G4Media.ro

Proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez către…

Proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez către omul de afaceri Costică Constanda, a cincea oară pe ordinea de zi a CGMB / Constanda a blocat conturile Primăriei pentru 115 milioane de euro

Proiectul de hotărâre privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, având în vedere obligaţiile Primăriei Capitalei către Maria şi Costică Constanda, va fi supus din nou dezbaterii Consiliului General în şedinţa de joi, transmite Agerpres.

Decizia vine după ce, vineri, Primăria Capitalei preciza că a fost informată de către Trezorerie despre depunerea unui dosar de executare, creditor fiind Costică Constanda. Ulterior, primarul general, Gabriela Firea, anunţa că va supune din nou aprobării Consiliului General al Capitalei, în următoarea şedinţă, un proiect de hotărâre care să remedieze această problemă.

Ea menţiona şi că ia în calcul şi contractarea unui împrumut în vederea achitării eşalonate a datoriei către omul de afaceri Costică Constanda, dar că un astfel de demers necesită aprobarea Ministerului Finanţelor Publice.

Potrivit proiectului care urmează să fie dezbătut în şedinţa din 13 august, se însuşeşte raportul de evaluare din 31 iulie, întocmit de către Mapps Master Appraisal – Business Valuation, realizat pentru două parcele de teren cu suprafeţele de 11.280 mp şi 3.695 mp împreună cu cele opt construcţii edificate pe acestea, de pe Şoseaua Nordului, nr. 140 B. Conform raportului anexat, evaluatorul a estimat că valoarea de piaţă a imobilelor respective este de 109.669.579 lei (22.689.475 euro).

Totodată, va fi supusă aprobării darea în plată a imobilelor respective, ca modalitate de executare silită parţială a titlurilor executorii reprezentate de decizia civilă nr. 832A/11.07.2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, sentinţa civilă nr. 1309/5.07.2011 pronunţată de Tribunalul Bucureşti şi decizia civilă nr. 1146/21.06.2007 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.

Darea în plată a imobilelor ar urma să se aprobe sub condiţia încetării de către creditori, până la 31 decembrie 2020, a oricăror acte de executare silită făcute în baza titlurilor executorii.

Pe 4 august, proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, având în vedere obligaţiile către Maria şi Costică Constanda, a fost respins pentru a patra oară de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

S-au înregistrat 26 de voturi „pentru” şi zece abţineri, însă pentru a fi adoptat proiectul era nevoie de votul favorabil a cel puţin două treimi din numărul total (51) al consilierilor municipali în funcţie. CGMB a mai respins proiectul pe 15, 29 şi 30 iulie.

Pe 7 august, Primăria Municipiului Bucureşti a fost informată de către Trezorerie despre depunerea unui dosar de executare, creditor fiind Costică Constanda. Primarul general, Gabriela Firea, preciza că PMB trebuie să-i returneze lui Costică Constanda 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei.

„În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importanţă majoră pentru dezvoltarea Bucureştiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiţii precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. Este o situaţie dificilă pentru Bucureşti, trebuie să punem în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă a instanţei, pronunţată în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim. Municipiul Bucureşti trebuie să-i returneze lui Costică Constanda 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei”, a precizat Gabriela Firea.

Citește și

Băsescu, despre datoria de 115 milioane de euro a Primăriei Capitalei: Firea s-a trezit în ultima clipă, pentru că decizia de imputare a sumei contravalorii terenului este de un an de zile. Într-un an de zile trebuia să rezolve problema

Istoricul dosarului Constanda. Cum s-a ajuns la situația actuală în care Primăria Capitalei are conturile blocate și trebuie să îi plătească 115 milioane de euro omului de afaceri Costică Constanda

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. ATENTIE MARE :

    CONSTANDA NU TREBUIE DOAR SA PRIMEASCA 115 MIL EUR . PRIN ACEIASI SENTINTA A FOST OBLIGAT SA RESTITUIE PRIMARIEI LIBERI DE SARCINI CEI 28000 MP DIN SATUL FRANCEZ CEEA CE NU A FACUT PANA IN PREZENT .

    CUM DE S-A INCUVIINTAT EXECUTAREA SILITA A SUMEI DE 115 MIL EUR FARA CA DL CONSTANDA SA FI DAT IN PREALABIL TERENUL CATRE PMB LIBER DE SARCINI?

    DE CE PMB NU-L DA IN JUDECATA SA CEARA DESPAGUBIRI DE LA CONSTANDA PT CA NU A DAT INAPOI TERENUL SI SA LE COMPENSEZE CU DESPAGUBIRILE PE CARE LE PRIMESTE EL DE LA PRIMARIE PT SUMA DE BANI NEPLATITA?

  2. DNA ce face doarme? Procuratura ar trebui sa se sesizeze din oficiu pe chestiune Satului Francez. Cred ca sunt suspiciuni rezonabile de fals si uz de fals, coruptie, mita si abuz in serviciu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.