G4Media.ro

Protecția Consumatorului a dat amenzi de peste jumătate de milion de lei,…

sursa foto: InquamPhotos/ Octav Ganea

Protecția Consumatorului a dat amenzi de peste jumătate de milion de lei, în doar două zile, în Centrul Vechi din București/ Principalele nereguli depistate de inspectori

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi de peste 500.000 de lei în Centrul Vechi, în două zile, şi au dispus măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor pentru aproximativ un sfert dintre cei controlaţi.

„În perioada 2-3 iunie 2022, echipe comune ale Comisariatelor pentru Protecţia Consumatorilor din judeţele Constanţa, Călăraşi, Braşov şi Municipiul Bucureşti au realizat nu mai puţin de 82 de acţiuni de control, vizând toate activităţile comerciale care se derulează în Centrul Vechi. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 538.000 lei, 22 de avertismente şi măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor, pentru 23 de operatori economici (aproximativ un sfert dintre cei controlaţi)”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor transmis luni AGERPRES.

Printre cele mai importante nereguli constatate de comisarii ANPC au fost utilizarea unor produse expirate, a unor echipamente de gătit neigienizate, cu depuneri în strat gros de grăsime, rugină şi ulei închis la culoare şi cu miros necorespunzător şi utilizarea unor vase şi ustensile depreciate (eliminate din uz chiar în timpul controlului).

De asemenea, au mai fost identificate folosirea unor cântare electronice neverificate metrologic, lipsa specificării individualizate a ingredientelor în lista meniu, inclusiv a menţionării potenţialilor alergeni, depozitarea direct pe paviment a baxurilor cu băuturi răcoritoare sau a materiilor prime, schimbarea stării termice a produselor, din refrigerate în produse congelate, utilizarea unor produse alimentare congelate cu arsură de frig, folosirea unor spaţii frigorifice de depozitare depreciate, cu vopseaua sărită, cu rugină, cu garnituri sau chedere neigienizate, prezenţa unor gândaci în unitate sau în blocul alimentar sau lipsa cloraminei necesare igienizării.

Pe de altă parte, comisarii au descoperit refolosirea cutiilor de la materiile prime pentru a se depozita alte produse alimentare, existenţa unor ventilatoare cu depuneri de praf, la vitrinele frigorifice, nerespectarea vecinătăţii produselor alimentare, în vitrinele frigorifice, folosirea unor produse de cofetărie depozitate în spaţiul frigorific fără elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără data limită de consum, nerespectarea temperaturii reglementate prin lege pentru păstrarea preparatelor finite calde (minimum +60 grade C), nerespectarea condiţiilor de igienă în blocul alimentar sau a spaţiului de bar şi utilizarea unor cornete de îngheţată păstrate afară, în aer liber, fără să fie acoperite şi ferite de praf şi de insecte.

„Pot înţelege lipsa de personal şi consecinţele acesteia, pot înţelege că HoReCa a trecut printr-o perioadă grea, în ultimii doi ani, dar nu pot înţelege murdăria, existenţa „expiratelor”, gândacii şi o gestionare deficitară a unei bucătării. Nu-i pot înţelege pe cei care, la sfârşitul zilei, încasează bani şi uită că şi sursa de venituri trebuie întreţinută. Îi felicit, totuşi, cu jumătate de gură, pe cei care au îndreptat lucrurile într-un timp rezonabil.

Nu ne lăudăm cu sancţiunile aplicate, este modul prin care transmitem, celor încă necontrolaţi, să ia măsuri înainte să le luăm noi”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Presa libera ar trebui sa atraga atentia celor de la ANPC ca in raportul Curtii de Conturi referitor la activitatea lor li s-a spus sa faca controale tematice pe fiecare domeniu specific.
    Cred ca putem avea si singuri grija la ce punem în gură…
    atenția la detalii incepe in laborator cu un microscop si reacții chimice.
    Pe ăia din laboratoarele lor de cei platim daca nu conteaza?

  2. Un labirint de reguli, majoritatea inutile, venificate de mii de angajați care consuma mai mult decât produc.

    • 👍Și care dau amenzi care pot fi platite la jumatate din minimul prevazut de lege. O platesti din milă: inspectorii ar putea sa-i primeasca bonus!

  3. Vai, dar cât de „cool” este sa mergi în Centrul Vechi, atât de vechi precum uleiurile din tigaile restaurantelor. Darea în stamba a cetățenilor Romanistanului n-are limite.