G4Media.ro

Proiect: Vouchere de 10 mii de lei pentru firmele care vor să…

Proiect: Vouchere de 10 mii de lei pentru firmele care vor să înființeze stații de încărcare electrice în Capitală

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București, programată pentru data de 12 decembrie, se află un proiect ALDE, care propune acordarea unor vouchere în valoarea de 10.000 de lei firmelor care vor să înființeze stații de reîncărcare rapidă pentru automobilele electrice sau hibride. Proiectul este susținut și de direcțiile de specialitate din Primăria Capitalei. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 5 milioane de lei (un milion de euro).

Valoarea unui voucher ar urma să se ridice la 10.000 de lei, iar, în bugetul pe 2019, vor fi alocaţi bani pentru 500 de cupoane. Iniţiatorul proiectului este grupul ALDE din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în numele căruia semnează Valentin Ion Voicu. Proiectul se adresează deţinătorilor de spaţii comerciale, unităţi turistice, clădiri de birouri sau staţii de distribuţie carburanţi care intenţionează să înfinţeze noile facilităţi. Măsura ar urma celeia prin care s-a dispus, în 2017, înfiinţarea, până la 1 ianuarie 2019, a 74 de staţii de încărcare electrice în parcările publice din Municipiul Bucureşti.

Direcţiile de specialitate ale Municipiului Bucureşti – cea de Mediu, Transporturi şi Economica – susţin proiectul şi spun ca el este necesar pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din Bucureşti, pe fondul creşterii numărului de maşini vechi în ultimii ani. Primăria spune că, în acelaşi timp, piaţa masinilor elecrice şi hibrid a cunoscut o creştere în ultimii doi ani. În 2017, în Bucureşti fuseseră înmatriculate 329 de autoturisme electrice şi 3094 de maşini hibride, iar, în 2018, numărul maşinilor noi estimate era de 1000, evaluare făcută pe baza numărului de cupoanele achiziţionate în programul Rabla Plus.

Valoarea de 10 mii de lei pentru un voucher a fost stabilită de experţii Primăriei care au estimat că preţul unei staţii de încărcare electrice de tipul celor finanţate de autorităţile locale ar urma să se ridice la aproximativ 4 mii de euro. Pe site-urile de specialitate exista și oferte de preț mai mici pentru stațiile de capacitate medie. (Vezi aici și aici) Proiectul de hotărâre de Consiliu General arată că toate criteriile privind acordarea voucherelor vor fi stabilite printr-un Regulament conceput de mai multe direcţii din cadrul primăriei Capitalei și urmează a intra în vigoare prin decizie a primarului Gabriela Firea.

În septembrie, Compania Municipala Energetică a atribuit un contract pentru montarea a şapte staţii electrice în parcările din sectorul 4 firmei AXIONET IOT pentru suma de 268900 de lei iar în martie a încheiat un contract pentru realizarea unui studiu de oportunitate privind proiectul construirii în București a unui număr de 40 de stații de încărcare a mașinilor electrice. Studiul costa 50.000 de lei şi urma a fi realizat de de firma de inginerie și consultanță în energetică Energy Design&Consulting SRL, potrivit anunțului de atribuire. Până la această oră, rezultatele evaluării nu au fost date publicităţii.

Foto: Actual de Cluj

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Ori e tzeapa, ori sunt bani pentru o firma apropiata de PSD. Poate ambele.

    Tara asta nu se mai schimba.

  2. Atat poate Firea…
    Nu poate sa faca absolut nimic concret sau sa construiasca ceva. Ci doar sa arunce cu banii, in speranta ca problema va disparea sau se va rezolva de la sine.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.