G4Media.ro

Proiect: Medicamentele expirate vor fi colectate în containere, la spitale / Farmacist:…

Foto: Pexels.com

Proiect: Medicamentele expirate vor fi colectate în containere, la spitale / Farmacist: Ne trezeam cu pungi aruncate, în care erau resturi de mâncare şi comprese îmbibate cu sânge / Nu preluăm noi deşeurile populaţiei

Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor e explicat prevederile din proiectul de lege privind modul în care populaţia gestionează medicamentele expirate sau nefolosite, adoptat de Parlament, informează News.ro.

Conform proiectului, de la începutul anului viitor, oamenii vor trebui să ducă medicamentele expirate în containere special amenajate în curţile spitalelor, lista acestor spitale urmând să fie făcută publică odată cu normele de aplicare a legii.

“Noi de anul trecut am încercat să evidenţiem această problemă, a fost făcută o Hotărâre de urgenţă dar fără norme de aplicare în ceea ce priveşte farmaciile, să fie responsabile de colectarea deşeurilor, a medicamentelor expirate de la populaţie. Problema a fost că nu au existat norme iar în codul CAEN al farmaciilor nu se prevede această muncă de colectare deşeuri. Medicamentele expirate sunt doar medicamentele care expiră într-o farmacie, cele care expiră la populaţie au rol de deşeu.

Inclusiv în farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, ce expiră pe secţie nu va fi preluat de către farmacia spitalului, ea îşi va arunca doar propriile medicamente expirate. Noi avem contract cu firme care colectează, plătim pe kilogram aruncarea lor, iar în ceea ce privea pacienţii care veneau să aducă sacoşele, nu era nimic igienic, trebuie sortate medicamentele, trebuie puse separat, acest lucru nu se putea face într-o farmacie şi în plus să şi plătim pe aceste kilograme aruncate.

Aşa că am făcut o cerere către Parlament, am fost ajutaţi să fie preluat acest proiect de lege şi a fost adoptat. Astfel încât normele vor intra în vigoare de la 1 ianuarie se pare, toate medicamentele expirate vor fi colectate în containere special amenajate în curţile spitalelor. În principal se va lucra la norme, ar fi bine să fie spitalele care sunt administrate de primăria locală, ca să poată să fie şi colectate mult mai uşor de către firmele cu care au contract”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al AFTAP.

De ce au fost alese ca puncte de depozitare containerele amenjate in curtea spitalelor. Beatrice Speteanu spune că această activitate poate avea loc astfel în siguranţă, în aceste incinte existând pază şi cameră de supraveghere. Vor fi schimbate şi prospectele medicamentelor, în sensul în care pe ele va fi specificat modul în care vor fi depozitate după expirare.

”Medicamentele trebuie aruncate cât se poate în ambalajul original, nu trebuie aruncate cartoanele, în alte ţări se aruncă separat cartoanele tocmai pentru reciclare, tocmai pentru a putea distruge, în mod normal, ele trebuie separate. Vorbim despre tot ce însemnă cu pulverizator, nu se va arunca în aceste containere. Tot ce este sub presiune”, a precizat Beatrice Speteanu.

Specialiştii fac apel ca medicamentele să nu fie aruncate în toaletă sau chiuvetă şi astfel să ajungă în pânza freatică. În containere pot fi aduse şi tratamentele încă în termen dar care nu mai sunt folosite din diferite motive.

”Din păcate, ne trezeam şi cu pungi aruncate, vă spun, şi noi suntem o farmacie, ţinem totul separat, dar să umblăm cu mănuşi în pungi unde găseam şi resturi de mâncare, şi comprese cu sânge, îmbibate, nu era deloc igienic ca în farmacie să se facă acest lucru, nu preluăm noi deşeurile populaţiei, şi pe costurile SRL-urilor, al farmaciilor, nu era nimic decontat de către stat, de către DSP, de către Ministerul Mediului, acest demers a fost făcut tocmai pentru această protecţie şi a ajuta oamenii să fie mult mai uşor pentru toată lumea, să fie colectate şi aruncate în mod corespunzător”, a declarat pentru News.ro Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...