G4Media.ro

PSD-ALDE au impus adoptarea unui aviz favorabil pentru organizarea referendumului pe Justiție,…

PSD-ALDE au impus adoptarea unui aviz favorabil pentru organizarea referendumului pe Justiție, dar au introdus în document acuzații la adresa lui Klaus Iohannis că încalcă jurisprudența CCR, Constituția și recomandările Comisiei de la Veneția / UPDATE: Votul a fost reluat și acuzațiile eliminate

UPDATE: Parlamentul a reluat, miercuri, votul asupra proiectului de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, eliminând recomandările pentru şeful statului.

S-au înregistrat 218 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” şi trei abţineri pentru noul text al hotărârii.

Votul a fost reluat la solicitarea vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

„Pentru a încheia această dezbatere, eu am fost cel care a spus în numele grupului PSD că nu ne vom opune şi vom susţine în integralitate cererea preşedintelui. În aceste condiţii, eu înţeleg buna credinţă şi excesul de zel al colegilor din Comisia juridică care au adăugat această sintagmă cu Legea 3 şi deciziile CCR, cu republicarea. În aceste condiţii, stimaţi colegi, vă rog ca în articolul unic, această suplimentare a articolului unic care nu face decât să invoce deciziile Curţii şi prevederile Comisiei de la Veneţia, să supuneţi votului eliminarea şi să supunem în integralitate… Dacă preşedintele doreşte să spună votului un referendum, să-şi asume în integralitate. Dacă acest referendum va îndeplini condiţiile de cvorum şi este adoptat e de bine, dar dacă condiţiile de cvorum şi referendumul nu va fi validat este întreaga responsabilitate a preşedintelui”, a spus Iordache.

Anterior, Parlamentul a adoptat cu 263 de voturi „pentru”, nouă „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional pe 26 mai, care conţine mai multe recomandări pentru şeful statului.

PNL și USR au acuzat faptul că PSD și ALDE au denaturat raportul privind referendumul pe justiție solicitat de președintele Klaus Iohannis, incluzând în document prevederi care nu ar fi fost votate în comisiile de resort.

Deputații liberali și cei ai USR au solicitat în repetate rânduri retragerea recomandărilor introduse în hotărârea privind referendumul, dar cererile lor au fost respinse prin vot de plenul Parlamentului.

Raportul Comisiilor juridice privind avizarea favorabilă a referendumului a fost adoptat până la urmă în forma dorită de PSD-ALDE, cu observații prin care îi atrag atenția președintelui Klaus Iohannis că încalcă jurisprudența CCR, Constituția și recomandările Comisiei de la Veneția.

Cum arată raportul referitor la referendum adoptat de comisii, cu recomandările introduse de PSD-ALDE (integral aici): 

A fost adoptat, cu unanimitate, un raport favorabil, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte: Constituția României, legea 3/2000 privind desfășurarea referendumului, deciziile Curții Constituționale în materie și recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția.

  1. Constituția României: art. 90 și art. 74 alin (2) – Problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea, care, potrivit art. 74 alin (2) din Constituție nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor.
  2. Decizia Curții Constituționale a României nr. 70/1999: ”Președintele nu poate iniția un referendum legislativ”.
  3. Decizia Curții Constituționale a României nr. 799/2011: Punerea în acord cu Decizia 799/2011 în sensul: ”…exceptării de la referendumul cerut de președinte a problemelor de interes național care, aprobate prin exprimarea voinței poporului, ar impune revizuirea Constituției”.
  4. Codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția: ”III. Pct. 3 – Textele supuse refrendumului nu trebuie să contravină dreptului internațional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democrație, drepturile omului și preeminența dreptului – statul de drept)”.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat că raportul Comisiilor juridice privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de organizare a referendumului este un „fals”, fiind amestecate mai multe texte, şi a solicitat refacerea acestuia, acuzaţii respinse de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Nicuşor Halici, care a precizat că în raport doar i se solicită şefului statului să respecte Constituţia şi recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Raportul comisiilor este un fals. Raportul este falsificat în mod grosolan faţă de votul şi dezbaterile din comisie. Din nefericire, proiectul de hotărâre conţine cu totul şi cu totul alt text. Sunt amestecate prevederi legate de referendumul consultativ solicitat de preşedintele Iohannis şi cu cele de referendum de modificare a Constituţiei. Astăzi, documentul supus votului este unul fals. Preşedintele are dreptul de a consulta Parlamentul. Comisiile au dat un aviz favorabil fără niciun amendament. Solicităm refacerea raportului”, a afirmat Turcan în plenul Parlamentului.

Vicepreşedintele Senatului Claudiu Manda a replicat: „Să trecem la treabă!”.

Social-democratul Nicuşor Halici a citit raportul Comisiilor juridice şi a susţinut că nu este un fals.

„Nu este vorba de niciun fals. Noi nu facem decât ca preşedintele să respecte Constituţia şi recomandările Comisiei de la Veneţia”, a spus Halici.

Şi deputatul USR Stelian Ion a cerut eliminarea din raport a recomandărilor făcute preşedintelui.

„Fie este un fals grosolan, sau o eroare materială. Considerând că este o eroare materială, solicităm eliminarea aşa-ziselor recomandări făcute de Parlament, pentru că nu au fost discutate de comisii”, a subliniat Stelian Ion.

Marţi, comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat aviz favorabil pentru organizarea referendumului, la solicitarea şefului statului.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că majoritatea parlamentară susţine un aviz favorabil „fără niciun fel de intervenţii”.

