G4Media.ro

PSD a pus șef la Spitalul din Botoșani un contabil cu zero…

Foto: Facebook / Doina Fedorovici

PSD a pus șef la Spitalul din Botoșani un contabil cu zero experiență în sănătate, fost lăcătuș mecanic. Aici a murit o tânără înscărcinată lăsată 7 ore fără îngrijiri

Spitalul din Botoșani, unde a murit o tânără înscărcinată lăsată timp de 7 ore fără îngrijiri, e condus de un contabil cu zero experiență în sănătate, fost lăcătuș mecanic, susținut de șefa PSD Botoșani Doina Federovici, după cum a scris G4Media în exclusivitate în 17 iulie.

Doina Federovici (PSD), președintele Consiliului Județean Botoșani, l-a numit în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” pe Angel Iulian Călin (56 de ani). El are zero experiență în domeniul sănătății. A terminat liceul ca lăcătuș mecanic, apoi a făcut un curs de contabilitate și a terminat facultatea de management la 41 de ani.

O tânără însărcinată în 13 săptămâni şi mamă a trei copii a murit, după o noapte de spitalizare, în condiţiile în care sarcina i se oprise din evoluţie. Presa locală a publicat, sâmbătă, mesaje trimise de tânăra femeie atât medicului curant cât şi celui de gardă, în care se roagă de aceştia să o chiureteze, explicând că nu mai suportă durerile.

Întrebat în 17 iulie de reporterul G4Media de ce a acceptat o funcție pentru care nu are nici o pregătire academică și profesională, Angel Iulian Călin a spus că ”am o expertiză acumulată prin prisma experienței în diferite funcții”.

Chestionat în mod repetat despre cum va conduce efectiv un spital, el a spus că ”în această echipă sunt specialiști cu expertiză medicală, e directorul medical și directorul de îngrijiri medicale, care și până acum au desfășurat o activitate bună. Sper sa fac față, am avut experiență în munca cu oamenii, care e cea mai importantă. Voi coagula această echipă si voi face astfel încât să păstram practicile bune și să facem pași mărunți, dar importanți”.

Numirea a fost făcută în plin scandal al azilelor din Voluntari, scandal care a demonstrat carențe majore în activitatea instituțiilor de stat.

Doina Federovici e cea care a făcut numirea, dat fiind că Spitalului Județean de Urgență, cel mai mare din județul Botoșani, funcționează în subordinea Consiliului Județean. Până la publicarea articolului, Federovici nu a răspuns la apelurile G4Media pentru a justifica numirea în acestă poziție a unui manager cu zero experiență.

Angel Iulian Călin a ocupat în ultimii ani și poziții politice, fiind susținut de PSD ca secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului,viceprimar al orașului Săveni și director executiv adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani.

Anterior, el a fost consilier superior la AJOFM Botoșani, contabil la o fermă și lăcătuș mecanic.

El a fost numit în funcție după ce fostul manager Doina Caba a demisionat de la șefia Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”.

Context

Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a anunţat că verificările făcute în urma decesului unei tinere însărcinate în 13 săptămâni la Spitalul Judeţean au relevat că, „între orele 00.45 – 07.35 nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire”. Apoi starea pacientei s-a agravat brusc, a fost transferată la ATI, unde i-au fost făcute manevre de resuscitare, fără succes, relatează News.ro.

DSP Botoşani a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că inspectorii sanitari au declanşat verificări în urma decesului unei paciente la Secţia Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, iar acestea au vizat modul în care au fost asigurate serviciile medicale.

„Reprezentanţii legali ai unităţii sanitare le-au pus la dispoziţie foaia de observaţie clinică generală a pacientei în copie, graficul de gărzi al medicilor, registrele întocmite la camera de gardă şi nota de relaţie întocmită de medicul de gardă. La data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri. Pacienta a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru «sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare». Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”, a precizat DSP Botoşani.

Sursa citată a menţionat că, între orele 23.30 – 00.45, pacientei i s-au făcut investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziţia medicului de gardă.

„În intervalul orar 00.45 – 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul. Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară precum note de relaţie a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acţiunii de inspecţie”, a mai menţionat DSP Botoşani.

Cazul urmează a fi analizat şi în cadrul Comisiei Judeţene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Alta crimă, alt PSD-ist . .
  Să nu uitați să votați PSD sau rezervele lor AUR.

 2. Secerea si Ciocanul. Strungul si Lopata Inima lui Stalin reprezinta Simboluri heraldice pentru P$D in anul 2023. Cine voteaza aceste Simboluri Heraldice este Ciuma Rosie pe doo picioare .

 3. ca la comunisti,actvistul de partid,atoatestiutor,providential…

 4. De asta trebuie spart monopolul casei nationale de asigurari, monopol pus cu fortza pe 10% din salariile noastre. Daca ar fi asa, acele case de asigurari ar penaliza si evita un spital condus de un astfel de ..nepriceput si de voie de nevoie lucrurile se vor regla de catre piatza. Insa nu o sa auzim de asa ceva la Pnl si nici chiar la Usr

  • Dacă intri pe YouTube la pagina oficială USR și cauți podcastul făcut cu fostul ministru Năsui ai sa vezi ca spune cu subiect și predicat exact acest lucru ce ai spus tu referitor la asigurările medicale și doar așa vor fi obligate și spitalele de stat sa ridice un pic nivelul

 5. psd (+aur) = pnl = mafie

  • Botosani, in loc sa fii votat de la bun inceput orice altceva in afara de cele de mai sus, stati mai bine pe caldura asta la proteste in fata spitalului

 6. nu sunt surprins. singura mea dilema era PNL sau PSD.

 7. Managerul nu poate fi demis de catre Presedinta CJ pentru ca trebuie sa finalizeze niste achizitii banoase pe fonduri europene, peste 30 mil euro achizitii aparatura. Mergeti la Botosani si faceti o ancheta si va speriati de ce o sa gasiti
  Intrebati-o pe doamna de la CJ cine i l-a propus pe domnul manager, pe ce filiera vine, de asemenea

 8. Cei 2 PSD-iști demiși și începută cercetarea penală împotriva lor.