G4Media.ro

Proiect USR pentru transparentizarea banilor dați de partide la presă: limitarea sumelor,…

Foto: Ilona Andrei

Proiect USR pentru transparentizarea banilor dați de partide la presă: limitarea sumelor, publicarea contractelor și marcarea emisiunilor sponsorizate

USR a depus joi la Parlament un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiți ca subvenție, cu presa și propaganda, potrivit unui comunicat de presă. Proiectul fost depus după ce cifrele oficiale arată că PSD și PNL cheltuie anual zeci de milioane de euro pentru presă, prin contracte netransparente, iar marile trusturi de presă elimină de pe agendă toate subiectele cu potențial nociv pentru liderii Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Proiectul USR modifică Legea finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale (nr. 334/2006) și Legea audiovizualului (504/2002).

Concret, inițiativa legislativă urmărește:

1. Transparentizarea cheltuielilor realizate de formațiunile politice cu presa sau/și propaganda

– Partidele politice vor fi obligate să publice – pe site și la sedii, într-un loc vizibil – contractele încheiate pentru promovarea în presă și/sau pentru propagandă, inclusiv eventualele acte adiționale.

– Sumele primite ca subvenții de către partide, precum și toate contractele în baza cărora acestea sunt cheltuite vor fi considerate informații de interes public în sensul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, fără a putea fi invocat secretul comercial.

2. Marcarea în consecință a programelor TV și radio realizate cu o contribuție politică și definirea acesteia

– Contribuție politică va fi considerată orice contribuție la finanțarea serviciului media în scopul promovării unui partid, membrilor acestuia sau activității lor.
– Programele radio și TV realizate cu astfel de contribuții vor trebui să fie marcate ca atare, astfel încât să reiasă clar partidul sau politicienii pentru a căror promovare s-au plătit fonduri.

3. Limitarea cheltuielilor făcute de partide din banii publici pentru promovarea politică
– Cheltuielile partidelor pentru propagandă electorală la radio, tv, presă scrisă și online să nu poată depăși 40% din totalul subvenției primite de la stat.

USR anunță că publică pe site-ul propriu toate contractele și facturile din fonduri publice pe https://transparentasg.usr.ro .

„În România, partidele politice care dau milioane de euro pe an către presă încearcă să se comporte ca și cum presa ar fi de licitat: cine dă mai mulți bani e prezentat mai bine către cetățeni. Ei bine, USR nu poate accepta ca presa să fie tratată ca un bun de licitat. Așadar, am depus, astăzi, un proiect legislativ care, odată aplicat, va proteja libertatea presei de care noi toți avem nevoie”, declară deputata USR Diana Buzoianu, inițiatoare a proiectului de lege.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. HUUUU
  demisia USR, nu vrem transparenta
  vrem USL pe vecie sa ramanem la coada lumii civilizate

  • Vin slacum slugile coruptilor, Eugen si S sa ne ziva de gatsoniera, de USR mai rau ca PSD si PNL (doua partide care au jefuit romania de zeci, sute de miliarde de euro)……..haideti postacilor, dans!

 2. Ca un nevotant usr ce sunt, îmi vine greu să găsesc ceva ca să critic la acest partid direct. Sunt singurii care măcar încearcă să combată corupția. Acum, chestiile la care nu suntem pe aceeași lungime de undă, trag greu la alegerea votului meu, dar mă amuză că deși un e partid de opoziție, cu toate astea, mulți indivizi cu iq-ul îndoielnic sunt dornici să iasă îm 2024 să îi dea jos. Să îi dea jos de unde? Măcar dacă ar lupta naționaliștii de carton, rusofili, împotriva corupției cum face usr-ul. Măcar ar avea o urmă de patriotism.

  • Cand au strans semnaturile pentru fara penali au bagat liste din burta. Cum a tipat un om din partid despre manevra cum l-au zburat.
   Sustin demersul, dar daca vrem sa fim credibili trebuie sa fim si fara pete, garsoniere sau masini de cusut din fonduri europene.

  • Aha, ok, tu ești pentru: dublu sau nimic. În cazul de fața, perfect sau votez psd!

  • Asta e problema în țara asta, sunt foarte mulți votanți, slabi de înger, care voteaza psd-hoția-aur. Nu a zis nimeni că trebuie să votezi usr, eu nu votez, de fapt nu o să mai votez până nu apare cineva pe care să pun ștampila cu o părere bună, nu doar că mi se pare răul mai mic. Dar, doar să critici un partid, care nici nu e la guvernare, și nu a furat nimic ( probabil inconpetenți, ok ) înseamnă că tu ții cu hoția din vârf.

 3. Ce ne-am face fara acesti eroi ?
  Pacat ca au doar 5%…

 4. Politicienii să își facă reclamă pe banii lor din salarii,nu din banii noștri de pensii și salarii! dacă nu sunt in stare de nimic pe banii din salarii să plece, până nu îi gonim noi!ajunge cu bătaia de joc!moare lumea de frig și foame și ei își fac reclame! să nu îi agațe lumea de cârlige!

 5. DIGI 24: „Un grup civic din Iași anunță că a câștigat procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a cheltuit banii din subvenții.
  06.05.2020
  Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a câștigat DEFINITIV procesul cu PSD, în dosarul deschis după ce partidul a refuzat să transmită ONG-ului, în baza Legii 544/2001, situația detaliată a cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat, relatează Mediafax. Conform organizației non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care i-a dat câștig de cauză. „PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii.
  Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună cum a cheltuit banii din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.

  Nici azi, 29 septembrie 2022 PSD nu a facut publice Cheltuielile DETALIATE ale banilor primiti ca Subventie, desi Decizia instantei e DEFINITIVA!!!