G4Media.ro

Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii…

Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România a fost respinsă definitiv de Parlament

Deputaţii au votat miercuri pentru respingerea propunerii legislative privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România.

S-au înregistrat 234 de voturi „pentru”, 30 împotrivă şi 22 de abţineri şi 4 nu au votat.

Comisia pentru drepturile omului a dat raport negativ. Guvernul, printr-un punct de vedere transmis la Parlament, nu a susţinut adoptarea iniţiativei legislative.

Liderul deputaţilor UDMR, Benedek Zacharie, a cerut retrimiterea la comisie, propunerea fiind respinsă de către deputaţi.

Liderul UDMR, deputatul Kelemen Hunor, iniţiator al propunerii legislative, a argumentat, în plen, că aceasta propune un singur lucru: ca ziua de 15 martie să fie ziua minorităţii maghiare din România şi acest lucru să fie recunoscut prin lege.

„Şi acest fapt sa fie recunoscut prin lege – ceea ce facem de ani de zile, ca această zi să fie legiferată pentru comunitatea maghiară, punând astfel încă o cărămidă la construcţia noastră comună. Idealurile asumate de Revoluţia din 1848 sunt, de fapt, idealurile Revoluţiei Franceze, preluate de toate popoarele Europei: libertate, egalitate şi fraternitate. Trei valori care sunt şi astăzi de actualitate. (…) Trebuie să înţelegeţi că prin această iniţiativă nu luăm nimic de la nimeni. Nu trebuie să renunţaţi la nimic. Puteţi da, fără să pierdeţi, fără să deveniţi mai săraci. Prin votul dumneavoastră puteţi demonstra că susţineţi idealurile enunţate (…), şi putem demonstra împreună că, astfel, ducem mai departe acele valori din istorie care ne fac pe toţi mai buni, mai puternici şi, de ce nu, mai uniţi în ideea de a proiecta un viitor comun”, a declarat liderul UDMR.

El a arătat că a urmărit toate dezbaterile din ultima perioadă, „deloc raţionale”, despre comunitatea maghiară din România, despre aspiraţiile comunităţii, despre UDMR.

„Şi, vrând nevrând, m-am întors cu gândul în trecut. Nu în trecutul îndepărtat, nu în secolul al XIX-lea. (…) Nu! Eu m-am întors cu gândul doar la ultimii 30 de ani, în anii 1989-90, la anul prăbuşirii dictaturii comuniste şi la anii care au urmat. M-am gândit la speranţa renăscută de atunci, la politica speranţei pe care am tot construit-o şi în care eu mai cred încă şi astăzi. Printre altele, am sperat cu toţii că vom lăsa în urma noastră politica de discriminare a minorităţilor etnice, politica de asimilare şi că vom reuşi să vindecăm rănile produse în acei ani de dictatura comunistă. Maghiarii din România au nutrit speranţa că vor fi cetăţeni egali şi în drepturi. (…) Săptămânile trecute am avut sentiment ciudat. Am avut senzaţia că politica speranţei – în sensul de a gândi împreună soluţii politice pentru minoritatea maghiară – nu mai funcţionează aproape deloc”, a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit propunerii legislative, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, instituţiile publice pot organiza manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Fondurile necesare acestor manifestări pot fi asigurate din bugetele locale ale autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene şi ale instituţiilor publice.

„În conformitate cu prevederile art. 61 şi art. 1271 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale au examinat iniţiativa legislativă în şedinţa online din data de 26 mai 2020, fiind prezenţi 15 deputaţi din totalul de 15 membri ai Comisiei. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, luând în considerare avizele menţionate, punctul de vedere al Guvernului, adresa Academiei Române, precum şi Nota Departamentului Legislativ din Camera Deputaţilor nr.4a/200 din 5.11.2018, au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor un raport de respingere a propunerii legislative privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România”, se arată în raportul comisiei.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat la data de 13 noiembrie 2017, Camera Deputaților fiind forul decizional.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Mă doare fix in Ukraina de Știrea asta!

  • Totuși ți-ai făcut timp să ne spui și nouă cât de tare te doare. Bravo!

  • Cine zice ca in RO exista egalitatea in drepturi, minte cu nesimtire.
   Constitutia calcata in picioare pe fata, si fara urmari.

 2. Hunore, lasa-ne cu teoriile si cu plansetele si cu vaicareleile, ti-ai luat-o in cap cu Dragnea si traicenau, GATA, AJUNGE, PSDCiolacu a inteles ca va pierde voturi daca va continua sa faca si sa desfaca pe dedesubt tot felul de magarii cu UDMR!!
  Zilele trecute cand Viktor Orban a avut acel discurs socant, amenintator pentru TOATE Tarile vecine, mai cu seama spre Romania, ai tacut chitic, nu te-a cuprins deloc abureala Democratiei care azi ti-a dat pe rascoale!
  Cand o sa-i dai replica lui Viktor Orban pentru Amenintarile la adresa Romaniei, pentru Instigarile continue cu Harta Ungariei mari, atunci sa mai deschizi gura!
  Jigodie ordinara!

