G4Media.ro

Proiect de OUG privind amnistia fiscală: 600.000 de contribuabili ar putea fi…

Proiect de OUG privind amnistia fiscală: 600.000 de contribuabili ar putea fi scutiți de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate/ Perioada luată în calcul

Aproximativ 600.000 de contribuabili ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, potrivit notei de fundamentare pentru proiectul de OUG publicat de Ministerul Finanţelor, informează News.ro.

Potrivit sursei citate, la nivelul Ministerului Finanţelor s-a efectuat o analiză a persoanelor fizice care, în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, au obţinut venituri lunare sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.

”Ca urmare, pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel”, se arată în proiectul consultat de News.ro.

Valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1,035 miliarde lei. De subliniat faptul că situaţia prezentată este valabilă până la data de 31 decembrie 2017.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declaraţia unică), iar contribuţia se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară. Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum şi persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calităţii de asigurat”, se arată în nota de fundamentare, potrivit News.ro.

Finanţele au propus anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

De asemenea, se propune ca pentru aceeaşi perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condiţiile în care acestea nu au fost emise încă.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Asta e pomană, nu amnistie!

  Amnistie inseamna ceva de genul „hai, plateste valoarea de bază si te iert de penalitati, dobanzi, sechestre, etc.”

  Ce, e campanie electorala si trebuie incolonati asistații, facut instructajul si mânați spre sectia de vot?!
  Atunci, să fie primiiiiiiiit …

  [si o placuță suedeză de la cei care au platit la timp]

 2. PSD-ul este disperat. Pomeni electorale, asa se cheama in romana. Si-au aservit Curtea de conturi, ii doare fix in pix, cine sa ii mai verifice? 26 mai 2019, schimbarea! Romani, la vot!

 3. Fraieriii săntem Noi care le-am platit.

 4. Sa dea banii inapoi la aia care au platit (La prosti)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.