G4Media.ro

Protest spontan la încă o instituție publică: Angajații Consiliul Național pentru Studierea…

sursa foto: G4Media

Protest spontan la încă o instituție publică: Angajații Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității cer salarii mai mari

Un protest spontan are loc miercuri dimineață la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Angajații instituției sunt nemulțumiți de salarii, conform unui comunicat de presă.

„Ca rezultat al eşecurilor tuturor demersurilor întreprinse atât de angajaţii C.N.S.A.S., prin intermediul organizaţiilor sindicale, cât şi de conducerea C.N.S.A.S., în materie salarială, angajaţii instituţiei noastre se află într-o situaţie discriminatorie faţă de colegii din alte instituţii publice din administraţia publică centrală, încă de la intrarea în vigoare a Legii 153/2017, fapt care a creat şi continuă să provoace o stare de nemulţumire profundă, fiind trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici. Diferenţele salariale la care facem referire sunt foarte mari. Considerăm inadmisibilă perpetuarea acestei situaţii de fapt şi prezentăm în consecinţă următoarele”, se arată în comunicatul citat.

Angajații cer astfel majorarea salariului de bază cu 25% și calcularea sporului de condiţii vătămătoare în cuantum de 15%, aşa cum este prevăzut în ordinele de numire în funcţie, respectiv contractele individuale de muncă.

Tot miercuri dimineață, Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii organizează o grevă de avertisment, angajaţii fiind nemulţumiţi că niciun Guvern nu a ”tratat Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pe măsura importanţei pe care o are”, deşi are activitate directă cu publicul. Sindicaliştii reclamă că salariile sunt mult mai mici decât ale celor din alte sectoare din administraţie, deşi condiţiile de muncă sunt dificile, iar lipsa de personal este acută

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Doamnelor şi doamnelor cum puterea de cumpărare a scăzut înseamnă că orice taxă la privat nu le va aduce mai mulţi bani şi va face să scadă şi mai mult puterea de cumpărare aşa că le mai rămâne să mai ia măsuri care să taxeze alimentele şi produsele de bază care ştiu că nu aveţi cum să nu le cumpăraţi aşa că TVA sigur se va mări. Dar nu vor ajunge măsurile că iarăşi va scădea puterea de cumpărare aşa că le va mai rămâne doar două măsuri de luat ca să poată ori să le aducă bani la buget sau să dea bine pe hârtie ca să poată să împrumute şi acestea sunt ori tăieri din sistemul bugetar sau inflaţie sau ambele că nu toţi bugetarii sunt votanţii lor preferaţi. Cum le-ar aduce prejudiciu de imagine dacă vor lovi în propriul lor electorat bugetar vor lua singura măsură care le va mai rămâne şi va fi inflaţie şi vor merge pe varianta cu împrumuturile la greu şi evident nu vor rata nici FMI.

 2. Deci domnilor şi doamnelor încă o tură de guvernare cu ăştia veţi deveni subit bogaţi şi veţi ajunge până la sfârşitul mandatului lor de la mii la zeci de mii la salariu şi veţi mai avea încă puţin să ajungeţi la salarii de milioane dacă insistaţi să îi tot votaţi motivaţi de atâtea măriri în loc să le cereţi să vă mărească puterea de cumpărarea care are de-a face cu investiţi şi alte d-astea care ei au obiceiul să le taie ca să vă dea măriri, asfel intradevar în iluzia vostra o să vă simţi bogaţi pe bune de la atâtea măriri apoi evident va urma o denominare. Deşi există şi un efect negativ la măririle astea fără acoperire că nu se va vedea nimica la buzunarul vostru şi veţi rămâne cu mai puţin de fiecare dată nu e nici o problemă că acest aspect este irelevant că voi veţi fi bucuroşi că vi s-au mărit atâta de mult.

  Morala: noi am prefera să avem cel mai mic salariu(noi le-am cere şi să îl taie) dacă ne-ar da măriri la puterea de cumpărare decât să avem cel mai mare salariu cu cea mai mică putere de cumpărare din UE şi nu peste puţin timp de pe planetă.

  Concluzia: povestea asta cu măririle stă exact ca în versurile de mai jos:
  —————–
  Nu contează cât de lung am părul
  Important e cât de mult gândesc.

  No aşa e şi cu salariile voastre:
  —————–
  Nu contează cât de mare e salariul
  Important e cât de mult poţi cumpăra cu el.

 3. Deci domnilor şi doamnelor încă o tură de guvernare cu ăştia veţi deveni subit bogaţi şi veţi ajunge până la sfârşitul mandatului lor de la mii la zeci de mii la salariu şi veţi mai avea încă puţin să ajungeţi la salarii de milioane dacă insistaţi să îi tot votaţi motivaţi de atâtea măriri în loc să le cereţi să vă mărească puterea de cumpărarea care are de-a face cu investiţi şi alte d-astea care ei au obiceiul să le taie ca să vă dea măriri, asfel intradevar în iluzia vostra o să vă simţi bogaţi pe bune de la atâtea măriri apoi evident va urma o denominare. Deşi există şi un efect negativ la măririle astea fără acoperire că nu se va vedea nimica la buzunarul vostru şi veţi rămâne cu mai puţin de fiecare dată nu e nici o problemă că acest aspect este irelevant că voi veţi fi bucuroşi că vi s-au mărit atâta de mult.