 3. Hunore, lasa-ne cu teoriile si cu plansetele si cu vaicareleile, ti-ai luat-o in cap cu Dragnea si Taricenau, GATA, AJUNGE, PSDCiolacu a inteles ca va pierde voturi daca va continua sa faca si sa desfaca pe dedesubt tot felul de magarii cu UDMR!!
  Zilele trecute cand Viktor Orban a avut acel discurs socant, amenintator pentru TOATE Tarile vecine, mai cu seama spre Romania, ai tacut chitic, nu te-a cuprins deloc abureala Democratiei care azi ti-a dat pe rascoale!
  Cand o sa-i dai replica lui Viktor Orban pentru Amenintarile la adresa Romaniei, pentru Instigarile continue cu Harta Ungariei mari, atunci sa mai deschizi gura!
  Jigodie ordinara!

  • DEX: JIGODIE = Boală infecțioasă, de natură virotică, a câinilor tineri, care se manifestă prin tulburări generale, căderea părului, atrofia mușchilor etc. (și se termină cu moartea animalului) Din maghiarul (mai bine zis din regionalismul secuiesc ZSIGORA). Probabil îl cunoasteti personal pe domnul Kelemen Hunor, si stiti cã suferã de aceastã boalã mortalã, sau oricum îl asociati cu un câine. E oare frumos din gura (pardon – tastatura) unei DOAMNE folosirea unui astfel de cuvânt pentru un om pe care nu-l cunoasteti personal? Sau îl caracterizati asa pentru ca a terminat medicina veterinarã (desi nu a practicat meseria niciodatã).

 4. No problem, putem noi sărbători și fără girul parlamentului.

 5. In lupta asta a UDMR se intampla sa mai fie si „pierderi colaterale” ! Asta e !

  PS. In rest, Ilona Centurista e bine angrenata in sistemul recompenselor personale la nivel de grup !

 6. @Toth Zeno: am postat raspuns, dar G4media cenzureaza la greu!
  Uite pe DEX-ONLINE, gasiti Dvs(nu pun Link-ul pentru ca nu trece postarea!): Jigodie: Om lipsit de caracter.
  NU cred ca nu cunoasteti sensul peiorativ al cuvantului!

  Jigodie = javra = om fara caracter!!

  • Nu cred cã este la locul lui sã folositi un astfel de cuvânt pentru o persoanã cu care nu ati schimbat nici o vorbã. Banuiesc cã fiind membru in conducerea UDMR si Senator il veti caracteriza la fel si pe conorãseanul meu Attila Cseke, care s-a incumetat sã se cãsãtoreascã si aibã chiar copil cu o vâlceancã.

  • @Toth Zeno: Pai, argumente sa spun asa ceva despre el, am dat la postarea de la Ora 3:15 pm, mai mult, NU gasesc deloc argumente sa nu spun asa ceva!!!
   Sa va reamintesc cum de exemplu, cu binecuvantarea lui Hunor, dl Marton Arpad fostul actoras de mana a 5-a, mare absolvent de Drept la vreo 50 de Ani, pe seara, evident, la mare distanta, evident in timp de „muncea” in Parlament, a fost membru de vaza al „celebrei” de trista amintire Comisii Florin Iordache, formata din 2 PSDisti(Iordache si Nicolicea), 1 ALDE(Steluta Cataniciu) si 1 UDMR(Marton Arpad!), cea care a mutilat Legislatia din Justitie din Romania in FAVOAREA Infractorilor!
   NU am uitat iesirile lui Marton Arpad, nici ale lui Kelemn Hunor, care de fiecare data au CRITICAT Avertismentele de la UE, CE, Comisia de la Venetia, GRECO, Ambasade, cot la cot cu PSD si ALDE, adica Kelemen Hunor si TOTI UDMReii au fost cot la cot cu infractorii din PSD si ALDE facand praf Justitia din Romania, Romania devenita azi raiul infractorilor, nici o Institutie din Justitie NU mai misca, le-au redus la tacere!
   Si nu mai spun cate si mai cate a facut |Kelemn Hunor in toti anii astia, cot la cot cu infractorul Dragnea sau cu epava Tariceanu!
   Potate spuneti ce uil deosebeste pe Kelemn Hunor de Dragnea sau Taricenau!
   #NIMIC!
   Infractori din UDMR cautati de INTERPOL se ascund in Ungaria, fac ceva pe LEGE, ce zice tovarasu’ lu’ Dragnea de „lupta pentru statul de drept”, marele democrat Kelemen Hunor?!
   #NIMIC!
   Kelemen Hunor nu e cu nimic mai prejos decat Dragnea, Taricenau, Ponta si toata clica de politruci care au distrus Romania in 30 de ANI!
   NU l-am auzit niciodata cu NIMIC altceva decat cu Autonomia, tine captivi o masa de votanti, fix precum PSD in judetele sarace din sud si Moldova, nicodata NU a vorbit depsre INVESTITII in Har-Cov, niciodata NU a criticat Programul de guvenrare al PSDragnea din care in 3 ANI guvernarele PSD sustinute de UDMRul lui Hunor au facut FIX NIMIC, niciodata nU l-au preocupat saracia din Har-Cov, unde sunt FIX ca in zonele pSDiste, cele mai MICI Salarii si Pensii, unde NU exista nici 1 mare investitor, Har-Cov e in rand cu Teleormanul lui Dragnea la Indicatori de Saracie!
   Cum sa ii spun altfel decat lui Draghnea acestui Kelemen Hunor?!
   CE a FACUT el pentru Romania?!
   #NIMIC!
   UDMR=PSDul maghiar, iar Kelemen Hunor = Dragnea!
   Oameni fara caracter, mincinosi ordinari, cu tupeu, fara scrupule = JAVRE sau Jigodii!

