G4Media.ro

Proiectul PNL privind executarea la domiciliu a pedepsei închisorii şi supravegherea cu…

Proiectul PNL privind executarea la domiciliu a pedepsei închisorii şi supravegherea cu brăţară electronică a fost respins de Camera Deputaților.

Proiectul privind executarea la domiciliu a pedepsei închisorii şi supravegherea prin brăţară electronică, iniţiat de senatoarea PNL, Alina Gorghiu, a fost respins miercuri de Camera Deputaților, care este forul decizional.

S-au înregistrat 305 voturi pentru respingere, iar un deputat nu a votat.

Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru a fi respins la propunerea liderului deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

„Nu numai că şi cei de la PSD au votat pentru respingerea acestei iniţiative, am insistat să fie respinsă. (…) În timp ce planeta se confruntă cu această criză, pandemie, cei de la PNL au introdus pe şestache un proiect prin care cei care săvârşeau infracţiuni grave să execute pedepse la domiciliu. A fost nevoie ca astăzi, luându-i prin surprindere pe liberali, să introducem proiectul pe ordinea de zi. A fost respins. Nu mai există pericolul ca aceştia să execute pedepsele în vilele de protocol”, a spus Simonis.

Liderul PNL Florin Roman a indicat faptul că sunt mai multe proiecte ale PSD care au acelaşi obiect de reglementare şi sunt ţinute la sertar.

„Vă arăt că sunt două proiecte iniţiate de Şerban Nicolae care au acelaşi obiect cu arestul la domiciliu şi le ţineţi la sertar. (…) Poate vom respinge şi legile făcute de PSD. Astăzi nu aţi vrut să respingeţi proiectul privind evaziunea fiscală. Aţi vrut să-i ţineţi în braţe pe evazionişti”, a spus Roman.

Potrivit inițiativei, infractorii condamnați la închisoare de până la șapte ani ar fi putut executa pedeapsa la domiciliu fiind supravegheate în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice. Nu ar fi putut beneficia de această măsură criminalii, violatorii, traficanții de persoane și de droguri, precum nici cei condamnați pentru corupție.

Propunerea legislativă a fost adoptată la finalul lunii martie aproape în unanimitate de Senat, într-o şedinţă de plen online, cu 128 de voturi „pentru” şi doar două abţineri.

Actul normativ mai prevede și posibilitatea executării pedepsei cu închisoare în regim mixt: în timpul săptămânii acasă, iar în weekend în penitenciar.

Potrivit proiectului, instanţa ar putea dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

 • pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;
 • infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
 • infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
 • în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă:

 • iniţial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;
 • infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;
 • faptele reprezintă infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată.
 • De asemenea, nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei dacă persoana a fost condamnată anterior pentru săvârşirea fie a infracţiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la aceasta

Senatoarea PNL Alina Gorghiu, iniţiatoarea propunerii, a susţinut luna trecută că este un proiect care reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

Pe 3 aprilie, preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a catalogat proiectul de lege iniţiat de Alina Gorghiu drept o „aberaţie” şi a anunţat că deputaţii liberali vor vota împotrivă.

„Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL. PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în camera decizională, Camera Deputaţilor, către grupul parlamentar al PNL să voteze împotriva acestui proiect, care este contrar liniei politice a PNL (…) şi în cazul în care va trece de Camera Deputaţilor, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toţi senatorii, îl vom ataca la CCR”, a spus Orban.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Las’ ca trece aia a lu’ mitraliera! Iar voi, mai asteptati nitel, pana veniti la putere (impreuna cu pez.deu’ bineinteles) ca sa va puteti trece in voie toaaaaaate legile pe care „muschiul vostru” le doreste! Sc..ur..suri umblatoare ce sunteti!

 2. Alinuta, fa si o propunere de puscarie ONLINE pentru astia cu nevoi speciale, la scumpii tai colegi ma refer!

 3. Gorghiu=Iordache=aparatorii hotilor

 4. Oameni din PNL au propus așa ceva?! Nu se poate, este o gravă dezinformare! Ei, și uite cum ciuma roșie se aseamănă cu scursurile din PNL, că tot așa migrează unii la alții. Alinuța, fi perseverentă, așteaptă un pic și mai propune-o încă odată, nu te lăsa. De această lege aveți mare nevoie atât voi, cât și frații voștri din pizdeu. Nu v-ar fi rușine, stârpituri odioase!

  • Ba e chiar mai rau!

   Cei de la USR au votat pentru la Senat!!! 😨 Dupa care, in loc sa-si toarne cenusa in cap in direct, dupa ce ar fi facut o conferinta publica in care sa zica, fiecare din ei, explicit, vorba lu’ Postelnicu „Onorati votanti, am fost un dobitoc!” … a zis Barna ca „o rezolvam in Camera Deputatilor, votam acolo impotriva.” Atat.

   Mare atentie USR!! Votantii vostri au pretentii mari de la voi! Nu e ca la PSD, sa tina de galeata si ulei indiferent de ce se intampla sau ca la PNL, sa le fie frica sa incerce altceva.

   Mai faceti una-doua din astea si o sa incapeti – partid si votanti – intr-o cabina telefonica, vorba aia … Trezirea!

 5. „Liderul PNL Florin Roman a indicat faptul că sunt mai multe proiecte ale PSD care au acelaşi obiect de reglementare şi sunt ţinute la sertar.”

  Asta arată încă o dată că Alina Gorghiu si Şerban Nicolae sunt buni colegi în PZD.

 6. Buna ziua!Alinuta presimte ceva și,pregătește terenul!!!Unde este mai bine ca acasă???Si,mai ales că s-a legalizate telemunca!!!Mai face si un ban,dă consultații privind artificiile de fandare a Constituției!!Vin zile grele pentru pnl????Nu cred!!Bratarile vor fi cadou pentru psd!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.