 4. C*oncluzia: povestea asta cu măririle stă exact ca în versurile de mai jos:
  —————–
  Nu contează cât de lung am părul
  Important e cât de mult gândesc.

  No aşa e şi cu salariile voastre:
  —————–
  Nu contează cât de mare e salariul
  Important e cât de mult poţi cumpăra cu el.

  • No bine-bine, hai că am priceput unii dintre noi!
   Nu mai tot face spam, că poate și alții vor să comenteze (nu că zici rău ce zici).

 5. Există o detaşare completă de realitate a societăţii noastre aşa că iarăşi vă vom spune un adevăr absolut fără nici o şansă de contrazicere.

  Toată lumea se întreabă de ce ne PLEACĂ TINERII ŞI NU RĂMÂN ÎN ŢARĂ.
  Păi răspunsul e simplu domnilor inteligenţi ai naţiunii ăsteia şi e atât de simplu încât ar trebui să ştiţi că dacă 30 de ani investeşti numai în pensionari şi bugetari ce le mai rămâne tinerilor să mai facă în ţara asta.
  Dar adevărul absolut este că dacă după 30 de ani încă vă smiorcăiţi cât de rău le merge pensionarilor şi bugetarilor şi încă nu le-aţi rezolvat problema că numai de ei v-aţi ocupat ia ghiciri cât de rău le merge tinerilor că în iei nu v-aţi pierdut nici o clipă să investiţi.

  Concluzia: Lăsând la o parte ca nu prea au ce face nimica tinerii la noi în ţară că nu au nici o oportunitate de carieră ca nu s-a mai investit în nici un domeniu în ţara asta problema este că dacă după 30 de ani de smiorcăiala a pensionarilor şi bugetarilor şi după atâtea măriri tot săraci sunt deci e clar că când se uită în jurul lor nu văd nici un motiv să rămână în ţara asta tinerii.

  Morala: Cam ce aţi vrea să facă tinerii în ţara asta în afară să se drogheze şi să se distreze şi să devină o nouă generaţie de smiorcăiţi sau infractori că de investit nu aţi investit nimica în ţara asta în 30 de ani decât în pensionari şi bugetari şi NICI ĂSTORA NU LE MERGE BINE.

  PS: Sigur nu există undeva o ruptură de logică la metodele economice şi politice care se folosesc dacă după 30 de ani de smiorcăială încă pensionarii şi bugetarii se smiorcăie?
  Noi credem că e timpul ca după 30 de ani să priviti şi în viitor şi nu doar să trăiţi de pe o zi pe alta şi să încercaţi şi alte variante şi pensionarii şi bugetarii să voteze cu alţi politicieni care au alte metode, astfel numai în smocăială o să staţi până în veci vecilor cu aceeaşi politicieni, de nu va mai rămână nici un tânăr în ţara asta de o să ajungeţi să vă smiorcăiţi şi după copiii şi nepoţii voştri(ăia care încă nu o faceţi) şi veţi rămâne singuri cu voi înşişi şi iarăşi vă veţi smiorcăiţi că aţi fost lăsaţi singuri de o să rămâneţi doar voi cu politicienii voştri de care nu aţi vrut să vă despărţiţi şi mai bine aţi preferat să vă înstrăinaţi copii şi nepoţii în loc să le faceţi şi lor puţin loc în lumea voastră.

 6. M*orala: noi am prefera să avem cel mai mic salariu(noi le-am cere şi să îl taie) dacă ne-ar da măriri la puterea de cumpărare decât să avem cel mai mare salariu cu cea mai mică putere de cumpărare din UE şi nu peste puţin timp de pe planetă.

 7. M*o*rala: noi am prefera să avem cel mai mic salariu(noi le-am cere şi să îl taie) dacă ne-ar da măriri la puterea de cumpărare decât să avem cel mai mare salariu cu cea mai mică putere de cumpărare din U*E şi nu peste puţin timp de pe planetă.

 8. Spor de 15% pentru conditii de lucru vatamatoare? Care sunt acelea? Banuiesc ca au munca de arhiva si/sau birou. Spor de ecran si antena au?

  • @cosmin1. Din cate stiu, personalul manipuleaza direct dosare si probe din anii ’50-’80. Fiind din materiale organice (plante) si cu praf, dosarele se degradeaza si prin actiunea bacteriilor, insectelor mici etc., creand un mediu de lucru potential toxic.

  • Nu te contrazic, pentru lucrul la arhiva sunt de acord, dar de aceea exista echipament de protectie, plus ca 100% sporul acesta il ia de la portar pana la director.

 9. Cred ca, dupa aproape 34 de ani de la desfiintarea Securitatii, o astfel de institutie, in structura actuala, intens politizata, nu-si mai are acum rostul. Se face prea frecevent (si abuziv), confuzia intentionata intre institutia securitatii, in sine, si securitatea ca politie politica, iar criteriile de separare sunt arbitrare.
  Poate insa intra in zona de studiu din domeniul istoriei contemporane, intr-un institut cu finantare privata. Acum sunt bani consumati inutil intr-o institutie bugetata, devenita instrument de santaj politic si profesional.