  • Nu am cum să vă explic într-un comentariu cei 100 de ani în care această tară a făcut din coruptie si trocuri politice o LEGE NESCRISA (dacă doriti . Nemaivorbind de perioada de după revolutie. Am mai spus nu tine sa numesti jigodii OAMENI pe care nu îi cunosti. La fel nu e la locul lui să acuzi o minoritate că din cauza ei nu este un stat condus de o majoritate etnica de peste 90% functional. Si nu incercati să ne injositi oamenii care au luptat si lupta (ASA CUM AU PUTUT, ASA CUM I-A LASAT SISTEMUL POLITIC CORUPT STRICAT PANA IN MADUVA OASELOR.) Iar referitor la acel „RAUFACATOR“, Marko Attila acesta a fost achitat. Oare trebuia sa astepte mai bine de 3 ani in puscarie pentru a fi achitat de justitia română după ce si-a executat pedeapsa necuvenita? Cazul este clar un proces creat pentru a INTIMIDA conducatorii MINORITATII MAGHIARE, care incearcă să obtina retrocedarea imobilelor bisericilor maghiare luate cu japca de comunisti.

   http://www.radiomures.ro/stiri/fostul-secretar-de-stat-pentru-minoritati-marko-attila-a-fost-achitat-definitiv-in-romania.html

   E simplu. AUDIATUR ET ALTERA PARS inainte de ai eticheta liderii unei comunitati de un milion de oameni asa cum o faceti cu o usurinta si nonsalantă de neiertat. TREBUIE SA TRAIESTI MACAR UN AN CA UN MINORITAR pentru a ÎNCEPE să intelegi o comunitate minoritară . Dacă trăiesti 54 de ani ca minoritar in România – cum e cazul meu – ai o complet altă perceptie asupra „DEMOCRATIEI ORIGINALE“ din România. Va dau un exemplu care arată limitele cunoasterii unei comunitati minoritare (alta decât cea maghiară) Acest articol este doar o parte despre munca Ana Mariei Ciobanu care timp de 5 ani a urmărit soarta acestei tinere.
   Apropo de responsabilitate, iată un caz care arată responsabilitatea primului ministru actual

   https://ziare.com/ludovic-orban/ministrul-transporturilor/desi-s-a-dovedit-ca-a-acrosat-o-minora-orban-scapa-de-acuzatii-231989

   La acesta adaug ca intr-un caz similar acum 4 ani, baiatul meu a lovit un biciclist (din vina biciclistului care a iesit dintr-o strada fara sa se asigure). S-a oprit, a chemat politia, i-a acordat prim ajutor biciclistului (care nici macar nu a trebuit spitalizat având doar câteva zgârieturi pe brat.) Nu s-a gândit că dacă pleaca de la locul faptei atunci ar putea scăpa pentru că cel accidentat are doar leziuni usoare care nu necesita spitalizare sau pentru că accidentul s-a petrecut din culpa celuilalt.

   Iar dacă justitia din România ar functiona defectuos numai din vina regimului Dragnea cum se justifica ca acel MCV de 13 ani nu este declarat finalizat? Dragnea a fost la putere doar 2 ani si jumatate.

