G4Media.ro

PSD avertizează că Guvernul nu poate emite o ordonanţă de urgenţă pe…

PSD avertizează că Guvernul nu poate emite o ordonanţă de urgenţă pe tema alocaţiilor pentru copii cât timp în Parlament se află un proiect de lege cu un conținut similar

PSD atrage atenţia Guvernului că nu ar avea dreptul să emită o ordonanţă de urgenţă pe tema alocaţiilor pentru copii, întrucât un proiect de lege cu un conţinut similar se află în prezent în stadiul final al dezbaterii parlamentare, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri.

PSD susține că, dacă s-ar emite o OUG pe acest subiect, Guvernul s-ar transforma într-o autoritate legiuitoare, încălcând prevederile constituţionale de la art. 61 alin. (1) conform cărora Parlamentul este „unica autoritate legiuitoare a României”.

De asemenea, PSD aminteşte că există câteva decizii ale Curţii Constituţionale care interzic „în mod explicit” Guvernului să intervină în modificarea unor legi care deja se află în dezbatere Parlamentară.

„Prin urmare, Guvernul are obligaţia constituţională de a se abţine să intervină în procesul legislativ privind reglementarea alocaţiilor pentru copii. (….) În consecinţă, având în vedere că în Camera Deputaţilor se află în dezbatere Legea de aprobare a OUG 123/2020, privind alocaţiile pentru copii, emiterea de către Guvern a unei alte ordonanţe pentru modificarea aceluiaşi act normativ ar reprezenta un atac frontal împotriva Constituţiei şi a statului de drept”, precizează PSD.

În plus, PSD leagă o eventuală decizie privind emiterea unei OUG pe tema alocațiilor pentru copii de revocarea Avocatului Poporului, susținând că majoritatea parlamentară PNL-USR-UDMR urmărește „subordonarea politică a singurei instituţii care poate sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor emise de Guvern”.

Guvernul va discuta astăzi, în primă lectură, o ordonanță de urgență prin care alocațiile să crească cu 20% de la 1 ianuarie, anunță Digi 24.

OUG ar urma să fie adoptată săptămâna viitoare, a spus vicepremierul Dan Barna.

Decizia a fost luată ieri, în urma unei întâlniri între premierul Florin Cițu și Dan Barna. Cei doi au stabilit ca următoarea creștere a alocațiilor să fie făcută la începutul anului viitor, potrivit Digi 24.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Aici are dreptate, dar acum Cîțu e la putere!
    Facem ce facem și tot dobitoci ajung la putere!

  2. Lasă că și PSD dădea la ordonanțe de nea spart, și din astea care se suprapuneau

  3. Dar niste pensii speciale și încă în regim de urgență se poate, nu-i așa?

  4. Cum a știut perdeaua să dea pensii speciale la fel de bine puteau sa mărească alocațiile copiilor din primul an de guvernare. Bugetul țării nu e la cheremul parlamentului ci al guvernului

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.