G4Media.ro

PSD a ajuns în clubul ”select” al partidelor populiste cu lideri autoritari…

Foto: Manfred Weber / PPE

PSD a ajuns în clubul ”select” al partidelor populiste cu lideri autoritari din UE. Weber (PPE): Asta este realitatea. Pot visa la altă Europă, dar asta avem

Conservatorul german, Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul de la Bruxelles care aspiră să devină viitorul preşedinte al Comisiei Europene, a declarat într-un interviu difuzat vineri de mai multe publicaţii europene, între care şi ziarul spaniol El Pais, că și-ar dori o Europă diferită decât cea actuală, în multe țări fiind la putere partide precum Liga lui Salvini (Italia), PiS al lui Kaczynski în Polonia, FIDESZ al lui Orban în Ungaria și ”socialiștii din România.

”Când privesc panorama politică europeană îi văd pe Salvini, pe Kaczynski, pe socialiştii din România… Asta este realitatea. Pot visa la altă (Europă), dar asta avem. Şi trebuie să conlucrăm şi să găsim un punct în comun. Şi cred că nu este atât de greu dacă urmărim compromisuri, dacă nu încercăm să avem câştigători şi perdanţi. Vreau să amintesc că la baza Brexit-ului a stat decizia (fostului premier britanic – n.r.) David Cameron de a-şi retrage partidul din PPE (Partidul Popular European). Această promisiune a declanşat procesul ieşirii Marii Britanii (din UE – n.r.). Şi nu vreau să se repete acest proces în alte ţări din Europa de Est sau în orice altă parte. Trebuie să rămânem uniţi”, a răspuns Weber, potrivit Agerpres, atunci când a fost întrebat dacă, pentru a fi învestit ca şef al executivului european, ar accepta voturile unui partid precum cel al lui Salvini, formaţiunea de extremă dreapta Liga.

La insistenţa jurnaliştilor, care au dorit să ştie dacă exclude sau nu un dialog cu Liga lui Salvini, Weber, care este liderul grupului PPE din Parlamentul European, a răspuns că preferă să nu facă niciun comentariu cu privire la anumite partide. ‘Însă pentru mine, blocul central al spaţiului politic trebuie să fie ocupat de partide angajate faţă de Europa. Nu le-aş spune proeuropene, ci dornice să colaboreze, care să se aşeze să lucreze împreună şi să ajungă la un compromis. Aceste partide reprezintă viitorul UE”, a spus Weber.

Manfred Weber, un bavarez în vârstă de 46 de ani provenit din cadrul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), ramura din Bavaria a Uniunii Creştin-Democrate, partidul Angelei Merkel, a obţinut miercuri sprijinul cancelarului pentru a-i succeda luxemburghezului Juncker la şefia executivului comunitar în mai 2019. Aflat în vizită joi la Viena, Weber a primit, de asemenea, și sprijinul cancelarului Austriei, conservatorul Sebastian Kurz.

O critică dură la adresa coaliției aflată la guvernare în România a venit zilele trecute și din partea comisarului european pentru buget, Günther Oettinger, și el politician din Germania.

Oettinger a inclus România în grupul de țări care vor ”să slăbească sau chiar să distrugă Uniunea Europeană”, alături de Polonia, Ungaria și Italia, transmite Politico.eu.

Criticile fără precedent vin cu câteva luni înainte ca România să preia oficial președinția rotativă a Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019.

Proiectul european este ”în pericol de moarte” din partea unor oponenți din afara, dar și din interiorul UE, a spus Oettinger, un aliat fidel al cancelarului german Angela Merkel.

El a adăugat că Uniunea Europeană e pusă în pericol de autocrați care folosesc războaie comerciale și agresiuni. El i-a menționat pe Vladimir Putin (Rusia), Recep Tayyip Erdoğan (Turcia) și ”chinezii cei deștepți”.

Oettinger a acuzat și propriul guvern că nu arată suficient entuziasm pentru UE, mai ales când vine vorba despre buget.

(Foto: Manfred Weber / Sursa: Facebook)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ce-mi place când xenofilii se mănâncă între ei.

    Slugi jegoase, ahtiați după atenția și favoritismul străinilor.

    • Zau ca mi se facuse dor de tine Rilache sa te mai aud cum canti la xenofil despre xilofoni !
      Peroratiile tale despre cat de nocivi sunt cosmopolitii pt tarisoara noastra, pt Romanica mi-au adus aminte de ce imi povestea bunica-meu, cum student la Litere fiind in anii proletcultismului, citea „injuraturile” (numite consideratii critice) scrise de socialistul Dobrogeanu Gherea impotriva lui Titu Maiorescu si a cartilor acestuia, pt a afla astfel prin ricoseu despre opera marelui Junimist, care fusese interzisa si scoasa din biblioteci in acea epoca !

      PS. Dobrogeanu Gherea ce-mi esti, vorbeste-ne,domnule, odata in clar despre „virtutile” nationalismului gaunos si nu ne mai chinui urechile cu scartaituri despre ‘xilofoni” ! 😉 😉 😉

    • Eeee, a reapărut trolul rilache. Știe și el un singur cuvânt „prețios” pe care l-a învățat la fabrica de troli , si anumr „xenofil” și îl tot repetă, ca un papagal, la fiecare postare. Indiferent despre ce e vorba, el cu xenofilii, chiar dacă nu înțelege despre ce e vorba, fiind trol limitat. Stăpânii lui l-au pus să spună povestea cu străinii care sunt toți răi și sug sa sângele poporului, așa că trebuie alungați ca să poată mafioții „patrioți” să fure în liniște și să-i sclavagaeasca mai ușor pe oamenii simpli.

  2. Lasa bah ca dupa ce preluam noi presedentia ue, ii dam afara pe toti astia de ne vorbesc de rau…
    Sa vedem atunci ce or sa mai zica…

  3. Mda. Acest mesaj arata in realitate cat de slaba, dispusa la compromisuri este comunitatea europeana. Nu se vor sfii sa sacrifice romania pe altarul unitatii. Asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte protestatare, in detrimentul democratiei… paradoxal, acest gen de atitudini vor fi cele care vor duce la o uniune nefunctionala. Era de asteptat, dupa prea lunga tacere de dupa evenimentele din 10 august… Ma indoiesc de doua lucruri:
    Nu cred ca mai avem vreo sansa sa scapam de PSD altfel decat prin a pleca din Romania
    Ma indoiesc ca aceste evenimente, declaratii, precum si cele viitoare nu au in „spate” si altceva decat „realitatea” invocata de d-nul respectiv.