G4Media.ro

Proiectele de exploatare a gazului din zona românească a Mării Negre atârnă…

Proiectele de exploatare a gazului din zona românească a Mării Negre atârnă de un fir de ață – analiză

Noile reglementări energetice ale României riscă să submineze planurile companiilor de a dezvolta proiecte mari de gaze offshore în Marea Neagră, punând în pericol veniturile de miliarde de dolari și risipind șansa de a pune la încercare poziția Gazprom în regiune, scrie Reuters, într-o analiză publicată luni.

Potrivit sursei citate, oficialii industriei petroliere au avertizat că modificările, care includ o plafonare a prețurilor la gazele naturale pentru producătorii autohtoni până în 2022, dar și o taxă pe cifra de afaceri de 2% pentru toate firmele energetice care folosesc centrale electrice pe bază de cărbune de stat, ar putea diminua planurile de investiții.

Reuters mai amintește că OMV a amânat decizia privind investiția din Marea Neagră din cauza OUG 114.

E menționat, în context, și faptul de la Bruxelles Comisia Europeană a transmis României că restricțiile la exportul de gaze și prețurile reglementate ar putea încălca normele UE.

De altfel, majoritatea măsurilor, anunțate inițial în luna decembrie, au fost confirmate vineri.

Reuters observă că Executivul de la București a făcut o concesie de ultim moment, eliminând un plafon pentru prețul gazelor pentru consumatorii industriali.

Însă compromisul făcut de Guvern nu a fost suficient pentru a calma companiile de profil, dat fiind faptul că, printre altele, impozitul pe cifra de afaceri și noile restricții la export aprobate anul trecut rămân în vigoare.

„Fiecare metru cub de gaz produs în România înseamnă un metru cub mai puțin produs și vândut de Rusia”, constată expertul Răzvan Nicolescu, fost ministru pentru Energie, citat de Reuters.

Sursa foto:

Citiți și: BREAKING Petrom amână decizia privind investiția în Marea Neagră din cauza OUG 114: ”Mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Si te pomenesti ca nu mai sunt fire de ata .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.