G4Media.ro

Protest anunțat în Piața Victoriei, duminică, începând cu ora 17:00: „Pentru Alexandra…

Sursa Foto: Facebook/ Vocea Botoșani

Protest anunțat în Piața Victoriei, duminică, începând cu ora 17:00: „Pentru Alexandra Ivanov – NU AM AER”/ Solicitările inițiatorilor

Un protest denumit „Pentru Alexandra Ivanov – NU AM AER” este anunțat în Piața Victoriei, duminică, începând cu ora 17:00. Manifestarea este organizată de Grupul civic „Împreună pentru Mame – NU AM AER” și Asociația Mame pentru Mame în memoria tinerei însărcinate care a murit în Maternitatea Botoșani.

„Duminică ieșim în stradă. Mame sau nu, femei, bărbați, tineri sau mai puțin tineri ieșim toți cei care nu tolerăm violența obstetrică și neglijența criminală cu care sunt întâmpinate femeile în prea multe din cabinetele, spitalele și maternitățile României. Ieșim pentru Alexandra și ieșim pentru toate Alexandrele care merg la spital să fie îngrijite, tratate, salvate și sfârșesc prin a fi ignorate, batjocorite și chinuite pe altarul unor proceduri strâmbe sau după lipsa protocoalelor. Ieșim în stradă ca să spunem: DESTUL!”, se arată în descrierea evenimentului de pe Facebook.

Organizatorii mai spun că „femeile, gravidele și mamele României au nevoie de noi toți ca să le protejăm de putregaiul cronic din spitale, din maternități. Avem solicitări clare, cu subiect și predicat, modelate după exemple de bune practici dovedite. Cerem imperativ ca politicul din România să impună schimbările necesare de sistem și apoi să își tragă coada din sistemul sanitar și să lase profesioniștii și oamenii buni la suflet să își facă treaba.

Solicităm următoarele:
• Transparență totală în legătură cu ancheta de la Botoșani.
• Asigurarea unui sistem funcțional de avertizare de interes public care să protejeze avertizorii din interiorul instituțiilor de sănătate și astfel să faciliteze sesizarea neregulilor.
• Includerea în planul obligatoriu anual de EMC pentru cadrele medicale a unei ponderi de 20% care poate fi obținuta exclusiv prin participarea la cursuri despre relația și comunicarea cu pacienții.
• Introducerea unei linii telefonice verzi 24/7 pentru sesizarea abuzurilor asupra femeilor în maternități (Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Familiei și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse) care să pună în mișcare o procedura rapida de intervenție.
• Introducerea la nivel național a chestionarului de feedback după interacțiunea cu un spital, cu întrebări referitoare și la calitatea actului medical și introducerea rezultatelor acestui chestionar in procedura de acreditare a spitalelor.
• Garantarea dreptului legal la însoțitor pentru gravide, gravide în travaliu, fără afectarea actului medical.
• Actualizarea protocoalelor de urgență pentru gravide sau femei care acuză dureri pelvine.
• Retragerea autorizărilor pentru spitalele care nu au suficient personal pentru a oferi servicii medicale de calitate și reducerea numărului de gărzi/medic.
• Pedepsirea exemplară a discriminării instituționale în spitale pe baza de criterii cum ar fi sărăcia, etnia, religia etc.
• Inițierea unei campanii publice de conștientizare și combatere a violenței obstetrice din cabinetele, spitalele și maternitățile României, așa cum a fost ea definită în rezoluția din 2019 a Parlamentului European:
Vrem ca ele să fie văzute, auzite, crezute că le doare, indiferent de etnia lor, religie, educație, venit, statut social.
Fără femei, nicio națiune nu crește sănătos, fără mame, niciun stat nu va deveni puternic, educat”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ce a a intamplat la Crevedia, azi, mai devreme, trebuie la Kiseleff 10 si Modrogan.

  2. De înflăcărat hogeacul lu Pandele si DUamna Gabi. Stie cineva unde stau ?

  3. Cu aceasta ocazie trebuie protestat și pentru arși!

  4. e gata cu Alexandra. acum vorbim de crevedia vreo saptamana. pe urma vedem ce tragedie mai urmeaza si vorbim de aia. cainii latra psdpnl trece.