G4Media.ro

Proteste anti-guvernamentale ale studenţilor la Universitatea de Teatru şi Film din Budapesta.…

Proteste anti-guvernamentale ale studenţilor la Universitatea de Teatru şi Film din Budapesta. Autorităţile au tăiat Internetul în campus

Internetul a fost tăiat intenţionat în campusul prestigioasei Universităţi de Teatru şi Film din Budapesta, după o serie de proteste provocate de impunerea de către Guvern a unei noi conduceri, scrie Telex.hu.

În septembrie, întreaga conducere a Senatului universităţii a demisionat, iar studenţii cer revenirea la autonomia universitară. Noul rector şi noua board nu este recunoscut de studenţi.

Decizia de tăiere a internetului a fost luată de proaspătul cancelar al Universităţii, Gabor Szarka, un fost oficial militar de rang înalt şi şef de cabinet al fostului ministru al Apărării din guvernul Orban.

Internetul a fost tăiat după ce studenţii au ocupat în mod simbolic mai multe clădiri cheie ale Universităţii în semn de protest faţă de decizia guvernului de a transfera universitatea din proprietate publiă în proprietatea privată a unei fundaţii.

Această decizie i-a îngrijorat pe studenţi şi pe mulţi dintre profesori, pentru că a luat puterea Senatului de a scrie un regulament propriu şi de a decide asupra propriului buget.

Studenţii nu vor să acorde acces noilor membri ai administraţiei în clădirile din campus. Reacţia cancelarului Szarka a fost că administraţia se va muta în alte clădiri.

Internetul a fost oprit marţi. „Voi face tot ce pot pentru a pune stop acestei stări de anarhie internă”, a spus colonelul.

Studenţii au anunţat un protest masiv pentru 23 octombrie, în aceeaşi zi în care a avut loc şi Revoluţia maghiară de la 1956.

sursă: Telex.hu // sursă foto: Facebook / Színház- és Filmművészeti Egyetem

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. un semnal clar a ce va sa vina indiferent cit va costa asta .

 2. Multumim G4 pentru modul in care suntem tinuti la curent cu progresul Marii Revolutii din Octombrie. Asa trebuie sa procedezi daca nu reusesti in alegeri, si esti om al ne-muncii. Nu e ca si cum Lenin se rupsese cu munca cand a instaurat „dictatura proletariatului”.

  • sunt un conservator dar cand se ajunge la pumnul in gura e deja o mizerie prea mare care anuleaza total orice alta „valoare” asumata. daca nu esti de acord cu mine e in regula, protesteaza pana in 2030, nu vad nicio problema in asta. daca reusesti sa influentezi mai multi oameni ca mine inseamna ca sunt minoritar si asta e, mergem toti mai departe! pumnul in gura folosit mai ales cetatenilor proprii este inacceptabil!

  • @Dacian Julien Soros
   E vorba de revolutia antibolsevica din 1956. Nu de revolutia bolsevica!
   Ia zi-ne si noua, e bine sa fii analfabet?

 3. Am crezut ca au nationalizat-o.Pai. in capitalism totul se plateste!Vrem la stat, pe banii statului, contracte cu statul, ajutoare, somaj tehnic, iar noi sa fim de dreapta!

  • Tu nu esti in masura sa vorbesti, la tine in Rusia, oricine critica stapanirea putinista este imediat omorat.

  • Neomarxistii tai le-au nationalizat averea inaintasilor pe mortiv ca erau chiaburi si au dat-o la coate goale alde tine sa ajunga ai tai fruntasi de seama si mandri luptatori anti imperialisti!