  • @Toth Zeno: fugarul de Justitie Marko Attila de la UDMR a fost achitat intr-un singur Dosar urmare a DEZINCRIMINARII partiale a Abuzului in serviciu de catre coalitia infractorilor din PSD+ALDE+UDMR, ati uitat?!
   Adica, azi e LIBER la ABUZ in serviciu, nicaieri in UE nu exista asa ceva!
   In plus, mai are 2 Dosare dl fugar, din acest motiv nu apare in Romania!!!
   Uite cum MINT escrocii din PSD+ALDE+UDMR referitor la Abuzul in serviciu DEZINCRIMINAT partial de coalitia infractorilor:
   https://www.factual.ro/declaratii/calin-popescu-tariceanu-nu-exista-abuz-serviciu-franta-olanda-luxemburg-germania/

   A-propos, sincer va intreb: Dvs aprobati TOATE mizeriile facute in cei 3 ANI de gruparea infractorilor din PSD+ALDE+UDMR in legatura cu Legislatia din Justitie si nu numai, va rog sa argumentati, comentand si CRTICILE si Avertismentele permanente venite de la liderii CE, ai UE, de la Comisia de la Venetia, GRECO, din fiecare MCV, de la Ambasadele de la Bucuresti??!!
   UDMR a fost cot la cot cu infractorii din PSD-ALDE!
   De ce nu am scapat de MCV in anii astia?!
   Pentru ca din 2009 la putere in Parlament e coalitia PSD+ALDE+UDMR!(evident, UDMR a sprijinit TOATE puterile din Parlament sau de la guvernare, ei au fost mereu la osul de ros, fara sa FACA NIMIC pentru Romania, NU stiu vreo Initiativa benefica Romaniei!

  • Speta fiind similara si acele dosare se vor finaliza cu sentinte similare. E doar chestiune de timp. Si nu e vorba de dezincriminarea abuzului in serviciu conform motivatiei ICCJ. ci „Înalta Curte reţine că rapoartele de constatare întocmite în cursul urmăririi penale sunt practic desfiinţate de către experţii judiciari solicitaţi de instanţă, care contestă modalităţile în sine de evaluare folosite de către specialiştii DNA“

   https://romanialibera.ro/actualitate/acuzatiile-la-adresa-lui-horia-georgescu-ingrid-mocanu-si-marko-attila-numite-absurde-de-iccj-820577

   Nu, nu sunt si nu am fost de acord. Dar inca odata: au luptat si lupta ASA CUM AU PUTUT, ASA CUM I-A LASAT SISTEMUL POLITIC CORUPT STRICAT PANA IN MADUVA OASELOR. Am să vă răspund cu răspunsul dat de Michael Collins, cel care cu sânge si teroare a făcut independenta Irlandei.

   Michael Collins: Yep. And you know what I think then? I hate them. Not for their race, not for their brutality—I hate them BECAUSE THEY’VE LEFT US NO WAY OUT. I hate whoever put a gun in young Vinny Byrne’s hand… I know it’s me and I hate myself for it. I hate them for making hate necessary. And I’ll do what I have to, to end it.

   Tradus: Urăsc acest sistem antidemocratic din România PENTRU CA NU NE-A LASAT ALTERNATIVA REALA, unde pentru orice drept care ni se cuvine trebuie să facem compromisuri greu de acceptat sau uneori inacceptabile. DAR SISTEMUL A FOST CREAT DE POLITICIENII ROMANI, SI NOI CA MINORITATE TREBUIE INGHITIM ACESTE PACTURI CU DIAVOLUL. Fiti onesti si vom fi si noi onesti. MAJORITATEA TREBUIE SA DEA EXEMPLU. ASA CUM PARINTELE TREBUI SA FIE DREPT PENTRU A CERE COPILULUI SA FIE DREPT. Cand majoritatea politicienilor din partidele majoritare vor fi mostre de onestitate si noi vom avea politicieni mai onesti. Dati-mi o lista cu 10 politicieni imaculati. (repere morale) din parlamentul României, si atunci mai discutăm.

  • NU va dau nici unul, ca NU am, tocmai asta spun: politicienii UDMR sunt fix la fel ca politicienii romani, aceiasi mizerie, INTERESE personale si de grup, averi uriase(sa nu dezvoltam subiectul ca e jale!!), ZERO interese pentru Votantii prostiti mereu cu abureli care NU le-au imbunatatit viata in 30 de ANI(iar Har-Cov se scalda in aceeasi saracie precum judetele votante ale PSD din sudul subdezvoltat si Moldova saraca!), d-aia pleaca care cum poate din Tara!

 7. Oare mai exista natii care sa-si fixeze zilele nationale legandu-le de evenimente care s-au soldat cu infrangeri ? seamana cu nefericitii care isi zgandaresc singuri ranile ca sa atraga mila …astept Mohacs,500 ;si inca o nedumerire :daca aveau ce aveau cu habsburgii -ca nu croatii,sarbii,romanii,sasii le „rapisera” libertatea,ci austriecii-de ce nu-si organizeaza la Viena manifestarile ? nu vad nici o vorbulita insa despre momentul in care turcii au fost izgoniti din pasalac…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.