul României, în bătaia puștilor nemiloase ale vânătorilor de trofee! PSD solicită Avocatului Poporului să conteste la CCR această ordonanță odioasă a Guvernului! Uciderea lui Arthur a fost doar începutul! Decimarea în masă a urșilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern! Înainte de a da practic drumul la împușcarea la liber a urșilor, Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca animalele să nu mai ajungă în zonele locuite de oameni. Pentru că ursul nu merge la terasă, Cîțu! Și nici nu e pasionat de petreceri wow! În schimb, voi le-ați tăiat pădurile și le-ați distrus habitatul! Nu ați alocat niciun ban pentru a fi hrăniți în pădure și nu ați protejat zonele aflate în pericol cu garduri electrice. N-ați făcut nimic, dar acum dați liber la împușcat! Fără milă, fără remușcări și fără nicio jenă! În contrapartidă, Cîțu și toți incompetenții săi din Guvern ar trebui de urgență relocați! Au făcut destul rău României!”, susține PSD într-o postare pe pagina de Facebook.

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă cu metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, a anunţat miercuri premierul Florin Cîţu. El a adăugat că Ministerul Mediului trebuie să vină cu o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi şi că am putea avea implementată această strategie în cel mult un an.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat într-o postare pe Facebook că va fi constituită o echipă de intervenție condusă de primar sau viceprimar la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale și vor fi singurele persoane care vor putea decide tipul de intervenție necesar împotriva fiecărui urs.

Ce prevede ordonanța, în ce condiții nivelul de risc este considerat mare și cine ia decizia eutanasierii sau împușcării animalului:

Ordonanța reglementează modalitățile de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități, iar prezența acestora va fi semnalată la numărul unic de urgență 112 de către orice persoană.

Nivelul de risc, în funcție de comportamentul animalului, este clasificat astfel:

Nivel de risc redus: animalul a fost observat ocazional în intravilan, se retrage la observarea oamenilor (50-100 m)

Nivel de risc mediu: animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m), animalul surprins/alungat lansează un atac fals, animalul a fost observat repetat în intravilan, nu este oprit de măsuri de protecţie existente, se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor

Nivel de risc mare: animalul se află prins într-o capcană neautorizată, animalul surprins/alungat lansează un atac, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită, atacă animale domestice în intravilan.

Metodele de intervenție și cine ia decizia:

Art. 4 – (1) Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual prin următoarele metode:

a) îndepărtarea prin diverse mijloace;
b) tranchilizare și relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împușcare.

(2) În cazul intervenției prin metodele de tranchilizare-relocare, precum și extragere prin eutanasiere și/sau împușcare, nu este necesară eliberarea prealabilă a autorizației de recoltare/capturare prevăzută în Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 410/2008.

(3) Decizia privind alegerea uneia din metodele prevăzute la alin. (1) este luată prin votul majorității echipei de intervenție și se consemnează în Raportul evenimentului.

Echipa de intervenție este formată din: primarul sau viceprimarul localității, personalul tehnic al gestionarului fondului cinegetic, personal al unității de jandarmi, medic veterinar.

Cum se va interveni:

Art. 5 – (1) Intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, începând cu metoda îndepărtării.

(2) În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea este efectuată de către medicul veterinar împuternicit, cu sprijinul personalului tehnic de specialitate al Gestionarului.

(3) Marcarea şi monitorizarea exemplarelor tranchilizate şi relocate se realizează prin montarea unor colare GPS. Montarea colarelor se face în limita bugetului și a stocurilor prevăzute în acest sens la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

(4) Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:

a) dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate;
b) daca siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse in pericol;
c) dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
d) în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei Ordonanțe de urgență;
e) dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei Ordonanțe de urgență;
f) dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

(5) Intervenţia conform prezentului articol se efectuează in funcţie de nivelul de risc stabilit de echipa de intervenţie.

Art. 6 – (1) Tranchilizarea și eutanasierea vor fi efectuate de medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție. Arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului sau de către personalul Gărzii forestiere.

(2) În cazul exemplarelor de sex feminin, intervenția se va efectua cu precădere prin metoda îndepărtării sau prin metoda tranchilizării/relocării; în cazul extragerii prin împușcare a unui exemplar de sex feminin cu pui, puii vor fi relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare sau adăposturi autorizate.

(3) Costurile de întreținere a puilor de urs relocaţi după intervenţia din zonele locuite sunt suportate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Proiectul ordonanței de urgență poate fi consultat aici.
Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Corect ! Doar ca PSD-ul o face de-al drq. si nu ca i-ar pasa vreun pic de ursi. Dau cu tot ce prind in Guvern, specific maidaneste.

  • Nu-i adevarat! PSD tine cu ursu’ de cand ma stiu eu…

  • Ba, ideea e ca trebuie sa invatati sa faceti abstractie intre ‘scopuri’ si ‘mijloace’. Ciorbindu-le nu veti putea vreodata discerne adevarul.

