G4Media.ro

Proteste în fața Curții Constituționale de la Chișinău. Procuratura Generală ar putea…

Proteste în fața Curții Constituționale de la Chișinău. Procuratura Generală ar putea investiga acuzațiile de uzurpare a puterii în stat de către socialiști. Dodon cere dialog pentru a nu destabiliza situația în țară

Câteva sute de oameni s-au adunat, luni dimineața, în fața Curții Constituționale pentru a protesta împotriva manevrelor recente ale majorității parlamentare de la Chișinău, dominată de socialiștii fostului președinte Igor Dodon, împotriva judecătorilor Curții Constituționale și a deciziilor acestora.

„Noi nu cedăm!”, „Dodon, la pușcărie. Jos trădătorul!” și „Anticipate, anticipate!”, sunt doar câteva sloganuri pe care oameni le scandează la această oră în fața Curții Constituționale dn Chișinău.

Oamenii au venit astăzi la Curte la îndemnul liderului interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, care a făcut apel la populație să protejeze instituțiile statului împotriva unor abuzuri.

„Ei nu se tem de procurori, dar ei se tem de oameni mulți, care vin neforțați de nimeni, pentru că le pasă”, a declarat Grosu în fața manifestanților.

Parlamentarii coaliției majoritare proruse formată din Partidul Socialiștilor și Partidul Șor au votat, vineri la amiază, proiectul de hotărâre prin care au anulat alegerea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale (CC) în august 2019.

În aceeași zi, majoritatea formată din partidele conduse de Igor Dodon și Ilan Șor a votat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională. În schimb, vinerea seară, Curtea Constituțională a anulat toate deciziile Parlamentului luate în acea zi.

Procuratura Generală ar putea ancheta ilegalități grave comise de Dodon

În prezent, aceste evenimente ar putea fi anchetate de Procuratura Generală sub acuzația de uzurparea puterii în stat. Instituția a transmis luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că a recepționat sesizarea deputaților PAS, Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc, prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

„Având în vedere rezonanța social-sporită a faptelor sesizate, Procuratura va examina în ordine prioritară și în regim de urgență acest caz și va dispune o soluție legală”, mai precizează comunicatul Procuraturii Generale.

Pe acest fundal, președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a venit luni cu un apel către președintele țării, Maia Sandu, „sa stopeze imediat orice acțiuni care provoacă destabilizarea situației în Republica Moldova și să inițieze de urgență consultări pentru depășirea acestei crize”.

„Vreau să înțelegem cu toții că instituțiile statului se află azi într-un impas foarte serios, care creează premise periculoase pentru acuzații reciproce, pentru proteste spontane și pentru provocări operate de forțe terțe, cu consecințe neprognozabile pentru societate și pentru țară”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Foto: Oamenii s-au adunat în fața Curții Constituționale pentru a proteste împotriva atacurilor majorității parlamentare asupra instituției. Sursa/Mădălin Necșuțu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Romania trebuie sa se pregateasca ptr intrarea in moldova si restabilirea ordinii.

    • Romania nu are obiceiul sa intre sa rezolve problemele altor tari. Ajutor si sprijin pentru Moldova, da! Intrare cu forte pe teritoriul altor state, nu. Impreuna cu NATO, daca asta e strategia aliantei, e alta poveste. Dar cel mai probabil numai ca si reactie la intrarea Rusiei.

    • Transnistria face parte din Republica Moldova.Intrarea pe teritoriul ei înseamnă a declara război Rusiei.Nici măcar SUA nu se gândește la așa ceva.
      Nu ești normal la cap.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.