G4Media.ro

Proiect: Diplomele studenților care termină facultatea din 2025 vor avea cod QR,…

Sursa Foto: Pixabay

Proiect: Diplomele studenților care termină facultatea din 2025 vor avea cod QR, la fel și diplomele de doctor din 2024 / Berezovski, Ministerul Educației: Va arăta parcursul academic integral al absolventului

Începând cu anul 2025, diploma de absolvire a programelor universitare – licență, masterat, de inginer, arhitect și altele urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației (ME) vineri seară, 12 ianuarie. Noutatea codului QR ar urma să se aplice deja de anul acesta pentru cei care termină cu o diplomă de doctor, conform proiectului de HG în consultare, scrie Edupedu.ro.

Prin scanarea codului QR se va accesa o bază de date care va arăta parcursul academic integral al titularului diplomei, sistem care ar urma să fie conectat în acest sens cu Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) – pentru învățământul preuniversitar și cu Registrul Matricol Unic (RMU) – pentru universități, după cum explică pentru Edupedu.ro Robert Berezovski, șef la biroul Acte de studii din Ministerul Educației.

„Interogarea bazei de date pe baza codului QR se va face cu respectarea GDPR. Se va stabili ce este relevant pentru un absolvent. Dacă este vorba de un absolvent de liceu, pentru diplomele din preuniversitar, atunci poate fi vorba de notele de la Bacalaureat, liceul terminat, calificativele la competențele lingvistice și digitale; pentru un doctor – instituția de învățământ absolvită, domeniul, competențele dobândite. Practic va arăta parcursul academic integral al absolventului. Va fi o consultare și cu mediul privat, pentru că încercăm să eliminăm prezentarea pe hârtie a documentelor de studii. Este un prim pas spre digitalizare și eliminarea birocrației”, spune Berezovski.

Interogarea va fi normată prin mai multe regulamente, potrivit reprezentantului din Minister. Oricine va putea scana codul QR pentru a verifica dacă, de exemplu, documentul este autentic, iar această operațiune va fi mai facilă pentru instituții, adică școli, angajatori, și cu un consimțământ din partea titularului – în cazul unei verificări simple, pentru o persoană obișnuită care solicită verificarea unor informații, spune șeful biroului de Acte de studii din Ministerul Educației. „Ne vom gândi la un mecanism de autentificare, ca regulamentul privind protecția datelor personale să fie respectat, și asta împreună și cu IT-iști. (…) Platforma se va dezvolta, deocamdată nu există”.

„Este suficient ca cineva care deține un certificat sau o diplomă să vină cu codul QR, pe care îl poate salva în telefon, la admiteri în facultăți sau la angajări, și să nu mai fie nevoie de diploma în format fizic. Universitatea ar urma să vadă că are studiile corespunzătoare, diploma necesară și așa să se înscrie în concursul de admitere. Foarte multe diplome se pierd, plus că ne-am gândit la cei care vor să studieze în străinătate, îi avantajează în aceeași măsură și peste granițe”, a mai declarat Robert Berezovski pentru Edupedu.ro.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...