  • Cand a contestat cineva ever la CCR o ordonanta care ia cu japca bani de la oameni? Bani pe care statul ii poate cheltui apoi discretionar.
   De ex. taxa de pod de la Fetesti.

 2. PSD e Gică Contra. Dar un Gică fără creier. Legea e prea blândă. În mod normal trebuie să prevadă o anumită populație la o anumită zonă de pădure. Restul, disponibil pentru vânătoare pe bani iar banii investiți în protejarea populației de urși rămasă.

  • Si cati ursi sunt acolo la hectar?Le-a numarat Țankoș ouale?A facut vreun recensamant dezinteresat?Si cate hectare de padure se taie pe zi in harghita/covasna?Adica francezii importa urși in pirinei pe bani grei,iar noi ii lasam in bataia pustii unui primar/vanator udemerist?

  • Barna zice ca s-a rugat de tarile europene sa-i ia ursii de pe cap si nu a vrut nicio tara.

 3. Din bani de pe ursi inpuscati sa se investeasca in droguri pentru premierul nostru si votanti usr

 4. Au venit „salvatorii” repede. Ia sa vedem ce „salveaza” ei?

 5. Propun ca toti ursii agresivi si prinsi in oras sa fie transportati si eliberati in parlament.

 6. La vânătorii din PSD şi foştii pesedişti care încă trag de sfori nu le convine să vâneze legal, ei sunt obişnuiţi cu braconajul, altfel e când faci ceva interzis, le creşte testosteronul, adrenalina, respectul faţă de infractori şi corupţi.

  Marcel Ciolacu (zis şi teroristul de la Revoluţie)
  Adrian Năstase (cel mai slab la tragerea de seară)
  Liviu Dragnea
  Marian Oprişan
  Adrian Ţuţuianu
  Vasile Gliga
  Ioan Mang
  Aurel Soporan
  Niţă Constantin
  Sorin Grindeanu

  slugoiul Eugen (era cât pe ce să uit de el)

 7. Dovada ca e bine ca nu toate institutiile sa fie sub aceeasi umbrela. Oug va fi desfiintata de AP, pentru ca e slaba si nu vine cu nicio solutie pre conflict, ci e doar facuta sa se bucure amatorii de sange.

 8. La cererea respectiva trebuie atasate fotografiile cu pesedistii care sunt vânatori si cu ce au vânat la partidele de vânatoare la care au participat. Pana la urma, si stiucile sufera cand sunt scoase din apa, chiar daca sunt aruncate inapoi in balta.

 9. Momentul ăla care credeau că nu va veni niciodată, să ajungi să îți dorești să treacă o inițiativă a PSD.

 10. Bravo Ciolacu !
  Sa cedem daxa avocatul poporului isi merita postul ( bine ca nu e vreun ungur in functia asta)

 11. Uni’ țin cu ursu’, alți-s în pom…

 12. Știm că Avocatul poporului ,,,tine” cu ursul ros.

 13. PSD bate câmpii de obicei, dar de data aceasta probabil are dreptate.

  • ei c-tine alias nicuța ,
   ca parca tu nu vezi ca astia ,
   adica udîmîrî si pîsîdî ,
   lucra in tandem ….
   …. udîmîrî face „greseli” ca sa vina pîsîd ,
   fat-frumos pe cal alb , sa ne salveze …
   ….. ca aia cu iliescu sau vadim …
   ….. pîsîd sau udîmîrî
   …. doua rele …

 14. Astazi e o zii trista PSD face ceeace trbuia sa faca PNL si USR+……
  …..cum am mai zis tara de kkt!

 15. Sa vezi ca psd face ce e normal intr-o tara democratica, asta da paradox.

 16. Avocatul poporului ar trebui sa tina cu poporul nu cu ursii … ursii sa.si caute avocat 😁

 17. Și cine a sesizat? Marele vânător Ciolacu?! S-a consultat cu Adrian Năstase?! Vai i-a apucat protecția urșilor!

 18. celor care gandesc asa despre ursi le doresc sa se intilneasca macar o data cu un urs si apoi sa ia atitudine ,acesti ursi sunt gunoieri nu au frica de om.va spune un om care a fost fata in fata cu ursul pe blog toti sunt viteji

  • L-am intalnit eu pe urs.

  • Da, să ucidem urșii, ce dacă noi le-am distrus habitatul, obligându-i să își caute hrana pe unde o mai pot găsi. Și câinii fără stăpân trebuie uciși, nu contează că din cauza noastră sunt în stradă. Omul e ființă superioară și are dreptul să facă ce vrea. Defrișăm, ucidem, umplem râurile, mările și oceanele cu deșeuri, poluăm atmosfera, ne batem joc de planetă cum vrem și când vrem. Pentru că putem, vorba unui personaj sinistru.

 19. Ce e mai important omul sau ursul agresiv? Avocatul poporului trebuie să țină cu oamenii nu cu animalele agresive.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.