 4. Foarte bine studentii, mafia care conduce astazi ungaria trebuie inlaturata.

 5. Iata cum o tara civilizata poate fi stricata de un regim samavolnic si retrograd.

  • Numirea unor persoane aservite regimului care oficial au funcția de curator sau cancelar, în fruntea tuturor instituțiilor de învătământ superior face parte din ofensiva concertată a regimului Orban având ca scop anihilarea unui drept fundamental ( autonomia universitară ) și de a se implica politic în educație și în actul cultural, știind foarte bine că aceste locuri sunt printre puținele, în care opinia liberă și un potențial curent antiregim se pot naște. În prezent inclusiv Academia ungară și toate celelalte universități au deasupra astfel de curatori care au prerogative totale, în primul rând în domeniul financiar, dar și organizatoric. Pe scurt : ei taie și spânzură acolo.
   Este ridicol și ipocrit motivarea acestor acțiuni cu lozinca de ”scandaluri sexuale și corupție”, din moment ce ( de exemplu ) primarul regimului de la Gyor a fost filmat ca făcând sex pe un yacht cu niște prostituate, iar faptul că regimul în totalitatea lui este unul dintre cele mai corupte din Europa este notoriu.
   Adevărul e, că în acest moment, studenții de la teatru și film, precum și foștii lor profesori reprezintă un pericol potențial pentru recenta ideologie ”național-creștină” a lui Orban. Este destul de grăitor că mulți dintre acești comisari culturali vin din rândul ungurilor de peste hotare ( de ex. din Ucraina subcarpatică Vidnyanszki sau din Ardeal, Demeter – responsabilul cu literatura și cu muzica ”ușoară” !!!! ). Evident, aceste cozi de topor nu fac bine nici simpatiei față de ungurii de peste hotare, dar Orban este maistru în a divide și a domni.
   Este bine știut că mulți actori renumiți, inclusiv premianți Oscar și teatre de renume mondial și-au declarat susținerea și simpatia față de rezistența studenților maghiari. Care studenți nu încetează să sublinieze că nu vor susținerea niciunui partid, pentru că actul lor nu este politic ! Noul gospodar, fostul colonel, taie internetul, schimbă lacăte și incuietori, declară vacanță de sezon, amenință și promite, dar fără reușită deocamdată. Este o tristă comedie totul. Peste care planează suav și mincinos catehismul nou nouț și naționalismul reîncălzit ale unui fiu de fost secretar de partid comunist.

  • @brian,
   nu te agita trollule, cea ce spui tu este bla-bla neoliberal fara continut, propaganda antimaghiara pe plaiurile sovin-mioritice
   ar fi mai bine sa-ti vezi de universitatile dambovitene, ca vai de ele… 🙂

 6. iata cum comenteaza cineva care habar nu are ce, si de ce se intampla la acea universitate 🙂

  mai putin de 25 de studenti, flancati la greu de opozitia sorosista, se cred in parisul anului ’68, si blocheaza activitatea unei institutii de stat, finantata de stat
  o unitate de invatamant, cu o conducere compromisa de scandaluri de coruptie, de scandaluri sexuale, profund ancorata in trecutul comunist, si care incearca orice pret sa-si pastreze puterea de peste 30 de ani
  nu le va merge, pentru ca majoritatea studentilor si a angajatilor nu-i sprijina pe neoanarchistii sustinuti de partidele liberal-progresiste
  telex.hu, sursa de inspiratie pentru aceasta stire manipulatorie, este noua perla de pe coroana blogurilor sorosiste din ungaria, care domina mass media din tara vecina

 7. Acest ,,protest spontan” a fost pregatit cu trei luni înainte la o tabãrã de varã unde au luat parte activisti anarhisti din Ungaria si din USA,specialisti în psihologia comportamentului in situatii de izolare si detentie s-au studiat amãnuntit alte cazuri de ocupare abuzivã a unor institutii de stat si de ìnvâtãmînt,au fost antrenati în privinta provocarii de acte de violenta din partea politiei etc etc .Aceste lucruri cînd s-au aflat idiotii nici n-au încercat sã nege ci din contrã au dat ei amãnunte si se cred mari revolutionari dar de fapt sînt niste idioti manipulati de cercuri si interese binecunoscute si de multe ori si de proprii pãrinti.O laturã interesantã a lucrurilor cã presa super independentã si obiectivã de stinga se face cã plouã si vorbeste de democratie ,libertate protest spontan si urlã a dictaturã.Acum dictatorul de Orbàn a oprit internetul în 2006 democratul guvern Gyurcsány a trimis trupe de politie fãrã nr de identificare ,a nãvãlit peste oameni pasnici cavaleria jandarmeriei,s-a tras în oameni la nivelul capului,au fost bãtuti mii de oameni femei ,bãtrîni ,copii ,tineri unii fiind sechestrati fãrã temei legal în sedii de politie torturati ,umiliti si occidentul ,Europa a tãcut .

 8. Exact asta era important pentru Viktor Orban, la o universitate de teatru și film să numească secretar un oficial militar de rang înalt care să taie internetul.

  • Esti prost, Haline.
   Militarul de mult nu mai e militar, si a fost numit cancelar, care se ocupa doar cu treburile administrative.
   No, aici e buba: se pare ca unora le e teama sa nu scoata la lumina niste chestii urate din trecut.
   Iar o mana de studenti tembeli sunt pe post de carne de tun, pusi sa scoata castenele din foc pentru altii.
   Mai lasa retorica asta scarboasa sovina ereditara, Halinutza. 🙂

 9. Eva, the Pink one.