„Noi, majoritatea, susţinem un acord favorabil cu niciun fel de intervenţii. Este dreptul preşedintelui să solicite organizarea referendumului. Că preşedintele doreşte extinderea acestor consultări… Raportul este un aviz favorabil, fără niciun fel de intervenţii”, a spus Iordache.

Pe 4 aprilie, şeful statului a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea cu privire la temele referendumului din 26 mai.

„În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţie, precum şi ale art. 2 şi art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să îşi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate”, preciza Iohannis.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Meh, nu vad o problema decat poate cu punctul 3
    1. Nu e vorba de o initiativa cetateneasca
    2. Iohannis n-a zis nicicand ca referendumul e legislativ
    4. Nu vad cum incalca recomandarile Comisiei de la Venetia temele referendumului

    • Foarte corect ce spuneti. Nu este absolut nici o problema ,nu este vorba de nici o initiativa cetateneasca , nu este nici o lege ce se cere votata de cetateni si nu cred ca intrebarile Presedintelui , vor include necesitatea modificarii constitutiei Romaniei .Despre recomandarile Comisiei de la Venetia ,ce ar trebui sa impiedice punerea de intrebari ,chiar nu stiu . Poate cineva ne va spune . Asa ca sa mergem cu totii la Vot (indiferent ce vrem sa votam ) si sa ne aratam in fata lumii ca o natiune unita , ce doreste, sper eu , o Uniune Europeana din ce in ce mai puternica , un stat de drept bazat pe separarea puterilor si nu in ultimul rind ,o Uniune bazata pe o forta armata comuna si puternica , ce poate face fata (la nivel de descurajare ) acestor vremuri in continua schimbare si tuturor celor care nu inteleg si nu vor sa accepte DEMOCRATIA ca singura forma de prosperitate adusa notiunii de OM.

    • Nu este problemă nici cu pct. 3 pentru că nu ” se impune modificarea constituției”.
      Dacă se aprobă interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupție sau interzicerea ordonanțelor pentru infracțiuni nu se modifică nimic la constituție.
      Nu e ca si cum ar scrie acum in constituție ca pot fi grațiați corupții sau că se pot legifera infracțiunile la urgență și trebuie să schimbăm asta.
      Dacă se aprobă ce propune președintele efectul va fi acela că nu mai pot modifica ei, mafioții, legile după bunul plac pentru că ar încălca „voința suverană a poporului” deci Constituția. La fel ca la referendumul lui Băsescu cu 300 parlamentari. S-a aprobat, nu s-a modificat nimic în constituție în sensul de a stabili 300 parlamentari dar nici n-au putut borfașii, când au vrut, să facă 600 din 500 pentru că ar fi încălcat ce s-a votat la referendum.

  2. Curveala lui klauSS , cu acest referndum este sa aduca mai multi cetateni la vot .
    In cazul in care chiar dorea sa faca un referendum corect , nu il programa in ziua alegerilor pentru parlamentul european .
    Cel putin este bine ca participarea la referendum nu este obligatorie , deci cine doreste participa , cine nu este liber sa nu participe la aceasta mascarada (manipulare) .

    • fmm PSD-ALDE si indiferentilor

      Cei multi, dar prosti in acelasi timp, nu inteleg un lucru simplu.
      Romania este putred de corupta si coruptii sunt cei care guverneaza Romania, PSD-ALDE .
      Vrem separarea de fact a puterilor in stan , nu numai declarativ, si vrem ca toti sa fim egali in fata legilor.
      Infractorii care devalizeaza in continuare tara trebuie sa putrezeasca in puscarii sau sa arda in iad, cu permisiunea pretenului nostru Scara.
      Simplu ..

    • Desteptule, cetatenii mai au si obligatii, nu numai drepturi. Putori ordinare ce sunteti, nici macar sa mergeti 30 de minute la vot, o data la 4-5 ani nu vreti. Tara asta a iesit din comunism si pentru ca nu mergeti voi, putorile, la vot tot in comunism este. Ai fi vrut un comunist presedinte, este? Idiotilor care v-ati nascut ca sa faceti umbra pamantului degeaba …

    • A310
      Pai zi mai pe sleau: avea nentu livache metoda mai buna de adus oamenii la vot

  3. Mda. Muie PSD si tuturor postacilor de partid.

    Va urez sa muriti in saracie, neangajati de nimeni, slugi ticaloase ce sunteti.

  4. Draga A310,

    Eu si alti 12 milioane de cetateni romani cu drept de vot vom vota la referendum!
    Este o problema ?

    • Draga domnule B52 , ca dvs. ati hotarat sa participati la referendum , nu este nici o problema din punctul meu de vedere , dar eu m-am lecuit de manareli (manipulari abjecte) , repet inca o data , daca referendumul era organizat in alta zi , si eu as fi participat .
      Nu am inteles cum ati ajuns dvs. la convingerea, ca 12 milioane de cetateni vor participa la referendum .

  5. Oamenii de bună credință ar trebui să își dorească ca în funcțiile de conducere să se afle persoane oneste și fără probleme cu justiția, inclusiv competente. Bineînțeles, în aceasta categorie nu se află cei din PSD-ALDE, ei nu știu decât sa saboteze orice demers în această direcție! Jos mafia psdisto-aldista, pârnaie scrie pe spatele lor!

  6. Inca o dovada ca avem o majoritate de penali in conducerea tarii.
    La puscarie cu ei.

  7. Aha… Dacă „reușește” referendumul, e bine. Dacă nu va fi qvorum, președintele e de vină…pentru că votangii psd vir boicota. Desigur, psd nu ar avea de-a face cu boicotul, dar…dacă și cu poate…etc,etc.
    Mari lepre…Ciordache &Co. Auzi la el” buna credință a colegilor” Care ? Nicolichea? Șurubel Serban ?