G4Media.ro

Protest la termocentrala Mintia al salarianților care nu îndeplinesc condițiile de vechime…

Protest la termocentrala Mintia al salarianților care nu îndeplinesc condițiile de vechime pentru a primi venituri de completare dacă optează pentru disponibilizare

Aproximativ 50 de salariaţi ai termocentralei Mintia s-au strâns, luni dimineaţa, în clădirea administrativă pentru a-şi arăta nemulţumirea că angajaţii care au o vechime mai mică de trei ani în cadrul unităţii nu vor beneficia de venituri de completare în cazul în care vor fi concediaţi colectiv.

Potrivit Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara de la termocentrala Mintia, aceşti energeticieni au apreciat că sunt „discriminaţi” în ceea ce priveşte drepturile acordate la disponibilizare, comparativ cu colegii lor care au o vechime în centrală mai mare de 36 de luni.

„O altă formă de discriminare o reprezintă diferenţierea între energeticieni şi mineri cu privire la durata perioadei de acordare a venitului de completare”, susţin sindicaliştii, în contextul în care angajaţii din termocentrală vor primi acest ajutor pentru o perioadă de doi ani, iar cei din minerit pentru o perioadă de patru ani.

Sindicaliştii au solicitat administraţiei Complexului Energetic Hunedoara (CEH) o renegociere a Contractului Colectiv de Muncă la acest capitol, urmând ca problema să fie discutată cu sindicatul reprezentativ pe unitate.

În cadrul termocentralei Mintia lucrează 70 de angajaţi cu o vechime în unitate mai mică de 36 de luni, susţine sindicatul.

Peste 500 de angajaţi, dintre cei aproximativ 700 ai termocentralei Mintia, au depus cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări de la CEH. Alţi 887 de salariaţi din sectorul de minerit al Văii Jiului au luat o decizie similară în ceea ce priveşte viitorul lor în cadrul societăţii, conform datelor centralizate de administraţie la sfârşitul săptămânii trecute.

Conducerea CEH a decis să prelungească până pe 21 mai termenul până la care pot fi depuse cereri de către cei care doresc să fie disponibilizaţi din cadrul societăţii, după ce, iniţial, acesta fusese anunţat pentru 13 mai.

Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) care doresc să plece din cadrul companiei prin procedura de disponibilizare colectivă ar putea beneficia de o compensaţie în bani în valoare de aproximativ 10.000 de euro, echivalent în lei, impozitată cu 10%, potrivit propunerilor formulate de conducerea societăţii şi Sindicatul „Muntele”, reprezentativ la nivelul companiei.

De asemenea, angajaţii din minerit vor primi venituri de completare timp de patru ani, iar cei din sectorul energetic vor beneficia de aceste sume pentru o perioadă de doi ani.

Administratorul special al CEH a arătat că disponibilizările de personal vor face obiectul unei Ordonanţe de Urgenţă ce va fi discutată într-o şedinţă de Guvern.

Citește și: 

Aproape toţi angajaţii Termocentralei Mintia s-au înscris pe listele de disponibilizări / Ei pot primi până la 10.000 de euro și venituri de completare pentru 2-4 ani, în funcție de sectorul de activitate

Sursa foto: Prefectura Hunedoara / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Si Avocata Poporului Renate Weber a protestat si a … obtinut. Nici nu ma mira protestul muncitorilor. La noi totul e politica.
    Nu ai cum sa discuti logic cu cineva care are impresia ca … „statul il fura”!

    Asa si cu Renate Weber – cum sa ii explici ca nu-si face treaba de manager al avocatilor din institutia ei – ca fiecare raspunde cum are chef, cand are chef, in numele Ei!

  2. Nu am dreptate? Inainte de a acuza „discriminare” nu apelezi la un Avocat sa-ti spune ce sanse ai? Urla ca lupii la… luna.

  3. Putin a ramas pui mic.

  4. Protestează aiurea si degeaba ! Există un Contract de munca care stabilește clar ce condiții trebuie să fie îndeplinite pentru a putea beneficia de salarii compensatorii in caz de disponibilizări, dar sindicatul nici măcar acest lucru elementar nu este capabil să le explice oamenilor !

  5. Ideea de bază a unora este „să ni deie și nouă”. Mai ține minte cineva ce președinte a fost criticat pentru că a zis (citat aproximativ) că suntem un stat de asistați?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.